Bývalý politik maďarskej národnosti Béla Bugár. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Návrat Fica? Bál by som sa jeho pomsty, môže to byť nebezpečné pre Slovensko, hovorí pre HN Bugár

06.04.2023, 00:00

V rozhovore s bývalým politikom Bélom Bugárom sa dočítate: 

  • pohľad Bugára na politiku Viktora Orbána
  • čo najviac ohrozuje maďarskú menšinovú politiku na Slovensku
  • či je Robert Fico iný ako v časoch koalície s Bugárom
  • Bugárov názor na OĽaNO, ale aj Progresívne Slovensko.

Už ste tri roky mimo politiky. Ako ju vnímate pri pohľade „zvonku“, z pozície občana?

Veľmi zle. Lebo jedna vec je nevedieť vládnuť a rozbiť štátny rozpočet a ekonomiku Slovenska, ale druhá vec je absolútne zničiť medziľudské vzťahy a dôveru občanov v štátne inštitúcie. To je katastrofa. Akákoľvek vláda príde, s týmto bude mať najväčší problém.

Myslíte si, že za tým je len táto konkrétna vláda, alebo je to výsledok dlhodobého zanedbania?

Nie konkrétna vláda, ale Igor Matovič. Bohužiaľ, tak to je.

Vidíte ešte do zákulisia politiky maďarskej menšiny?

Áno, lebo niektorí kolegovia za mnou chodia a pýtajú sa ma na názor. Sú takí, ktorí hovoria, že tých 30 rokov mi prinieslo mnoho skúseností a bola by škoda to zahodiť. Stretávam sa s ľuďmi z Aliancie aj z Maďarského fóra. S niektorými starostami a primátormi mám tiež dobré kontakty. 

Aké v zákulisí panujú vzťahy?

Je tu obrovský problém v Aliancii, že jednotlivé platformy sa horko-ťažko dohodli. Už vtedy veci diktovalo SMK. Teraz SMK ako platforma ovláda 50 percent Aliancie a zvyšné dve platformy majú druhú polovicu.

Tí ľudia, ktorí 12 rokov útočili na Most-Híd, ktorí nám hovorili „zradcovia“ a podobne, sú teraz vo vedení SMK platformy a Aliancie. Či je to József Berényi, či Iván Farkas, či iní. Títo ľudia určujú politiku Aliancie.

Kto je Béla Bugár 

Bývalý politik, ktorý bol v parlamente nepretržite od roku 1990 do roku 2020. Zameriaval sa hlavne na otázky maďarskej menšiny na Slovensku. Politickú kariéru ukončil po tom, čo sa jeho strana Most nedostala do parlamentu a skončila s 2 percentami hlasov. V minulosti bol aj členom MKDH, či SMK. Vyštudoval strojárske inžinierstvo. 

V piatok minulý týždeň rokovali s Maďarským fórom. Nebudem hodnotiť požiadavky zainteresovaných strán. Ale na rokovanie prišli dve platformy a SMK nie. Predseda Aliancie pán Krisztián Forró povedal, že nech sa tam dohodne Most, ich to nezaujíma. Ako môže predseda, ktorý má aspoň jeden mozgový závit zdravý, povedať, že ho to nezaujíma?

Hocijako môžu nenávidieť Maďarské fórum alebo pána Zsolta Simona. Ja som s ním tiež mal problémy, ale žijeme bez problémov a stretávame sa. A on má okolo dvoch percent. A toto bude Aliancii chýbať. 

Dnes je už jasné, že rokovania Aliancie a Fóra sa skončili neúspechom. Bola niekedy vôbec šanca, že by sa spojili?

Ja si myslím, že áno. Tvrdím, že ak sa teraz nedostane do parlamentu strana obhajujúca menšinové záujmy, tak je koniec. V budúcnosti tam už nebude žiadna. Vidieť, že aj slovenské strany sa etablovali na južnom Slovensku. Či SaS, či PS, či OĽaNO. Hľadajú voličov aj na tomto území. Ak sa tam nedostane Aliancia s niekým teraz, tak im ich preberú a koniec.

Samostatne teda nemajú šancu sa do parlamentu dostať?

Nie. Maďarský volič vidí tie hádky a napätie, ktoré panuje hlavne kvôli SMK platforme. Veľmi veľa maďarských voličov rozmýšľa, že zvolí iné strany ako maďarské. Bohužiaľ to takto je. A ďalším problémom bude, že kým platformy boli dohodnuté na tom, že treba rokovať aj s Maďarským fórom, nie sú dohodnuté, či rokovať s Gyimesim. SMK je pevne rozhodnuté, že by na kandidátke mal byť. A to môže vyvolať ďalší odlev politikov aj voličov.

Pán László Sólymos označil Gyimesiho za „Matovičovho trójskeho koňa“, keď som sa ho na to pýtal.

A to bol ešte mierny.

Zsolt tvrdí, že Aliancia sa začína radikalizovať a rozchádzajú sa ideologicky i v otázkach zahraničnej orientácie. V čom ešte spočíva ten konflikt medzi Alianciou a Maďarským fórom?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-04 15:21:58 - Feat.: 1 - Title: Minister Káčer: Fíni vstupom do NATO nechránia len seba, posilňujú aj obranu Slovenska 02 - Modified: 2023-04-04 13:04:58 - Feat.: 1 - Title: Maďarské fórum malo nereálne požiadavky, rokovania sa skončili predčasne, tvrdí Aliancia 03 - Modified: 2023-04-01 09:49:48 - Feat.: 1 - Title: Gyimesi sa zatiaľ s SMK z Aliancie nedohodol na spoločnom postupe. Stále je súčasťou OĽANO 04 - Modified: 2023-03-26 11:56:54 - Feat.: 1 - Title: Smer je preferenčne najsilnejšou stranou na Slovensku, ukázal prieskum Focusu
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 11:53