StoryEditor

Politickí matadori sa vracajú do hry. Dzurinda upozornil na podvod, Mikloš varuje pred Ficom

09.04.2023, 00:00
Autor:
jfjf
  • Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš pred predčasnými voľbami opäť spájajú svoje sily. Bývalý minister financií Mikloš však bude Dzurindu tentoraz podporovať iba z úzadia.
  • Skúsení politici si však všímajú, čo sa na politickej scéne aktuálne deje. Z ich úst preto zaznelo niekoľko varovaní.
  • Robert Fico má podmienku, po ktorej splnení Smer podporí úradnícku vládu. Prezidentku nazýva „maskotom PS".
  • Čo hýbalo slovenskou politickou scénou počas uplynulých dní? Vo videu si môžete pozrieť top výroky politikov.

Matadori modernej slovenskej politiky Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš sa pred septembrovými predčasnými voľbami vracajú na scénu. Zatiaľ čo expremiér Dzurinda stále zbiera podpisy potrebné na zaregistrovanie strany Modrí, bývalý minister financií Mikloš sa drží v úzadí a do vysokej politiky sa podľa vlastných slov vrátiť neplánuje.

Bývalý financmajster, ktorý dlhé roky pôsobil ako poradca ministrov na Ukrajine, však v rozhovore pre televíziuHN zdôraznil, že Dzurindu v jeho plánoch bude podporovať. „ Mali sme niekoľko stretnutí, kde so mnou jeho strana konzultovala napríklad svoj program," priblížil.

image

Dzurinda v HNtelevízii: Demokrati vznikajú na platforme podvodu. Vysvetlil som to aj Hegerovi

Varovanie skúsených politikov

Dzurinda jeho podporu v takejto forme potvrdil a dodal, že Mikloš bol prvý, kto sa podpísal na podpisový hárok potrebný na zaregistrovanie strany Modrí. „Pán Mikloš pomáha mojim kolegom pri konzultáciách a pomáha nám aj s programom," priblížil expremiér.

Skúsení politici sa vyjadrili aj k aktuálnej vyostrenej politickej situácii, ktorá pred voľbami zavládla. Dzurinda sa tak napríklad pokúsil varovať povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý sa len nedávno postavil postavil na čelo Demokratov, že táto strana „vznikla na platforme podvodu". Narážal pritom na zmluvu o vzájomnej spolupráci, ktorú predtým podpísal s Miroslavom Kollárom, ktorý Dzurindu napokon „vyšachoval z hry" a išiel vlastnou cestou.

Mikloš zas varoval pred stranou Smer na čele s Robertom Ficom, ktorá je podľa posledného prieskumu preferencií agentúry Focus s výsledkom 17,1 percenta na prvom mieste. „Svojimi postojmi a spôsobom akým robí politiku sa dá Smer považovať za extrémistickú stranu. Respektíve za stranu, ktorá je hrozbou pre liberálnu demokraciu, rovnako ako fašisti," upozornil.

image

Mikloš pre HN: Dzurindovi držím palce, jeho strane pomôžem. Smer je extrémistický

Maskot PS

Smer však medzičasom pokračuje vo svojej každodennej politickej stratégii. Fico sa v priebehu tohto týždňa nechal počuť, že jeho strana je ochotná podporiť úradnícku vládu v prípade, ak sa predčasné voľby namiesto septembrového termínu uskutočnia do 30. júna. „V takom prípade bude mať úradnícka vláda v Smere plnú podporu," povedal.

Znova sa však pustil aj do prezidentky Zuzany Čaputovej. Podľa Fica je v súvislosti s úradníckou vládou jej jediným zámerom „posilniť postavenie Progresívneho Slovenska". Tvrdí totiž, že prezidentka ako bývalá podpredsedníčka PS zastáva pozíciu „maskota strany".

Do politických debát sa v priebehu uplynulého týždňa zapojil aj líder strany Hlas Peter Pellegrini. Strana, ktorá je v prieskumoch preferencií za Smerom hneď na druhom mieste, kritizovala najmä aktuálnu situáciu dôchodcov na Slovensku.

image

Návrat Fica? Bál by som sa jeho pomsty, môže to byť nebezpečné pre Slovensko, hovorí pre HN Bugár

Pellegrinimu prekáža klesajúca životná úroveň dôchodcov, ktorým podľa jeho tvrdení zostáva v priemere len niečo vyše päť eur denne na život. „To nie sú excelovské tabuľky, nie sú to ani žiadne čísla deficitu, sú to konkrétne osudy ľudí. Státisíce ľudí, ktorí prispeli k rozvoju Slovenskej republiky a dnes tu pomaly živoria," uzatvoril Pellegrini.

01 - Modified: 2023-04-05 15:44:30 - Feat.: 1 - Title: Dzurinda v HNtelevízii: Demokrati vznikajú na platforme podvodu. Vysvetlil som to aj Hegerovi 02 - Modified: 2023-04-05 08:18:19 - Feat.: 1 - Title: Mikloš pre HN: Dzurindovi držím palce, jeho strane pomôžem. Smer je extrémistický 03 - Modified: 2023-04-06 09:13:27 - Feat.: 1 - Title: Návrat Fica? Bál by som sa jeho pomsty, môže to byť nebezpečné pre Slovensko, hovorí pre HN Bugár 04 - Modified: 2023-04-03 14:23:32 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini: Parlament by mohol vyzvať prezidentku, aby vláde zobrala poverenie 05 - Modified: 2023-04-03 07:10:34 - Feat.: 1 - Title: Truban chce zasľúbenú zem pre podnikateľov: Názor, že sú nepriateľmi zamestnancov, je prekonaný (rozhovor)
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:11