Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vlčan: Nový zákon pomôže zásobovaniu jedální potravinami od slovenských výrobcov

28.04.2023, 12:59
Autor:
TASRTASR

Zákon napĺňa pôvodné body programového vyhlásenia vlády, kde sa spomínalo zakladenie produkčných spracovateľských združení a podpora slovenských poľnohospodárov.

Návrhom zákona, ktorý by umožnil vznik takzvaných krátkych odbytových reťazcov, by sa zabezpečila dodávka slovenských lokálnych poľnohospodárskych a potravinárskych produktov do jedální slovenských sociálnych zariadení a škôl.

V piatok o tom informoval predkladateľ zákona a poslanec parlamentu Patrick Linhart spolu s dočasne povereným šéfom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelom Vlčanom a generálnou tajomníčkou služobného úradu Zuzanou Nouzovskou.

"Zákonom chceme podporiť rozvoj malého a stredného segmentu poľnohospodárov, potravinárov a rodinných firiem. Chceme ich zrovnoprávniť s veľkými nadnárodnými konglomerátmi, ktoré produkujú potraviny. Veríme, že ak nastavíme dobré podmienky, tak potraviny môžu prejsť maximálne dvoma stupňami spracovania. Zabezpečíme tým aj skracovanie uhlíkovej stopy potravín a zároveň, že naše deti už nebudú musieť jesť napríklad hydinové mäso pochybného pôvodu, ale to najzdravšie zo slovenských polí a maštalí," uviedol Vlčan.

Návrh predpokladá vznik priemerne dvoch odbytových združení v každom samosprávnom kraji, teda spolu maximálne 16 subjektov, ktoré budú združovať pestovateľov, chovateľov a potravinárov, aby zabezpečili potrebné produkty na spotrebu v stravovacích zariadeniach.

"Predložený návrh tiež obsahuje možnosť zabezpečenia dodávok poľnohospodárskych produktov a potravín pre potravinové púšte, čo dnes významnou mierou trápi odľahlé obce a regióny," dodala Nouzovská. Umožňuje tiež spoluprácu s charitatívnymi organizáciami v oblasti dodávok potravín z krátkeho odbytového reťazca.

Linhart dodal, že keď sa systém osvedčí, tak v budúcnosti by mohli takto dodávať potraviny aj do nemocníc, väzníc a ďalších stravovacích služieb verejných poskytovateľov.

Pripomenul, že zákon napĺňa pôvodné body programového vyhlásenia vlády, kde sa spomínalo zakladenie produkčných spracovateľských združení a podpora slovenských poľnohospodárov. Neskôr je naplánovaný prvý slovenský internetový obchod pre nákup slovenských kvalitných a testovaných potravín, ktorý by pomohol aj sociálne slabším skupinám.

"Dôležitým kritériom je samozrejme cena, a preto chceme podporiť finančnú podporu každému odbytovému združeniu na obstaranie potravín, a aj príspevok na logistiku, aby sa vedeli vyrovnať cenou veľkým sieťovým nadnárodným hráčom. Je verejným záujmom, aby aj ľudia v domovoch sociálnych služieb mali zdravé slovenské potraviny, a aby sme ich nemuseli transportovať cez celu Európu, lebo chceme znížiť uhlíkovú stopu. Verím, že na túto zmenu nájdeme v parlamente podporu," uzavrel Vlčan.

Finančný náklad predpisu by podľa Vlčana tento rok bol približne 18 miliónov eur a ten nasledujúci, plný rok by bol na úrovni 30 až 31 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 16:12