Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. FOTO TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Heger mimoriadne vystúpil v RTVS a priznal, že krajina je v chaose. Pellegrini čaká, že nastúpi úradnícka vláda

04.05.2023, 20:59
04.05.2023, 23:08
Autor:
TASRTASRpebpeb

Eduard Heger uviedol, že pôjde do rokovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou s postojom, že chce krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám ako premiér.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger si nevie predstaviť úradnícku vládu. Chce priviesť krajinu k predčasným voľbám ako premiér. Vo štvrtok to uviedol v mimoriadnom príhovore v RTVS.

Priblížil, že pôjde do rokovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou s postojom, že chce krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám ako premiér. "Budem rešpektovať, ak bude mať na vec iný názor a rozhodne sa inak," podotkol.

image

Minister Vlčan končí vo funkcii, dôvodom je medializovaná kauza

Heger priznáva svoj podiel viny

Priznal ale, že Slovensko je v chaose a vo vážnej kríze. "Som presvedčený, že spoločne nájdeme riešenie, ako najlepšie viesť Slovensko v kríze chaosu," doplnil.

Heger priznal aj svoj podiel viny na chaose. "Pozeral som sa na hádky Matoviča, Sulíka a ostatných, hrýzol som si do jazyka a trpel ich hádky a konflikty. Ale robil som to, aby som udržal zhodu v vládnej koalícii a predišiel nestabilite. Dnes viem, že to napokon prispelo k väčšiemu chaosu v krajine," povedal.

Nevie si ale predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda. Tvrdí, že na miesto ich ministrov by nastúpili ľudia, ktorí by možno mali dobré úmysly, ale nemajú skúsenosti. Ohrozili by podľa neho aktuálnu stabilitu, ktorú sa im podarilo udržať.

image

Heger avizuje rokovanie s prezidentkou, rešpektuje rozhodnutie Vlčana

Výzva prezidentke

Prezidentka by podľa opozičného Hlasu nemala podľahnúť verejnému vydieraniu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a mala by vymenovať úradnícku vládu. Mimoriadne vystúpenie premiéra v RTVS vníma ako zneužitie verejnoprávneho priestoru na politický tlak na hlavu štátu.

Hlas-SD rovnako vyzýva prezidentku k razantnému politickému riešeniu politickej krízy. "Očakávam, že prezidentka Čaputová nepodľahne verejnému vydieraniu Eduarda Hegera a odoberie jeho vláde poverenie a vymenuje úradnícku vládu," uviedol predseda strany Peter Pellegrini. Podľa jeho slov, ak vydieraniu prezidentka podľahne, bude spoluzodpovedná za chaos a nárast radikalizmu v spoločnosti.

"Heger a ministri si strážia svoje kšefty, kašlú na ľudí a preto musia odísť," doplnil. Priblížil, že vláda neponúkla žiadne riešenie v raste cien a tiež zlyhala v pomoci ľuďom zmietaných krízou.

Celé znenie príhovoru Eduarda Hegera

Milé spoluobčianky, milí spoluobčania.

Mám za krajinu zodpovednosť, viem, čo prežívate a preto nemá zmysel hovoriť Vám čokoľvek iné, ako pravdu, ktorú aj tak cítite každý deň.

Slovensko je vo vážnej kríze, je v kríze chaosu.

Nezačala sa včera, ani pred mesiacom. Chaos naplno prepukol covidovou krízou, chybami v jej manažmente. Chaos priniesla vojna, následná inflačná a energetická kríza, zdražovanie a strach o našu budúcnosť. Chaos rozdúchavali ľudia ako Fico, ktorí sa boja spravodlivých vyšetrovaní a extrémisti, ktorí nenávidia našu demokraciu.

Ale priatelia, dnes Vám chcem povedať najmä to, že chaos sme priniesli aj my. Áno, priznávam, na chaose mám nepochybne svoj podiel viny aj ja.

Pozeral som sa na hádky Matoviča, Sulíka a ostatných, hrýzol som si do jazyka a trpel ich hádky a konflikty. Ale robil som to, aby som udržal zhodu v vládnej koalícii a predišiel nestabilite. Dnes viem, že to napokon prispelo k väčšiemu chaosu v krajine.

V mene ľudí, ktorí nesú zodpovednosť za krajinu, v mojom mene Vám chcem povedať: prepáčte mi to.

Jediné, ako môžem odčiniť svoje chyby, je snažiť sa priviesť Slovensko stabilne a v pokoji k demokratickým parlamentným voľbám.

Chcem to urobiť ako premiér. Každý deň robíme množstvo - ja a moji kolegovia vo vláde - ťažkých rozhodnutí, v období najväčších kríz za posledné desaťročia, vždy s vedomím, že sa niekomu nebudú páčiť. Ale robíme ich. Neviem si predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda, na miesto našich ministrov nastúpili ľudia, ktorí by možno mali dobré úmysly, ale nemajú skúsenosti, neprešli skúškami ako my, nemajú kľúčové vzťahy v zahraničí, museli by sa učiť a ohrozili by tak aktuálnu stabilitu, ktorú sa nám podarilo udržať.

Slovensko čakajú v najbližších mesiacoch ťažké chvíle a ja nechcem hodiť zodpovednosť na druhých.

Uvedomujem si svoju zodpovednosť a preto pôjdem do rokovaní s pani prezidentkou s postojom, že chcem Slovensko chrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám ako premiér.

Uvedomujem si však zodpovednosť pani prezidentky a viem, že jej ide tiež o dobro a stabilitu našej vlasti. Budem rešpektovať, ak bude mať na vec iný názor a rozhodne sa inak.

Som presvedčený, že spoločne nájdeme riešenie ako najlepšie viesť Slovensko v kríze chaosu.

Chaos a hádky totiž ubližujú našej krajine, ubližujú Vám.

Chcem to napraviť. Urobím všetko, aby sme Vám vrátili do života pokoj.

01 - Modified: 2023-05-04 15:06:06 - Feat.: 1 - Title: Heger avizuje rokovanie s prezidentkou, rešpektuje rozhodnutie Vlčana 02 - Modified: 2023-05-03 17:27:51 - Feat.: 1 - Title: Slovensko zarába na vojne na Ukrajine. Návrh Smeru by pripravil o prácu stovky našich zbrojárov 03 - Modified: 2023-05-08 13:21:12 - Feat.: 1 - Title: Európske miliardy pre Slovensko sú v ohrození. U ktorého ministra to viazne najviac? (+ tabuľky) 04 - Modified: 2023-05-02 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Parlament určil top 100 priorít. Kontroverzné nápady boli odstavené, no Matovičova atómovka šancu dostane 05 - Modified: 2023-05-01 13:50:33 - Feat.: 1 - Title: Heger reaguje na Pellegriniho: Na Slovensku by sme mali po dotácii najdrahší hliník na svete
01 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Traja premiéri, neúspešné referendum a v závere roka tisícky protestujúcich. Aké udalosti hýbali rokom 2023? 02 - Modified: 2023-12-01 08:40:14 - Feat.: - Title: Tohtoročné výmeny vlád nás stoja viac než 300-tisíc eur, časť Ódorových exministrov dá peniaze na dobročinnosť 03 - Modified: 2023-10-24 13:48:18 - Feat.: - Title: Vláda aktivistov a jej odkaz 04 - Modified: 2023-10-22 10:53:44 - Feat.: - Title: Vláda odborníkov nedáva demisiu, prezidentka vymenuje rovno nový kabinet, tvrdí právnik 05 - Modified: 2023-10-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšie prekvapenie daňového masakra Ódorovej vlády
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:42