StoryEditor

Noví ministri v úradníckej vláde. Spomína sa bývalý Dzurindov človek či bývalá ombudsmanka

08.05.2023, 17:51

Novú vládu prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje v pondelok 15. mája.

Jediným istým menom v novej úradnickej vláde je zatiaľ viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Ten bude premiérom.

image

Nový kabinet nepotrebuje dôveru parlamentu. Vládnuť môže aj tak

Novú vládu prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje v pondelok 15. mája. Hovorí sa už aj o ďalších menách. Podľa portálu aktuality.sk je v hre na post ministra vnútra Ivan Šimko, politik z éry Mikuláša Dzurindu, kedy bol taktiež ministrom vnútra.

Na rezort obrany by mal podľa portálu zasadnúť Marian Majer, ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom ministra Jaroslava Naďa.

"Je to človek z môjho najužšieho tímu a človek, ktorého som ja priniesol na ministerstvo obrany. Považujem ho za veľmi dobrého odborníka,“ povedal Naď.

image

Prezidentka vymenuje vládu odborníkov v týždni od 15. mája, viesť ju bude Ódor. Tím už je zostavený

Podľa Aktualít by rezort pôdohospodárstva mal štátny tajomník Martin Kováč. na post šéfa rezortu zahraničia by mal zasadnúť Hegerov poradca pre zahraničnú politiku a diplomat Miroslav Wlachovský. Šéfka plánu obnovy Lívia Vašáková má zase viesť rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Ministerkou spravodlivosti by mohla byť bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová, ministrom financií štátny tajomník rezortu hospodárstva Peter Švec.

„Tím nových ľudí je už zostavený,“ skonštatovala prezidentka Zuzana Čaputová krátko po tom, ako v nedeľu z jej kancelárie odišiel dočasne poverený premiér Eduard Heger. Jeho návrhy, ktoré smerovali k tomu, aby niektorí z ministrov zostali vo svojich funkciách, hlava štátu neprijala.

Prezidentka tiež potvrdila, že novú vládu povedie súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Ďalšie mená špecifikovať zatiaľ nechcela.

„Potrebujú ukončiť záväzky na svojich doterajších pôsobiskách,“ doplnila s tým, že najprv bude o nominantoch informovať šéfov politických strán, až potom verejnosť.

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:55