StoryEditor

Demokrati podržia úradnícku vládu. Fico "zmrvil" ústavu, prišli by o právomoci, povedal Heger

13.06.2023, 10:59
13.06.2023, 12:31
Autor:
prutprut

Eduard Heger vyzdvihol v súvislosti s programovým vyhlásením vlády jej prozápadnú a proeurópsku orientáciu. Tú deklaruje Ódorov kabinet už v 28 stranovom dokumente, ktorý predstavil.

Predseda strany Demokrati Eduard Heger očakáva od dnešnej schôdze v parlamente ďalšie konflikty. "Na poslednej schôdzi sa ukázalo, že ako jediná strana sme zachovali rozum," tvrdí. 

"Strana Demokrati na minulej schôdzi zachránila občanom jednu miliardu eur," povedal Heger k hlasovaniu svojej strany na poslednej schôdzi Národnej rady. Kritizuje atómovky, ktoré sú momentálne v parlamente pripravené na hlasovanie. Menovite vystúpil proti Matovičovmu návrhu o odmene za voľby vo výške 500 eur pre voličov. 

Paragraf 363

Menovite zdôraznil návrhy, ktoré chce strana na dnešnej schôdzi podporiť. "Máme tam zákon Juraja Šeligu na posilnenie spravodlivosti," menuje expremiér. Petra Pellegriniho a predsedu strany Smer Roberta Fica obvinil z útočenia na orgány zabezpečujúce spravodlivosť. Zopakoval, že sa Demokrati pokúsia presadiť zmenu paragrafu 363.

Predseda Demokratov potvrdil, že strana podporí úradnícku vládu Ľudovíta Ódora, ktorú vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. "Podporíme programové vyhlásenie vlády a vyhlásime za stranu Demokrati dôveru vláde," povedal na tlačovej konferencií. 

image

Skorumpovaný Slota, prekvapivý trest pre šoféra „auta smrti“ a prvé pôrody v Nemocnici Bory (Brífing HN)

Ako dôvod uvádza aj pokračovanie v reformách, ktoré začala vláda Eduarda Hegera. "V dokumente nájdete 48 krát slovo "pokračovať", odráža to kvalitu našich reforiem a investícií," tvrdí. 

Vláda Ľudovíta Ódora sa silno sústredí aj na plán obnovy a snaží sa investovať financie z Európskej únie. Eduard Heger zameranie na plán obnovy označil taktiež za jeden z dôvodov vyjadrenia dôvery Ódorovej vláde. 

Prozápadní Demokrati

Predseda Eduard Heger vyzdvihol v súvislosti s programovým vyhlásením vlády jej prozápadnú a proeurópsku orientáciu. Tú deklaruje Ódorov kabinet už v 28 stranovom dokumente, ktorý predstavil. 

Jedným z ťažkých úloh, ktoré padli na plecia premiéra Ľudovíta Ódora bolo zostavenie rozpočtu. "Slovensko potrebuje realistický rozpočet, aby naň mohla nová vláda nadviazať," pochválil Ódora. 

image

Šéf Smeru skritizoval Programové vyhlásenie vlády. Strana pri hlasovaní vláde dôveru nevysloví

"Teší nás kapitola a prilákaní talentov," povedal Heger. Pripomenul pritom výskumnú a inovačnú kapacitu, ktorú vytvorila ešte bývalá vláda. "Chcem sa poďakovať za ocenenie našej vlády," povedal. 

Hegerovi Demokrati majú momentálne v parlamente deväť poslancov, čo znamená deväť hlasov pre úradnícku vládu.

Plán obnovy

Vláda Eduarda Hegera pred jej koncom ešte v pláne obnovy vyčlenila na investície 600 miliónov eur. Značná suma má podporiť výskum na Slovensku a smerovanie do budúcnosti. Expremiér ocenil zaradenie investícií ako dôležitého programového bodu vo vyhlásení vlády. 

Heger vyzdvihol aj ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, ktorý plánuje pokračovať v rozvoji systému DRG, ktorý umožňuje zaradiť hospitalizačné prípady podľa diagnóz, diagnostických a liečebných výkonov do skupín s podobným klinickým priebehom a podobnými nákladmi. "Túto úlohu dostal ešte počas mojej vlády na pozícií štátneho tajomníka," povedal Heger.

image

V hre je nový daňový mix Slovenska: jednu daň zvýhodniť, tri zaťažiť

Heger obvinil Fica z toho, že "zmrvil" ústavu po páde Radičovej vlády a tým oklieštil právomoci úradníckej vlády. "Je potrebné dôveru vysloviť, aby vláda o tieto právomoci neprišla," tvrdí. 

"Chceme, aby bola úradnícka vláda úspešná, je to dobré pre Slovensko," dodal expremiér. Ľudovít Ódor sa pred týždňom vyjadril, že nevidí šancu na získanie dôvery v parlamente.

Deti namiesto akcionárov

Jedným zo zákonov, ktoré chcú dnes Demokrati presadiť, má priniesť viac peňazí rodinách zdravotne ťažko postihnutých detí. "Chceme aby sa poslanci zamysleli, či peniaze, ktoré dostanú akcionári poisťovní nedáme radšej ťažko zdravotne postihnutým," povedala podpredsedníčka Demokratov Jana Žitňanská.

Pripomenula, že mnohí platia viac než 300 eur mesačne za pomôcky, ktoré "by mal štát preplatiť". Zdôraznila aj potrebu financovania sociálnych zariadení, ktoré môžu kvôli nedostatku zaniknúť.

Toxické zákony

"Do poslednej schôdze sa dostávajú toxické zákony," povedal exminister životného prostredia Ján Budaj. Spomenul menovite zákon, ktorý mení stavebnú legislatívu.

"Je to kontrarevolúcia ochrany životného prostredia," povedal Budaj. Obvinil predkladateľov, že "oligarchovia nikdy nešli takto ďaleko v potlačení verejným záujmov." Prezidentka Zuzana Čaputová tento zákon vetovala. 

image

Hlas počíta s Druckerom. Kollár zas pustí cez svoju stranu starostov a primátorov

"Tvorba krajiny sa oddelí od verejnej kontroly," varuje Budaj. Navrhuje štátny orgán, ktorý má byť "neodvolateľný" a predstavovať verejnú kontrolu životného prostredia. "Poslanci sa hlasovaním za zaradia k oligarchom, ktorí začínajú kontrarevolúciu," povedal.

"Je to hlasovanie pre voličov," dodal Budaj. Zdôraznil, že každý si môže pozrieť, na koho stranu sa poslanci postavili. 

Financovanie RTVS

"Za stranu Demokrati budeme presadzovať viac peňazí pre RTVS," povedal Kristián Čekovský. Pôvodných 0,15 percenta z HDP, ako sa určoval vládny návrh, čo predstavuje približne 170 miliónov spolu s príjmami z reklamy považuje Čekovský za nedostatočnú sumu.

image

RTVS sa v prípade riešenia financovania pripravuje na viacero možných scenárov

"Navrhujeme ho mierne navýšiť na 0,17 percenta HDP, čo znamená 190 miliónov eur pre hospodárenie RTVS," dodal.

Zdôrazňuje, že návrh by priniesol RTVS možnosti na výmenu zastaralých technológií a označil rozpočet za "rozvojový," pričom pôvodný návrh má byť "udržiavací".

Zákon chcú Demokrati v podstate do systému zabetónovať. "Na zmenu by bolo treba 90 poslancov," dodal. 

01 - Modified: 2023-06-12 18:21:31 - Feat.: 0 - Title: Skorumpovaný Slota, prekvapivý trest pre šoféra „auta smrti“ a prvé pôrody v Nemocnici Bory (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-06-12 17:39:40 - Feat.: 1 - Title: Šéf Smeru skritizoval Programové vyhlásenie vlády. Strana pri hlasovaní vláde dôveru nevysloví 03 - Modified: 2023-06-12 14:12:47 - Feat.: 1 - Title: Chýbajú nám konkrétne riešenia, vládu v parlamente nepodporíme, odkázal Pellegrini 04 - Modified: 2023-06-12 13:49:42 - Feat.: 1 - Title: Program Ódorovej vlády má chybu už v preambule
01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-02-28 16:10:57 - Feat.: - Title: Koalícia napravila svoju chybu, znie z opozície. Niektoré premlčacie lehoty sa skracovať nebudú 05 - Modified: 2024-02-25 08:23:52 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok. Čaká ich hlasovanie o desiatkach návrhov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:28