StoryEditor

Ódor môže počítať s každým hlasom SaS, potvrdil Sulík. Liberáli však kritizujú zaberanie pôdy

13.06.2023, 15:46
  • Predseda SaS Richard Sulík súhlasí s časťou programu Ódorovej vlády, ktorá má v pláne prehodnotiť aj Matovičove atómovky.
  • Sulík žiada v rámci ekonomiky zapracovanie dlhovej brzdy. Strana SaS pripomína "kilečko tri", ktoré sa zameriava na zníženie administratívy v podnikaní. 
  • Prozápadnú orientáciu Richard Sulík plne podporuje. K tomu nemáme čo dodať, tvrdí a je rád, že vláda Ľudovíta Ódora plánuje pokračovať v pomoci Ukrajine. 

"Vláda priznáva, že sú ohrozené milióny eur z eurofondov. Pokúsime sa ich využiť," cituje z programového vyhlásenia vlády predseda SASKY Richard Sulík a dodáva, že sa táto časť programu zhoduje s programom SaS. Sulík oceňuje, že jedna z krátkodobých priorít je príprava štátneho rozpočtu na rok 2024. 

Počas rokovania parlamentu o programovom vyhlásení Ódorovej vlády to povedal na tlačovej konferencii. Priznáva stav krajiny a podporuje snahy úradníckeho kabinetu.

Predseda SaS súhlasí aj s časťou programu vlády, ktorá má v pláne prehodnotiť časť Matovičových atómoviek a priznáva možné zrušenie častí vládnej pomoci, ktoré výrazne poškodzujú rozpočet a "pomáhajú len limitovane". Opäť dodáva, že sa táto časť zhoduje s programom SaS.

Strana postupne predstavovala svoj program a viac krát spomínala zrušenie plošných opatrení, z ktorých mnoho presadil bývalý predseda vlády Igor Matovič. Sulík opakovane kritizoval aj 500 eur za voľby.

Pomoc pre podnikateľov

Sulík žiada v rámci ekonomiky zapracovanie dlhovej brzdy. Strana SaS pripomína "kilečko tri", ktoré sa zameriava na zníženie administratívy v podnikaní. 

Tvrdí, že je pripravené na ministerstve hospodárstva a môže podnikateľom pomôcť už teraz. Richard Sulík sa tým odvoláva na časť programového vyhlásenia vlády Ľudovíta Ódora, ktorá si dáva za cieľ zníženie zaťaženia podnikateľov v budúcnosti. 

image

Premiér Ódor predstavil poslancom vládny program, požiadal ich o dôveru. Chce modernizáciu

Vláda plánuje prehodnotiť aktuálny "vrtuľníkový" prístup k pomoci pri cenách energií, keďže sa "ukázal ako málo efektívny". Sulík pripomína, že liberáli túto kritiku prezentujú už dlhšie, pričom kritizuje bývalého ministra hospodárstva Karla Hirmana, ktorý tento systém zaviedol. 

V sociálnej oblasti hodnotí Sulíkova strana pozitívne snahu zvýšiť príspevok pre poskytovateľov sociálnych služieb a ohodnotenie osobnej asistencie a opatrovateľstva. 

K sociálnej oblasti sa dnes pred rokovaním o vyhlásení vyjadrila aj strana Demokrati. Jej predstavitelia taktiež žiadali zvýšenie príspevku pre poskytovateľov sociálnych služieb. Mnohé centrá avizovali, že budú musieť svoje brány kvôli nedostatku financií uzavrieť. 

Zdravotníctvo

Liberáli vítajú zachovanie snáh v pokračovaní reforiem z plánu obnovy začatých ešte bývalou vládou, ktoré chce Ódorova vláda presadzovať naďalej. Kritizujú však chýbajúce kroky, ktoré nie sú v programovom vyhlásení vlády určené. Tvrdia, že treba zabrániť zníženiu dostupnosti zdravotnej starostlivosti v budúcnosti. "Navrhované opatrenie sú všeobecné a nekonkrétne," cituje Sulík odborníkov zo svojho tímu. 

image

Začala sa schôdza, vláda predloží svoje programové vyhlásenie. Deklaruje prozápadnú orientáciu

Na krízovú situáciu v zdravotníctve už dlho upozorňujú samotní zdravotníci. Nemocnice sú preťažené a hrozí, že k lekárovi sa bude čakať nebezpečne dlho. Príkladom je urgentný príjem v Malackách, ktorý postupne končí. Pacientov už začínajú voziť do Bratislavy, kde sú však už teraz urgenty preplnené. 

SaS tvrdí, že programové vyhlásenie pokračuje v niektorých iniciatívach, ktoré začali liberáli. 

Podobnosť s vlastným programom

Časť programového vyhlásenia sa zameriava na štátne IT. Vláda Ľudovíta Ódora chce zjednodušiť a sprehľadniť elektronické služby, pričom plánuje prehodnotiť aj ich financovanie a kontrolovať ho. "Tieto kroky hodnotíme pozitívne, keďže sú akoby skopírované od SASKY," píšu experti z tímu SaS vo vyhlásení, ktoré číta Richard Sulík. 

Experti SaS vyzdvihujú zámer získať nové technické vybavenie i zameranie na spotrebiteľa v časti vládneho programu. "Nepovažujeme za správne, že v programovom vyhlásení sa stanovuje výnimka na zaberanie poľnohospodárskej pôdy pre nájomné byty," pokračuje vyhlásenie tímlídrov SASKY.

image

Demokrati podržia úradnícku vládu. Fico "zmrvil" ústavu, prišli by o právomoci, povedal Heger

"Programové vyhlásenie sa v mnohom prekrýva s SaS. Po septembrových voľbách budeme v týchto cieľoch pokračovať," číta predseda Richard Sulík ohľadom časti vyhlásenia, ktorá sa zameriava na dopravu.

Podobnosť s vlastným programom spomína viackrát. Podobné názory sa objavujú i pri kľúčových ekonomických témach. Plošnú pomoc chce vláda nahradiť adresnou, čím ušetrí štátny rozpočet. 

Prozápadné postoje

SaS vníma pozitívne, že vláda má ambíciu pokračovať v Kolíkovej reformách, ktoré dokončiť ešte ako ministerka nestihla dokončiť. Mária Kolíková vo vláde Igora Matoviča začala presadzovať reformu súdnej mapy. Pokračovali v tom aj jej následníci a vláda si ju zahrnula priamo do programového vyhlásenia. 

Prozápadnú orientáciu novej vlády Richard Sulík plne podporuje. "K tomu nemáme čo dodať," tvrdí a je rád, že vláda Ľudovíta Ódora plánuje pokračovať v pomoci Ukrajine. 

Strana SaS s programovým vyhlásením súhlasí a plánuje premiéra v rokovacej sále podporiť. "Predseda vlády Ódor môže počítať so všetkými hlasmi SASKY," dodáva Richard Sulík. Dôveru teda jeho kabinetu liberáli vyslovia. 

01 - Modified: 2023-06-13 12:42:33 - Feat.: 1 - Title: Slovenskí plynári zvládli turbulentné ceny plynu. Zisk z derivátov dosiahol miliardu eur 02 - Modified: 2023-06-13 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Zlom v cenách palív na Slovensku. Slovnaft otočil kormidlo, aj keď za chrbtom má dravý Orlen (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-06-12 18:21:31 - Feat.: 0 - Title: Skorumpovaný Slota, prekvapivý trest pre šoféra „auta smrti“ a prvé pôrody v Nemocnici Bory (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-05-06 14:19:49 - Feat.: - Title: Vy ste vždy na strane podnikateľov (komentár Richarda Sulíka) 02 - Modified: 2024-05-06 12:06:51 - Feat.: - Title: Nejde im o zdravie ľudí, iba o peniaze. SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov 03 - Modified: 2024-05-06 12:08:26 - Feat.: - Title: Európska únia potrebuje viac trhu a menej regulácií 04 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii 05 - Modified: 2024-05-02 15:55:23 - Feat.: - Title: "Nedodržiavajú zákon." SaS kritizuje odklad voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 01:14