StoryEditor

Gyimesi pre HN: Nie som Orbánov agent, Fidesz ma ani nechcel na kandidátke Aliancie (rozhovor)

25.06.2023, 00:00

V rozhovore s bývalým poslancom Györgym Gyimesim sa dočítate:

  • Ako hodnotí politiku Viktora Orbána a jeho vzťahy s Európskou úniou.
  • Čo mu prekáža na Progresívnom Slovensku.
  • Z čoho financuje vlastnú bilbordovú kampaň.
  • Čo odkazuje na adresu LGBT+ komunity

Na kandidátke Aliancie sa objavíte na 150. mieste. Inšpirovali ste sa v tomto smere Igorom Matovičom a očakávate, že vás preferenčné hlasy vyzdvihnú vyššie?

Je v tom aj určitý kalkul. Klamal by som, ak by som povedal, že nie. Naším záujmom je, aby sme posilnili aj koniec kandidátky. Nebudem tam silným kandidátom len ja, budú tam ďalší traja kolegovia kandidujúci ako nezávislí.

Chcete pokračovať v témach, ktoré ste nastolili ako poslanec? Narážam hlavne na kultúrno-etické a spoločenské témy.

Nemyslím si, že kultúrno-etické témy budú rozhodujúce v kampani nasledujúcich volieb. Ľudia chcú počuť, ako vyriešime ich problémy, ako sa popasujeme s rastúcimi cenami energií, s krízou financovania samospráv, s cenami potravín, ako pomôžeme dôchodcom či mladým rodinám. Kultúrno-etické témy pôjdu do úzadia. Čo sa týka mojich názorov, tie sa nezmenili. Som rovnaký sociálny konzervatívec, ako som bol doteraz. Kým nepríde nejaký podnet zvonka, tak sa týmto témam venovať nebudem.

Čo myslíte podnetom zvonka?

To znamená, že ak sa tu znovu stane nejaká vražda alebo sa tu udeje protest ľavicových extrémistov a budú napádať politikov, ktorí majú iný názor než oni.

Vy už nesedíte v parlamentnej lavici. Čomu sa teraz venujete?

Mimoriadne intenzívne cestujem po Slovensku a stretávam sa s občanmi. Musím sa pochváliť, že ma to teší, lebo mnoho ľudí chodí na diskusie, ktoré s nimi organizujem. Zaujímajú sa o politiku. To je taký novodobý fenomén, že ľudia boli sklamaní a nechceli voliť maďarské strany. A teraz im dávam impulz, aby prišli dať hlas etnickej strane. Lebo ak sa teraz etnická strana nedostane do parlamentu, tak to bude znamenať koniec etnickej politiky na Slovensku.

Slovensko je čím ďalej, tým viac zapojené v globálnom dianí, aj svet je globálnejší. Majú etnické strany v tomto svete ešte nejaký význam?

Majú, pretože Maďari na Slovensku, ale aj Rómovia či Rusíni žijú na homogénnom území, na juhu Slovenska, a vlády ten juh zanedbávali. Aj štatistiky to podporujú. Či už ide o cestnú štruktúru, zamestnanosť, alebo o zdravotnú starostlivosť. Tieto regióny zaostávajú za zvyškom Slovenska. A jediná strana, ktorá sa chce primárne venovať týmto územiam a ich občanom, je práve Aliancia.

Neberte len to, že je to etnická strana a chce rozširovať práva menšinových komunít. Je to strana silne etablovaná v regiónoch a jej snahou je vyrovnávanie regionálnych rozdielov.

Keď sme pri regiónoch a kampani, tak Transparency International Slovakia zverejnila pochybnosti o vašej bilbordovej kampani na juhu Slovenska. Nie je evidovaná ako kampaň Aliancie, ani platená cez ich transparentný účet. Kto ju financuje?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-20 15:00:25 - Feat.: 1 - Title: Politici reagujú na rozhodnutie Zuzany Čaputovej nekandidovať, vyjadril sa aj český prezident Pavel 02 - Modified: 2023-06-19 13:31:36 - Feat.: 1 - Title: Volebný model: Progresívci prvýkrát preskočili Hlas, Smer naberá na sile
01 - Modified: 2024-04-07 13:52:04 - Feat.: - Title: Šéf Aliancie Forró pre HN: Splnili sme cieľ. Som rád, že aj Maďari k tomu pomohli (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-06 14:49:03 - Feat.: - Title: Ako volí juh Slovenska? HN sa boli pozrieť na hlasovanie vo Veľkom Mederi 03 - Modified: 2024-04-03 16:44:02 - Feat.: - Title: "Garant vzťahov s Maďarskom." Členovia predsedníctva Aliancie podporili Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-28 11:58:52 - Feat.: - Title: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová o NATO 05 - Modified: 2024-03-27 16:35:18 - Feat.: - Title: "Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 18:13