Minister zahraničných vecí  Miroslav Wlachovský. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

V optike EÚ už neplatí, ak sa Rusko prezentuje ako stabilný štát, vraví minister zahraničia Wlachovský

26.06.2023, 20:18
Autor:
TASRTASR

Európske krajiny s napätím pozorujú čo sa v Rusku odohráva, pričom to možno zhodnotiť tak, že tam prebieha mocenský zápas.

Udalosti, ktoré v priebehu víkendu otriasli Ruskom, boli podstatnou časťou pondelňajších debát európskych diplomatov na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Po skončení rokovaní to uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

Séf diplomacie EÚ Josep Borrell pri tejto príležitosti oznámil, že v jeho mene ministri zahraničných vecí Slavkovského formátu 13. júla navštívia Severné Macedónsko. Podľa Wlachovského sa tak deje z iniciatívy Slovenska v spolupráci s Českom a Rakúskom. Dodal, že ministri mali v pondelok rozsiahle diskusie ohľadom víkendových udalostí v Rusku a o najnovšej situácii na Ukrajine.

image

Mnohí sa ma pýtajú, čo sa to Ficovi stalo. Už ma unavuje vysvetľovať to, tvrdí pre HN minister Wlachovský

Na otázku, či sa EÚ vie pripraviť na možný ďalšie nečakané udalosti v Rusku po sporoch medzi žoldniermi a armádou, Wlachovský upozornil, že krajiny EÚ s napätím pozorujú čo sa v Rusku odohráva, pričom to možno zhodnotiť tak, že tam prebieha mocenský zápas.

"Je evidentné, že ak sa Rusko prezentovalo ako stabilný štát, dnes už neplatí. Tam, kde pochodujú žoldnierske armády na hlavné mesto, tak to nemôže byť úplne bezpečný a funkčný štát. Zhodli sme sa na tom, že pozícia prezidenta Vladimira Putina, nech akokoľvek interpretujeme udalosti tohto víkendu, sa týmto výrazne oslabila a zrejme ten zápas vo vnútri samotnej Ruskej federácie bude prebiehať," opísal situáciu.

Podľa jeho slov sa dá povedať, že jeden z dôvodov, prečo ten mocenský zápas nadobudol takúto podobu je fakt, že Putin sa vlani rozhodol napadnúť Ukrajinu a toto sú nepriame dôsledky jeho "zlého rozhodnutia".

Minister pripomenul, že pozícia Západu už od 90. rokov 20. storočia je taká, aby v Rusku bola stabilita a nedošlo k hrozbe použitia jadrového arzenálu.

image

Vojenský analytik Bednár: Prigožin nechcel zosadiť Putina, nebol to politický puč. Dnes je z neho mŕtvy muž

"Scenára, že by v Rusku došlo nebodaj k občianskej vojne sa boja predstavitelia celého sveta už dávno. Na to, aby sa tomu dalo zabrániť je potrebný stabilný a funkčný domáci systém. To za Rusko nikto nevybaví," upozornil.

Wlachovský ocenil, že Rada ministrov odobrila finančné navýšenie Európskeho mierového nástroja o 3,5 miliardy eur. Potvrdil zároveň, že Maďarsko blokuje vyplatenie 500-miliónovej tranže z tohto špeciálneho fondu pre Maďarsko. Podľa jeho vyjadrenia sa Maďarsku nepáči, že banka OTP je stále na zozname firiem, ktoré údajne pomáhajú obchádzať sankcie EÚ uvalené na Rusko.

"Hovoril som s mojim maďarským partnerom, že túto prekážku treba odstrániť, aby Ukrajinci tú pomoc mohli využívať. Všetci sme sa zhodli na tom, že naša pomoc Ukrajine musí pokračovať a musí byť rýchla a efektívna," uviedol.

Šéf slovenskej diplomacie doplnil, že medzi ďalšie témy rokovaní patrili vzťahy EÚ s krajinami Karibiku a Latinskej Ameriky, digitálna agenda tiež dialóg medzi Belehradom a Prištinou, ktorý v súčasnosti "zlyháva".

01 - Modified: 2023-06-27 04:54:16 - Feat.: 1 - Title: Putin musí konečne povedať, čo ďalej s vojnou, hodnotí vzburu ruský komentátor 02 - Modified: 2023-06-26 16:07:55 - Feat.: 1 - Title: Prigožin po odmlke zverejnil audiozáznam, v ktorom komentuje ťaženie na Moskvu 03 - Modified: 2023-06-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hrôza pre morálku Rusov. Vzbura wagnerovcov poženie Ukrajincov vpred 04 - Modified: 2023-06-26 14:02:09 - Feat.: 1 - Title: Prigožinovo bieloruské vyhnanstvo ukázalo Putinovu silu, ale je pre neho Pyrrhovým víťazstvom
01 - Modified: 2024-05-09 18:23:07 - Feat.: - Title: Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, zdôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu 02 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 03 - Modified: 2024-05-09 18:10:58 - Feat.: - Title: Zelenskyj po odhalení ruských agentov odvolal šéfa bezpečnostného úradu 04 - Modified: 2024-05-09 17:02:21 - Feat.: - Title: Vplyvný polský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska 05 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 21:59