StoryEditor

Rybníček nehovoril pravdu, tvrdí predseda ZMOSu. Pri kompenzáciach cien energií o žiadnom termíne nevedeli

18.07.2023, 09:54
18.07.2023, 14:06
Autor:
prutprut

Zuzana Čaputová prijala zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska a Združenia SK8. Zástupcovia samospráv požiadali prezidentku o stretnutie.

Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska a Združenia SK8 po rokovaní vyzdvihli rýchlu reakciu prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá si s nimi rokovanie dohodla takmer okamžite. 

Žiadajú o vyplatenie sumy 108 miliónov eur, ktoré prisľúbila obciam a mestám už vláda Eduarda Hegera. Varujú, že v malých obciach hrozí, že nebudú schopné ani zaplatiť zamestnancov. Vysoké ceny energií si vyberajú daň aj na službách v bydliskách.

Samosprávy v parlamente 

Rokovanie Združenia miest a obcí Slovenska a Združenia SK8 s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom sa má uskutočniť už tento týždeň. Problémom je, že opatrenia prijaté v Národnej rade sú náročné na rozpočet, no "nie je možné presunúť ťarchu na samosprávy".

Od rokovania s Ódorom si sľubujú jasné stanovisko a že "nájde riešenie". Už predtým sa samosprávy obrátili na parlament. Snažili sa o začlenenie kompenzácií do rozpočtu. 

image

SaS apeluje na Ódorovu úradnícku vládu, aby vyhovela samosprávam. Má vyplatiť dodatočné financie pre obce

Výsledkom komunikácie zástupcov samospráv a poslancov bolo zvolanie mimoriadnej schôdze, kde sa majú kompenzácie prerokovať. Za iniciatívou je strana Smer-SD. ZMOS sa na poslancov obrátil po zrušení stretnutia samospráv s predsedom vlády, kde malo o financiách diskutovať. Ódor tvrdí, že vláda je ochotná podporiť obce a mestá, peniaze sa však stále hľadajú.

Zástupcovia samospráv rokovali s vládou už v máji, kedy úradnícky kabinet zisťoval ich požiadavky a problémy. Rokovať mali aj v tomto mesiaci. 

"Zistili sme, že vláda si pri tomto rozpočte nevie predstaviť pomoc samospráve. Vie si predstaviť odpustenie covidových pôžičiek," povedal Viskupič. 

image

Rozumieme vám, sme v podobnej situácii. Premiér reaguje na výhrady samospráv k vyplateniu nákladov na energie

Deň pred stretnutím však premiér rokovanie na Úrade vlády zrušil. V reakcií na to sa zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska a Združenia SK8 obrátili práve na parlament. 

"Rybníček nehovoril pravdu"

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a ďalší zástupcovia samospráv kritizovali včerajšie vyjadrenia prezidenta Únie miest Slovenska Richarda Rybníčka, ktorý hovoril o termíne 15. augusta.

"Premiér Ľudovít Ódor požiadal o trpezlivosť do polovice, respektíve konca augusta, keď bude k dispozícii vyúčtovanie štátneho rozpočtu. Nepovedal, že peniaze samosprávam vláda nevyplatí," vyjadril sa v pondelok prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

image

Rybníček chce pokračovať ako šéf únie miest, kandidovať vo voľbách do parlamentu nebude

"Už po prvom stretnutí s premiérom nám bolo povedané, že samosprávy si musia počkať na to, akým spôsobom dopadne vyúčtovanie rozpočtu k 30. júnu, vláda to bude vedieť v polovici augusta. Na základe toho nám povedia, koľko peňazí budú mať k dispozícii v rozpočte a akým spôsobom nás budú vedieť vyplatiť," povedal Rybníček s tým, že počkať nie je problém. Situácia je podľa Rybníčka zbytočne napätá, až hysterická.

Do tohto dňa mali byť samosprávy trpezlivé a počkať na financie a rozhodnutie týkajúce sa kompenzácií energií od vlády. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska však o tomto termíne podľa svojich slov vôbec nevedeli. 

"Na rokovaní, kde mal zaznieť tento termín, Richard Rybníček ani nebol," povedal Jozef Viskupič. Tvrdí, že ak by o tomto dátume vedeli, tak by s parlamentom nerokovali a počkali by do 15. augusta. "O termíne 15. augusta som sa dozvedel z včerajšej tlačovej konferencie," dodal. 

image

Únia miest Slovenska žiada stiahnutie niektorých "deštruktívnych" návrhov noviel, obráti sa na prezidentku

"Viacerí primátori mi volali a boli rozčarovaní z toho, čo včera zaznelo na Rybníčkovej tlačovej besede," povedal predseda Združenia miest a obcí Jozef Božik. Ako príklad uviedol mestá Breno a Zvolen, ktorých primátori sa dožadovali odpovedí v reakcií na vyhlásenia Richarda Rybníčka.

"Musel som im povedať, žiaľ, Richard Rybníček nehovoril pravdu o stretnutí, na ktorom nebol. Mám tu svedkov, ktorí žiadny termín nepočuli," povedal. Tvrdí, že by nemali problém počkať, ak by o tom vedeli. "Rybníček včera za Partizánske, Brezno, Zvolen, Liptovský Mikuláš a ďalšie mestá nehovoril," dodal Božik.

01 - Modified: 2023-07-17 14:43:32 - Feat.: 1 - Title: Samosprávy žiadajú sto miliónov. Chceme sa vyhnúť hľadaniu peňazí na dôchodky, reaguje rezort financií 02 - Modified: 2023-07-16 14:53:01 - Feat.: 1 - Title: Samosprávy skončili v strate viac než 245 miliónov eur. Hospodárili násobne horšie ako pred rokom 03 - Modified: 2023-07-16 13:22:46 - Feat.: 1 - Title: Štátny podnik chce veterné turbíny, no do hry sa dostala aj cirkev. Pôda má slúžiť Bohu, tvrdia aktivisti
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:34