ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Najvyšší súd potvrdil dvom členom drogového gangu z okolia Serede 15-ročné tresty

25.07.2023, 15:09
Autor:
TASRTASR

Lakatoš a Mičani podľa obžaloby odpredávali nižšie postaveným dílerom pervitín v hodnote desiatok tisíc eur.

Členovia organizovanej skupiny z okolia Serede Roman Lakatoš a Milan Mičani si odpykajú za drogovú trestnú činnosť 15-ročné tresty väzenia. V utorok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol odvolania obžalovaných proti vlaňajšiemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Dvojica bola zadržaná v rámci policajnej akcie Venal.

Lakatoš a Mičani sú vinní z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok. Trest si odpykajú v ústave so stredným stupňom stráženia. Lakatoš dostal aj ochranný dohľad v trvaní jedného roka, Mičani v trvaní dvoch rokov.

image

Exkandidátke za Harabinovu Vlasť podtvrdil súd verdikt. Za drogy strávi Kučerová roky vo väzení

Mičani vo svojom odvolaní prostredníctvom obhajoby namietal príslušnosť Špecializovaného trestného súdu. Hovoril o účelovej nadkvalifikácii skutku. Prvostupňový súd sa podľa neho opieral o výpovede tzv. kajúcnikov, ktorí mali napokon znížené tresty. Aj Lakatošova obhajoba namietala, že ŠTS nemal vo veci konať. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhol odvolania zamietnuť ako nedôvodné, čomu odvolací súd vyhovel.

Predseda senátu NS SR Juraj Kliment poukázal na to, že dvojicu usvedčuje viacero spolupracujúcich obvinených a ďalšie dôkazy. Ďalej uviedol, že tresty boli uložené na spodnej hranici trestnej sadzby. V súvislosti s argumentáciou, že prípad nemal na prvom stupni rozhodovať ŠTS, si podľa odvolacieho súdu obhajoba nesprávne vykladá Trestný poriadok. "Tu nešlo o konanie, ktoré by nesúviselo s ostatnými obvinenými," zdôraznil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodnutie odvolacieho súdu víta, keďže odráža názor prokuratúry. "Prvostupňový rozsudok sme považovali za zákonný, rovnako aj konanie, ktoré mu predchádzalo. Tresty považujeme za primerané," podotkol.

Obhajoba Mičaniho zváži po porade s klientom podanie dovolania. "Nezdala sa nám v poriadku argumentácia, čo sa týka hmotnoprávneho dokazovania, a takisto máme názor, že ŠTS nebol vo veci príslušný konať," povedal právny zástupca František Polák.

image

Slovenská drogová scéna: Študentov vystriedali kamionisti, východ je drahší ako Bratislava (+grafy, mapy)

Lakatoš a Mičani podľa obžaloby odpredávali nižšie postaveným dílerom pervitín v hodnote desiatok tisíc eur. Na utorkovom verejnom zasadnutí neboli prítomní. Mičani dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, v prípade Lakatoša sa konalo ako proti ušlému.

V apríli potvrdil NS SR nepodmienečné tresty odňatia slobody ďalším siedmim členom drogového gangu z okolia Serede. Policajné akcie Venal 1 až 6 boli zamerané na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy. Obvinených bolo viac ako 70 osôb. Na čele organizovanej skupiny mal stáť Slavomír Weiss, ktorý je právoplatne odsúdený na 24 rokov väzenia.

01 - Modified: 2023-04-14 10:10:23 - Feat.: 1 - Title: Najvyšší súd potvrdil nepodmienečné tresty siedmim členom drogového gangu z okolia Serede 02 - Modified: 2022-11-28 10:10:08 - Feat.: 1 - Title: Desať členov drogového gangu z okolia Serede dostalo nepodmienečné tresty 03 - Modified: 2022-11-22 17:41:11 - Feat.: 1 - Title: Najvyšší súd potvrdil Stanislavovi Weissovi 24 rokov väzenia pre drogovú trestnú činnosť
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 12:52:58 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde 03 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:56