Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

K vzťahu novinárky Moniky Tódovej a sudkyne Pamely Záleskej sa vyjadril šéf Súdnej rady Ján Mazák

09.08.2023, 13:27
Autor:
TASRTASRpebpeb

Zásah Súdnej rady by podľa Jána Mazáka prichádzal do úvahy len vtedy, ak by sa nepochybne dokázalo, že sa Pamela Záleská dopustila v občianskom živote niečoho, čo je nezlučiteľné s jej povinnosťami.

Predseda Súdnej rady Ján Mazák v súčasnosti nevidí dôvod na to, aby sa rada zaoberala vzťahom sudkyne Pamely Záleskej a novinárky Moniky Tódovej.

Ako zdôvodnil, Súdna rada nemá dôkazy o porušovaní povinností sudkyne. Vyplýva to z jeho vyjadrenia.

"Zásah Súdnej rady by prichádzal do úvahy len vtedy, ak by sa nepochybne dokázalo, že táto sudkyňa sa dopustila v občianskom živote niečoho, čo je nezlučiteľné s jej povinnosťami, napríklad, ako sa jej to stále bez dôkazov podsúva, že by poskytovala informácie zo spisov, v ktorých je zákonnou sudkyňou. Také niečo sa dodnes nepreukázalo a Súdnej rade sa nepredložili dôkazy o porušovaní povinností menovanej sudkyne," uviedol Mazák.

image

Monika Tódová verejne prehovorila o svojom vzťahu k sudkyni Pamele Záleskej

Vzťah je chránený chartou

Na konanie pred Súdnou radou podľa jej predsedu nestačí spolužitie sudkyne s novinárkou. Ako zdôvodnil, Súdna rada nie je oprávnená vstupovať do súkromia a rodinných vzťahov žiadneho sudcu.

"Na tom nič nemení to, že ide o rodinný vzťah medzi známou novinárkou a významnou sudkyňou," poznamenal. Ako pripomenul, existuje množstvo rodín, v ktorých sú sudcovia a advokáti, advokáti a prokurátori či sudcovia a prokurátori.

"Neviem o tom, že by sa u nich riešili konflikty záujmov len preto, lebo manželia pôsobia v exponovaných právnických profesiách. Bez dôkazov o porušení ich profesionálnych povinností," dodal.

Vzťah sudkyne a novinárky považuje Mazák za rodinný vzťah, ktorý je chránený v Charte základných práv Európskej únie, teda Súdnym dvorom Európskej únie.

image

Novinárka so sudkyňou na dovolenke. Ohrozuje to nezávislú žurnalistiku a justíciu?

Na mieste je zdržanlivosť

Podľa dokumentu má každý právo na rešpektovanie svojho súkromného a rodinného života, obydlia a komunikácie.

"Charta základných práv má prednosť pred naším základným zákonom a rozsudky Súdneho dvora sú záväzné aj pre Slovensko. Podobne je formulovaná i ochrana rodinných vzťahov v Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd a v judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva," upozornil. Poukázal tiež na ochranu súkromia a rodinného života vyplývajúcu z Ústavy.

Podľa Mazáka by bola namieste zdržanlivosť pri hodnotení tohto zjavne rodinného vzťahu medzi novinárkou a sudkyňou.

"Bolo by totiž nanajvýš nevhodné a nešťastné, ak by sa Súdna rada ako ústavný orgán sudcovskej legitimity dostala do pozície porušovateľky základných a ľudských práv garantovaných ústavou a medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky," komentoval.

Tódová včera prvýkrát komentovala svoj vzťah k Záleskej. Novinárka tak urobila po tom, ako sa počas víkendu začalo šíriť video, ktoré zachytáva obe ženy počas spoločnej dovolenky. Tódová okrem iného napísala, že od Záleskej nikdy nemala žiadnu tajnú informáciu a že ju považuje za svoj morálny a etický vzor.

01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 03 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina 04 - Modified: 2024-04-19 09:23:33 - Feat.: - Title: Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala 05 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:30