Robert Fico a Zuzana Čaputová. FOTO: koláž HN/TASR
StoryEditor

Fico pobúrene obvinil Čaputovú, že odobrila zadržanie Gašpara. Prezidentka: Je to nehorázne klamstvo

11.08.2023, 10:21
Autor:
alaala

Zadržanie Tibora Gašpara vyvolalo emócie u predsedu strany Roberta Fica, ktorý takmer okamžite reagoval útokom na orgány činné v trestnom konaní, vládu Ľudovíta Ódora a prezidentku Zuzanu Čaputovú.

V piatok ráno zadržala Národná kriminálna agentúra bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý kandiduje v septembrových parlamentných voľbách za Smer na 9. mieste kandidátky.

To vyvolalo emócie aj u predsedu strany Roberta Fica, ktorý takmer okamžite reagoval útokom na orgány činné v trestnom konaní, úradnícku vládu Ľudovíta Ódora a prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Politické zadanie

"Zadržanie Tibora Gašpara je len prejavom zúfalstva a chrapúnstva NAKA a ÚŠP do posledného okamihu slúžiacich politickému zadaniu zlikvidovať opozíciu," napísal šéf Smeru na svojej facebookovej stránke. Podľa neho to je práve toto dôvod, prečo musel exminister vnútra Ivan Šimko odísť zo svojho postu.

image

NAKA zadržala exšéfa polície a člena Smeru Tibora Gašpara pre podozrenia z korupcie

Zadržanie policajného exprezidenta považuje za politicky motivovaný útok na Smer šesť týždňov pred voľbami. Fico dokonca priamo obvinil Zuzanu Čaputovú z toho, že "po Matovičovi priamo prevzala štafetu likvidácie opozície".

Fico to považuje za "hrubý nedemokratický zásah do priebehu volieb", ktorý mala vykonať NAKA so súhlasom prezidentky, a hovorí o pinochetovských metódach. 

Čaputová: Ďalšie klamstvo Roberta Fica

Na tieto ranné obvinenia zareagovala prezidentská kancelária. V sprostredkovanej reakcii, ktoré médiám poskytol prezidentkin hovorca Martin Strižinec, označila Čaputová Ficove tvrdenia za "nehorázne klamstvo."

"Zároveň chápe, že je pre neho nepredstaviteľné, že by polícia mohla fungovať bez politického riadenia, či zasahovania do jednotlivých prípadov," uviedol Strižinec.

Podľa hovorcu prezidentka opakovane tvrdí, že "v každej demokracii je stíhanie predstaviteľov politickej opozície citlivá vec, ktorá môže vyvolávať rôzne reakcie", a preto nepriamo apeluje na políciu, aby vysvetlila svoje úkony "v medziach, ktoré jej zákon umožňuje".

Robert Fico taktiež avizoval zvolanie tlačovej besedy na dnešný deň práve na tému zadržania Tibora Gašpara.

01 - Modified: 2024-05-08 13:12:16 - Feat.: - Title: Na Slavíne viali vlajky krajín, ktoré sú vo vojne. Fico kritizoval Európsku úniu, Žiga vzdával česť hrdinom 02 - Modified: 2024-05-08 09:30:52 - Feat.: - Title: Čaputová: Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať 03 - Modified: 2024-05-08 10:48:42 - Feat.: - Title: Fico na Slavíne ostro kritizoval Európsku úniu. Hovoril o sklamaní a veľkom prejave slabosti 04 - Modified: 2024-05-07 18:17:31 - Feat.: - Title: Prezidentka vetovala zákon o strategických investíciách 05 - Modified: 2024-05-07 17:46:51 - Feat.: - Title: Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách. Viaceré body legislatívy považuje za problematické
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 01:11