Sudkyňa Pamela Záleská. Zdroj: Reprofoto/Súdna rada 
StoryEditor

Záleská odmietla, že by vynášala informácie. Priateľský vzťah s Tódovou som nemusela oznamovať, tvrdí sudkyňa

15.08.2023, 16:26
Autor:
redredTASRTASR

Záleská vyhlásila, že neurobila nič, čím by sa spreneverila výkonu sudcovského povolania a dôsledne dbá na plnenie svojich povinností. Súdna rada neprijala k prípadu vzťahu sudkyne a novinárky záver, opätovne sa k nemu má vrátiť na budúci mesiac.

Sudkyňa Pamela Záleská odmieta, že by vynášala informácie zo spisov. Vyplýva to z jej vyjadrenia na utorkovom zasadnutí Súdnej rady. Skončilo sa neskoro večer, bez prijatého záveru. 

"Nikdy som nevyniesla, nesprístupnila, nedala informáciu, ktorú povinnosť mám chrániť, ktorá vyplýva zo súdneho spisu, žiadnej inej neoprávnenej osobe, nie len Monike Tódovej," skonštatovala.

image

K vzťahu novinárky Moniky Tódovej a sudkyne Pamely Záleskej sa vyjadril šéf Súdnej rady Ján Mazák

Záleská vyhlásila, že neurobila nič, čím by sa spreneverila výkonu sudcovského povolania a dôsledne dbá na plnenie svojich povinností. "Nebolo možné kúpiť si moje rozhodovanie. Nebolo možné ma vydierať. Zostáva už len možnosť ma zdiskreditovať," podotkla.

Skonštatovala, že priateľský vzťah s Monikou Tódovou nemusela oznamovať, pretože novinárka nefigurovala v prípadoch, ktoré riešila. Poukázala na to, že verejné vyhlásenia o svojom súkromí nerobia ani ostatní kolegovia.

Strana Smer-SD na sociálnej sieti informovala o tom, že sudkyňa Záleská zrušila všetky pojednávania v kauze Judáš, o ktorej písala novinárka Monika Tódová.

Sudkyňa Záleská, ako napísal portál Aktuality.sk, povedala, že sama požiadala o vystúpenie na Súdnej rade. 

„Ak sa mám vyjadrovať k medializovanej kauze, neviem, sa k nej vyjadriť, pretože nič nečítam, nič som nevidela a neotvorila som ani žiadny odkaz, ktorý mi bol poslaný,” povedala podľa Aktuality.sk sudkyňa. „Nepamätám si kolegu ani kolegyňu, ktorý by robil verejné vyhlásenia vo vzťahu k súkromiu, s kým má vzťah, s kým žije, s kým plánuje uzavrieť manželstvo.“

Okrem toho vyhlásila, že „so spravodlivosťou nikdy neobchodovala”.

Marcela Kosová, členka Súdnej rdy, sa Záleskej pýtala, či patrila medzi novinárske zdroje Moniky Tódovej. Záleská odpovedala, že nie. 

Kosovú podľa Aktuality.sk zaujímalo, prečo sa Záleská nevylúčila, keď bola krátku dobu členkou senátu v prípade vraždy Jána Kuciaka. Tódovú sledovalo komando, ktoré platil Marian Kočner. Záleská odpovedala, že v čase, keď bola členkou senátu, z ničoho nevyplývalo, že by bola Tódová svedkyňou, poškodenou alebo obvinenou a preto nevidela dôvod na svoje vylúčenie.

Aktuality informovali, že atmosféra medzi pýtajúcimi sa členkami Súdnej rady a Záleskou pôsobila počas vypočutia pomerne napäto. Členka Súdnej rady Dana Jelinková Dudzíková vo svojom vstupe mala vyhlásiť, že "sudkyňa Záleská neprejavuje dostatok úcty a rešpektu k Súdnej rade."

Záleská čelila medializácií po zverejnení videa, kde je zachytená spoločne s novinárkou Tódovou. Na stranu Záleskej sa, pripomenuli Aktuality.sk, postavil počas vypočutia predseda rady Ján Mazák s tým, že nikto nemá právo zasahovať do súkromia sudcov. Vyzval na zdržanlivosť, lebo Súdna rada podľa neho nemá žiadne dôkazy o porušovaní povinností sudkyne.

Záleská pred časom čelila aj disciplinárnemu návrhu za údajné "opomenutie napísania žiadosti o predĺženie zákonnej lehoty na písomné vypracovanie súdneho rozhodnutia" zo strany predsedu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu.

01 - Modified: 2023-08-09 06:24:02 - Feat.: 0 - Title: Monika Tódová o vzťahu s Pamelou Záleskou: Neskrývame sa a nerobíme nič zlé 02 - Modified: 2023-08-08 14:02:53 - Feat.: 0 - Title: Novinárka so sudkyňou na dovolenke. Ohrozuje to nezávislú žurnalistiku a justíciu? 03 - Modified: 2023-07-24 12:24:47 - Feat.: 1 - Title: Sudkyňa Záleská nie je vylúčená z rozhodovania v kauze Davida Lindtnera
01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina 05 - Modified: 2024-04-23 08:04:45 - Feat.: - Title: Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:27