Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč. FOTO: HN
StoryEditor

NAKA zadržala členov tímu, ktorý vyšetroval čurillovcov. Zasahuje aj u šéfa SIS

17.08.2023, 08:38
17.08.2023, 11:13
Autor:
redredTASRTASR

Kriminalisti zasahujú aj u šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča.

Kriminalisti z NAKA zadržali členov bývalého tímu Oblúk z Inšpekcie ministerstva vnútra. Informáciu priniesol portál startitup.sk. Podľa portálu doposiaľ zadržali minimálne dvoch členov tímu. Prezidentka Zuzana Čaputová už požiada Ódora o zvolanie Bezpečnostnej rady.

Tento tím vyšetroval príslušníkov NAKA pod vedením Jána Čurillu.

Zásah aj v SIS

Podľa televízie Markíza je štvrtková akcia NAKA zameraná na vyšetrovanie tímu Oblúk z úradu inšpekčnej služby. Portál topky.sk informuje, že policajti mali zasahovať u Aláča aj Pčolinského, no obaja údajne neboli doma.

image

Prezidentka Čaputová požiadala premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu

Slovenská informačná služba zatiaľ nedostala informácie od orgánov činných v trestnom konaní o akýchkoľvek úkonoch týkajúcich sa riaditeľa SIS Michala Aláča. Uviedla to hovorkyňa služby Katarína Némová.

"Slovenská informačná služba bude môcť poskytnúť svoje stanovisko verejnosti z tohto dôvodu až po tom, ako bude disponovať informáciami o relevantných okolnostiach a najmä dôvodoch, ktoré zakladajú medializovaný postup OČTK v tejto veci," priblížila hovorkyňa.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry mali počas zásahu vo štvrtok ráno zadržať minimálne dve osoby. Má ísť o členov bývalého tímu Oblúk z policajnej inšpekcie. Zasahovať mali aj v dome riaditeľa SIS Michala Aláča a bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Policajti sa mali nachádzať v budove SIS aj Národného bezpečnostného úradu. Informovali o tom viaceré slovenské médiá.

Podľa portálu sa majú policajti nachádzať v budove SIS aj Národného bezpečnostného úradu.

Tím Oblúk vyšetroval vyšetrovateľov Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina, Milana Sabotu a operatívnych pracovníkov Branislava Dunčka a Róberta Magulu.

Už v inšpekčnej službe nepôsobili

Členovia bývalého inšpekčného tímu Oblúk, ktorí mali byť zadržaní počas ranného zásahu Národnej kriminálnej agentúry, v súčasnosti nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. Vyplýva to z vyjadrenia tlačového odboru Ministerstva vnútra.

"Môžeme potvrdiť, že medializovaní príslušníci v minulosti pôsobili v rámci zmieneného vyšetrovacieho tímu, avšak v súčasnej dobe nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. V prípade, ak bude Úrad inšpekčnej služby požiadaný o súčinnosť zo strany príslušných orgánov činných v trestnom konaní, táto bude poskytnutá," priblížili z Ministerstva.

Reakcie politikov

Na zásahy kriminalistov reagujú aj politické strany. Predseda Smeru Robert Fico nazval dnešné zásahy na tlačovej konferencii "policajným prevratom" a žiada "trestnú zodpovednosť". 

image

Fico hovorí o policajnom prevrate. Chce okamžite zvolať mimoriadnu schôdzu v parlamente

Fico povedal, že Smer chce okamžite zvolať mimoriadnu schôdzu v parlamente. "Dnes sa vraciame do Bratislavy z Prešova hneď ako si splníme povinnosti. Budem veľmi čakať ako sa k tejto situácii postavia poslanci Národnej rady," povedal Fico. Dodal, že návrh by mali podať v piatok ráno.

Reakciu avizovala už aj strana Demokrati, ktorá sa vyjadrí dnes poobede. 

01 - Modified: 2023-08-17 08:41:32 - Feat.: 1 - Title: Fico hovorí o policajnom prevrate. Chce okamžite zvolať mimoriadnu schôdzu v parlamente 02 - Modified: 2023-08-17 13:38:19 - Feat.: 1 - Title: Premiér Ľudovít Ódor zvoláva po policajných zásahoch bezpečnostnú radu, prezidentka sa zúčastní 03 - Modified: 2023-08-17 09:13:31 - Feat.: 1 - Title: NAKA zadržala členov tímu, ktorý vyšetroval čurillovcov. Zasahuje aj u šéfa SIS
01 - Modified: 2024-05-08 17:27:49 - Feat.: - Title: Polícia odhalila minulý týždeň v Žilinskom kraji 31 vodičov pod vplyvom alkoholu 02 - Modified: 2024-05-08 14:59:20 - Feat.: - Title: Polícia obvinila 25-ročného muža, ktorý nahlásil bombu na bratislavskom súde 03 - Modified: 2024-05-08 13:20:31 - Feat.: - Title: Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetický útok, potvrdila polícia 04 - Modified: 2024-05-07 15:28:34 - Feat.: - Title: Polícia aktuálne eviduje viac ako 1300 bombových hrozieb na školy 05 - Modified: 2024-05-07 12:19:21 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor o zmenách v polícii nerokoval, poslanci neschválili program
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 11:03