StoryEditor

Čaputová rázne odmieta policajný prevrat. Ficovi odkázala, že sa bude voči klamstvám brániť

18.08.2023, 09:26
18.08.2023, 14:49
Autor:
prutprut

Prezidentka odmietla vyjadrenia šéfa Smeru Roberta Fica, že o krokoch polície vedela a potvrdila, že všetky inštitúcie naďalej fungujú.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes po rokovaní Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky odmietla vyjadrenia Roberta Fica o policajnom prevrate a doplnila, že sa bude voči "klamstvám" brániť na súde.

Spolu s premiérom Ľudovítom Ódorom vyhlásila, že všetky dotknuté bezpečnostné inštitúcie, pre ktorých riaditeľov si včera prišla Národná kriminálna agentúra, pracujú bez ovplyvnenia.

Žiadny prevrat sa nekoná

Prezidentka Zuzana Čaputová ubezpečila verejnosť, že bezpečnostné inštitúcie naďalej fungujú a vedú ich momentálne ich námestníci. 

"Orgány štátu, ktorých sa týkali včerajšie zásahy polície, sú funkčné," povedala Čaputová na tlačovom brífingu. "Slovensko je stále právny štát," povedal premiér Ľudovít Ódor. O zásahoch polície sa podľa jeho slov dozvedel z médií, pričom potom bol v kontakte s prezidentkou. 

image

Zásah NAKA je podľa Hlasu snahou ovplyvniť voľby, Progresívne Slovensko to vníma odlišne

Na bezpečnostnej rade Ódor zisťoval, či inštitúcie fungujú a potvrdil, že naďalej vykonávajú svoju činnosť. Narážal na tlačové konferencie strán, ktoré zásahy kritizovali. "Krajinu vám nik neunáša. Pre mňa je neakceptovateľné bez dôkazov zastrašovať trestné orgány. My s prezidentkou postupujeme v rámci zákona," povedal. 

Prokurátor bude momentálne rozhodovať, či zadržaní budú vo väzbe a súd určí, či je na trestné stíhanie zatknutých dôvod. "Ak by súdy po takomto postupe polície skonštatovali nedôvodnosť trestného stíhania, potom by bol priestor na politickú intervenciu a vyvodenie zodpovednosti smerom k polícii," povedala Čaputová a dodala, že dnes sa však v takejto situácií Slovensko nenachádza. 

Čaputová sa bude súdne brániť

Šef Smeru-SSD Robert Fico včera ostro na zásahy NAKA reagoval a tvrdil, že ide o policajný prevrat, pričom ihneď inicioval zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Zároveň obvinil prezidentku i premiéra, že o všetkom vedeli.

"O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor," uviedol Fico na včerajšom brífingu.

image

Šéfa SIS Aláča aj exšéfa Pčolinského obvinili zo zosnovania zločineckej skupiny. Čo je za akciou Rozuzlenie?

Prezidentka odmietla Ficove vyjadrenia, že o krokoch polície vedela. "Voči falošným obvineniam sa budem brániť," povedala. S Ficom sa plánuje stretnúť, pre dávnejšie urážky, aj na súde. "Tieto klamstvá sa tam pridávajú," dodala. Odmietla akýkoľvek zásah do vyšetrovania a tvrdí, že koná v medziach zákona. 

Kritizovala politické strany, ktoré podľa nej situáciu zneužívajú a šíria "strach a neistotu". Občanov zároveň uistila, že polícia nepracuje pod politickou kontrolou. "Žiaden policajný prevrat sa na Slovensku nekoná," dodala prezidentka.

Politický motív

Premiér úradníckej vlády odmietol vyjadrenia o zásahoch proti politickej opozícii. "Ja nie som v žiadnej strane, pre mňa nie je opozícia a koalícia," narážal na fakt, že úradnícka vláda je apolitická. 

"Polícia a súdy konajú nezávisle," doplnil s tým, že orgány činné v trestnom konaní nie sú ovplyvňované. "Nemôžu si však robiť to, čo chcú," doplnil. "Ak vám niekto hovorí niečo iné, neverte im" vyjadril sa k vyhláseniam politických strán o kontrole polície zo strany najvyšších štátnych predstaviteľov. 

image

Exminister zahraničia varuje pred politickou krízou po zásahoch NAKA. Čaputovú žiada o upokojenie situácie

"Nezmysly zaplavujú mediálny priestor. Pravda je vzácnosťou," vyjadril sa Ódor k aktuálnej politickej situácii. Hovoril o skupine, ktorá zneužíva klamstvá na šírenie strachu a nenávisti. "S cieľom zneistiť spoločnosť a zbierať politické body," dodal.

Tvrdí, že o vine a nevine môže rozhodovať len súd. "Nik nie je nedotknuteľný," povedal a odmietol aby boli akýkoľvek politici beztrestní. 

01 - Modified: 2023-08-17 13:38:19 - Feat.: 1 - Title: Premiér Ľudovít Ódor zvoláva po policajných zásahoch bezpečnostnú radu, prezidentka sa zúčastní 02 - Modified: 2023-08-17 22:04:24 - Feat.: 1 - Title: Zásah NAKA je podľa Hlasu snahou ovplyvniť voľby, Progresívne Slovensko to vníma odlišne 03 - Modified: 2023-08-17 15:39:56 - Feat.: 1 - Title: Šéfa SIS Aláča aj exšéfa Pčolinského obvinili zo zosnovania zločineckej skupiny. Čo je za akciou Rozuzlenie?
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 13:41