Šéf parlamentu Boris Kollár. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu k zásahu NAKA na pondelok doobeda

18.08.2023, 13:41
Autor:
TASRTASR

MImoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer.

Mimoriadna schôdza Národnej rady k zásahu Národnej kriminálnej agentúry sa má začať v pondelok o 11.00 hod.

Zvolal ju predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), inicioval ju opozičný Smer.

Strana chce presadiť uznesenie, ktorým by parlament konštatoval, že "po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR".

image

Čaputová rázne odmieta policajný prevrat. Ficovi odkázala, že sa bude voči klamstvám brániť

V uznesení sa tiež píše, že parlament "so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP", že uvedený policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku.

Zároveň chce strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby napĺňala základnú povinnosť v zmysle ústavy zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, aby predstúpila pred parlament a informovala o vzniknutej situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

Dočasne povereného premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta.

A tiež k tomu, aby prijal opatrenia vedúce k tomu, že mimo výkon služby budú postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurilovci. Strana chce tiež zaviazať riaditeľa SIS, aby okamžite predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii na Slovensku.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a NBÚ.

Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

K situácii v piatok zasadla bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a že chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený.

Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor po tom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 05 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:13