Mestský úrad v Nových Zámkoch. FOTO: HN/Richard Prutkay
StoryEditor

Nové Zámky zapĺňajú migranti. Mesto hľadá možnosti, ako si poradiť s ich rastúcim počtom

25.08.2023, 19:12
Autor:
TASRTASR

Mesto už pre migrantov zabezpečilo prenosnú toaletu a vyčlenilo personál na dočisťovanie lokalít, ktoré cudzinci po krátkodobom pobyte opúšťajú.

Novozámocká radnica hľadá spôsoby, ako si poradiť s narastajúcim počtom migrantov. Ako uviedol magistrát, skupinky ľudí prevažne zo Sýrie sa v meste začali objavovať v posledných týždňoch.

Mestský úrad zároveň pripomenul, že sa na území Slovenska zdržiavajú legálne. "Na základe rozhodnutia Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície o riešení sekundárnej migrácie zvážajú týchto cudzincov na pracovisko Oddelenia cudzineckej polície v Nových Zámkoch na Bitúnkovej ulici. Po vybavení formalít na cudzineckej polícii sú na území Slovenskej republiky legálne, pretože im je umožnené zotrvanie v zmysle zákona o pobyte cudzincov. Samospráva Nových Zámkov teda nemá právomoc zakázať im vstup do mesta ani pobyt na jeho území," informovala radnica.

Cudzinci na území mesta

Mestská polícia spolupracuje s príslušníkmi Policajného zboru pri monitorovaní pohybu a správania sa cudzincov na území mesta. Podľa mestského úradu sa cudzinci snažia nepriťahovať zbytočnú pozornosť, nevyvolávať konflikty a čo najskôr pokračovať v ceste smerom na západ.

"Zdržiavajú sa najmä pri oddelení cudzineckej polície, v priestoroch vlakovej stanice, na sídliskách a v parkoch. Vonku spia, vykonávajú potrebu, vyberajú jedlo z kontajnerov a ak je chladno, zhromažďujú sa na stanici a vo vchodoch bytoviek. Doteraz sme z ich strany nezaznamenali žiadne páchanie priestupkov alebo trestných činov. Zvýšený pobyt cudzincov však spôsobuje znečistenie niektorých lokalít mesta, vyvoláva obavy miestneho obyvateľstva a sťažnosti obyvateľov smerované na samosprávu," vysvetlil magistrát.

image

Za požiare môžu migranti, hádžme ich do ohňa, ozýva sa z gréckej krajnej pravice

Mesto už pre migrantov zabezpečilo prenosnú toaletu a vyčlenilo personál na dočisťovanie lokalít, ktoré cudzinci po krátkodobom pobyte opúšťajú. Súčasne sa v júli obrátilo na odbor krízového riadenia na Okresnom úrade v Nových Zámkoch so žiadosťou o súčinnosť pri riešení problému.

Povolenie k pobytu

"Ministerstvo vnútra už dalo pri Oddelení cudzineckej polície v Nových Zámkoch vyhradiť priestor, kde by sa mali zdržiavať cudzinci počas čakania na vybavenie povolenia k pobytu. Súčasne tu umiestni dve mobilné toalety. Ďalšie tri postavia v iných lokalitách, kde sa migranti zdržiavajú," pripomenula radnica.

Na situáciu už reagovala aj Únia miest Slovenska, ktorá v liste žiada ministerstvo vnútra, aby štát situáciu riešil do budúcnosti systémovo a presunul vybavovanie týchto cudzincov mimo miest, napríklad do priestorov zriadených priamo na hraničných priechodoch.

image

Pri nehode lode s migrantmi v Lamanšskom prielive zomrelo najmenej šesť ľudí

"V súvislosti so vzniknutou situáciou žiadame o urýchlené nastavenie mechanizmov preplatenia už vynaložených, ako aj budúcich výdavkov súvisiacich so zvýšeným počtom migrantov v meste Nitra a Nové Zámky. Ide najmä o náklady na upratovanie verejných priestorov a mobilné toalety," citovala novozámocká radnica z listu, ktorý ÚMS adresovala ministerstvu vnútra.

01 - Modified: 2023-08-25 11:29:13 - Feat.: 1 - Title: Za požiare môžu migranti, hádžme ich do ohňa, ozýva sa z gréckej krajnej pravice 02 - Modified: 2023-08-19 05:43:43 - Feat.: 1 - Title: Pri pobreží Džibuti stroskotala loď s migrantmi, 35 zrejme zahynulo 03 - Modified: 2023-08-10 19:01:59 - Feat.: 1 - Title: Pápež varuje pred ľahostajnosťou voči tragédiám migrantov na mori
01 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 02 - Modified: 2024-04-28 20:33:34 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove 03 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 04 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 19:22:52 - Feat.: - Title: Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 04:20