FOTO: TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Migračná kríza by nebola, keby sme rok nemali nekompetentné vlády, tvrdí Saková

08.09.2023, 12:19
Autor:
TASRTASR

Podľa Sakovej sa v prihraničných oblastiach mali presne definovať miesta na zelenej hranici, kadiaľ vedú migračné toky a vykonali sa opatrenia.

Súčasná migračná kríza nemusela byť, keby sme tu posledný rok nemali nekompetentné vlády. Vyhlásila to nezaradená poslankyňa národnej rady z mimoparlamentného Hlasu Denisa Saková potom, ako sa nepodarilo otvoriť ani jednu schôdzu k situácii s migráciou. Rokovanie k novele zákona o pobyte cudzincov nepodporili ani poslanci z Hlasu, keďže návrh podľa nich situáciu nevyrieši.

Migračná kríza podľa Sakovej neprišla nepredvídateľne. Tvrdí, že vláda mala konať a prijímať opatrenia už skôr. "Migračnú krízu sme tu nemuseli mať, keby sme od začiatku zaisťovali cudzincov," podotkla a poukázala na potrebu riadneho overovania totožnosti migrantov. Skonštatovala, že v prihraničných oblastiach sa mali presne definovať miesta na zelenej hranici, kadiaľ vedú migračné toky a vykonali sa opatrenia. Dodala, že vláda a polícia mali už na jar zaviesť aj viaclíniové kontroly.

image

Poslanci nemajú záujem riešiť migráciu, vládny návrh nič nevyrieši, vyhlásil Fico

"Namiesto toho tu máme dnes migračnú krízu, ktorá nie je zvládnuteľná, a ktorú riešime narýchlo napríklad novelou zákona o pobyte cudzincov," uviedla. Predloženú novelu označila za nevykonateľný nezmysel. Hlas podľa jej slov nechápe, prečo sa všetkým cudzincom na oddeleniach cudzineckej polície automaticky dáva doklad o zotrvaní. Ozrejmila, že ten by mal jasne stanoviť, kto je vojnový utečenec a pri kom existuje prekážka vyhostenia. Podčiarkla, že tieto prekážky sa zisťujú v konaniach a má to byť riadny proces.

Čo sa týka situácie s pediatrami, poslanci z Hlasu podľa slov Sakovej podporili mimoriadne rokovanie, napriek tomu sa ho otvoriť nepodarilo. Aktuálne teda bude musieť podľa nej minister zdravotníctva konať v kompetenciách, ktoré má. "Nová vláda po 30. septembri to veľmi rýchlo vyrieši," poznamenala.

01 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:05