Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Spor medzi Čaputovou a Žilinkom: Prezidentka sa obrátila na Ústavný súd

12.09.2023, 16:24
Autor:
TASRTASR

Na súd sa obrátila z dôvodu existencie ústavného sporu medzi ňou a generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom ohľadom paragrafu 363.

Prezidentka Zuzana Čaputová žiada o výklad ústavy v súvislosti s činnosťou generálneho prokurátora. Na Ústavný súd Slovenskej republiky sa v utorok obrátila z dôvodu existencie ústavného sporu medzi ňou a generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Všetky rozhodnutia podľa paragrafu 363

Ako ďalej priblížil, prezidentka ešte v marci tohto roka požiadala generálneho prokurátora o zaslanie všetkých rozhodnutí generálneho prokurátora, resp. prvého námestníka generálneho prokurátora, vydaných podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

"V reakcii na túto žiadosť generálny prokurátor prezidentke oznámil, že jej nemôže vyhovieť. Generálny prokurátor vyjadril názor, že prezidentka nie je oprávnená podľa ústavy posudzovať kvalitu fungovania ústavnej autority generálneho prokurátora, že nedisponuje ústavnými riadiacimi a kontrolnými právomocami a že ústava podľa neho explicitne nepredpokladá povinnosť súčinnosti generálneho prokurátora vo vzťahu k prezidentke," spresnil hovorca.

image

Prezidentka sa pre podmienky platnosti miestneho referenda obrátila na Ústavný súd

Ústavný princíp spolupráce a kontroly

Prezidentka je na rozdiel od generálneho prokurátora presvedčená o tom, že z ústavného postavenia prezidentky a generálneho prokurátora, ich vzájomného vzťahu a ústavných oprávnení prezidentky voči generálnemu prokurátorovi, ako aj z judikatúry Ústavného súdu vyplýva, že ústavný princíp spolupráce a kontroly ako súčasti princípu deľby moci v právnom štáte sa vzťahuje aj na vzťah prezidentky a generálneho prokurátora.

"Podľa názoru prezidentky je legitimita generálneho prokurátora odvodená predovšetkým od menovania prezidentkou, a preto je ústavne legitímne a predvídateľné, že prezidentka, zabezpečujúc riadny chod ústavných orgánov, disponuje primeranou ústavnou kontrolnou právomocou aj voči činnosti generálneho prokurátora," doplnil Strižinec.

Podľa hovorcu má prezidentka najmä z uvedených dôvodov právo požadovať od generálneho prokurátora primeranú súčinnosť a ten je povinný túto súčinnosť bez zbytočného odkladu prezidentke poskytnúť. Dodal, že prezidentka je aktívne procesne legitimovaná na podanie disciplinárneho návrhu voči generálnemu prokurátorovi.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:01