Pohľad do rokovacej sály Národnej rady Slovenskej republiky v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Schôdzu iniciovanú Smerom o uzatvorení hraníc neotvorili. Poslancov bolo viac, než sa prezentovalo

19.09.2023, 14:10
19.09.2023, 15:36
Autor:
TASRTASR

Rokovanie inicioval Smer-SD. Žiada, aby vláda nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc Slovenska s Maďarskom v rozsahu a spôsobom zabraňujúcim prechodu nelegálnych migrantov cez túto vnútornú hranicu.

Poslanci Národnej rady a pokúsia otvoriť mimoriadnu schôdzu k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici v stredu. V utorok sa totiž ani na druhý pokus v rokovacej sále neprezentoval dostatok poslancov, parlament preto nebol uznášaniaschopný. Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) odložil začiatok schôdze na stredu o deviatej ráno.

Strana SaS považuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady iniciovanú Smerom-SD k nelegálnej migrácii za predvolebnú kampaň. Poslanci za SaS preto nepodporili v utorok jej otvorenie. Skonštatoval to šéf SaS Richard Sulík.

image

Sme rodina podporí mimoriadnu schôdzu k hraniciam, strana PS či Demokrati nie

SaS schôdzu nepomôže otvoriť

Za jediné funkčné riešenie situácie s nelegálnou migráciou považuje Sulík ochranu hranice s nasadením vojakov, pokiaľ polícia nestíha. Treba tiež podľa neho intenzívne rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o tom, aby bola opätovne riadne chránená maďarsko-srbská hranica.

Rokovanie inicioval Smer-SD. Žiada, aby vláda nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc Slovenska s Maďarskom v rozsahu a spôsobom zabraňujúcim prechodu nelegálnych migrantov cez túto vnútornú hranicu. Na tento účel by mala zabezpečiť dostatočné sily a prostriedky príslušných útvarov Policajného zboru a Ozbrojených síl.

image

Kollár si počká na Programové vyhlásenie vlády, Šimečka vidí v pléne veľa populizmu

 V rokovacej sále Národnej rady bolo v utorok podstatne viac poslancov, ako sa reálne na mimoriadnej schôdzi prezentovalo. Bývalá koalícia si však neželá rokovať o bezpečnostnej situácii spojenej s nelegálnou migráciou, pretože nevie, čo s tým má robiť. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico.

Fico chce opatrenia

Fico zopakoval, že vláda vydáva nelegálnym migrantom potvrdenia v rozpore so zákonom. Upozornil, že opatrenia voči situácii s migráciou začína zavádzať Rakúsko i Nemecko.

Smer-SD opakovane kritizuje vládu za nezvládanie situácie s nelegálnou migráciou. V uplynulých týždňoch sa už usiloval o rokovanie na mimoriadnej schôdzi k tejto téme, parlament vtedy nebol uznášaniaschopný.

Parlamentná schôdza k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici by nič nevyriešila, bola by len ďalším divadlom. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš to povedal v zdôvodnení, prečo hnutie nepodporilo otvorenie schôdze iniciovanej Smerom-SD.

Obnovenie kontrol na hraniciach s Maďarskom by podľa poslanca Mareka Šefčíka (OĽANO) spôsobilo hodinové zdržania. Zdôraznil, že je potrebné kontrolovať vonkajšiu Schengenskú hranicu.

Poslanci Národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podporili otvorenie mimoriadnej schôdze k obnoveniu kontrol na slovensko-maďarskej hranici. Poslanci bývalej koalície však nemajú záujem diskutovať o tejto téme, ktorá je aktuálne jedným z najpálčivejších problémov Slovenska.

Uviedla to poslankyňa a podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková. Odmieta, že schôdza mala byť populistickým ťahom opozície.

Hlas-SD podľa Sakovej už na jar upozorňoval, že dochádza k nárastu migračnej vlny, a preto malo vedenie rezortu vnútra a polície začať s opatreniami, ktoré boli už vtedy akútne. Saková tvrdí, že malo dôjsť ku kompenzačným opatreniam, aby sa napríklad v blízkosti hraničných priechodov kontrolovali podozrivé vozidlá. Upozornila tiež, že na diplomatickej úrovni treba rokovať o obnovení readmisných dohôd.

01 - Modified: 2023-09-20 10:32:24 - Feat.: 1 - Title: Duel: Ódorova vláda pozýva migrantov, dajme ich do táborov, tvrdí Krajniak. Populizmus, klameš, reaguje Naď 02 - Modified: 2023-09-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Starosta Vajnôr o obavách z migrantov: Stretávať skupiny neznámych ľudí v uliciach a parkoch nebývalo zvykom 03 - Modified: 2023-09-14 16:52:29 - Feat.: 1 - Title: Budúcnosť národa závisí od demografie, vyjadrila sa talianska premiérka Giorgia Meloniová
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 03 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 04 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:07