StoryEditor

Výroky politikov: Huliak nechápe, prečo nebude ministrom. Fico tvrdí, že rešpektuje nomináciu

22.10.2023, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Prezidentka Zuzana Čaputová informovala šéfa Smeru Roberta Fica o tom, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Výroky politikov si pozrite vo videu.
  • Strana Andreja Danka SNS takmer okamžite reagovala, že svoju nomináciu Huliaka na ministra nezmení.
  • Fico zdôraznil, že ak bude SNS trvať na nominácii Huliaka, po menovaní za premiéra predloží Huliaka prezidentke aj v rámci oficiálnych nominácií.
  • Huliak už oznámil, že sa obráti na Ústavný súd, pokiaľ ho prezidentka nevymenuje za ministra.

Prezidentka Zuzana Čaputová cez týždeň informovala šéfa Smeru Roberta Fica o tom, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia.

image

Huliak v prípade nevymenovania za ministra podá ústavnú sťažnosť, strana SNS má údajne aj plán B

Strana Andreja Danka SNS takmer okamžite reagovala, že svoju nomináciu Huliaka na ministra nezmení. Národniari vyzvali prezidentku, aby neprekračovala svoje kompetencie.

Fico zdôraznil, že ak bude SNS trvať na nominácii Huliaka, po menovaní za premiéra predloží Huliaka prezidentke aj v rámci oficiálnych nominácií.

image

Prezidentka nerešpektuje ústavné princípy a príkazy, znie z SNS

"Ako osoba poverená zostavením vlády nebudem nikdy kádrovať personálne návrhy koaličných partnerov, ani ich vetovať. Budem ich rešpektovať," povedal Fico.

Fico očakáva, že po oficiálnom návrhu nominácií mu Prezidentský palác oznámi, že hlava štátu vymenuje vládu bez Huliaka. "Poslanec Huliak bude môcť potom podať návrh na Ústavný súd, ktorý rozhodne, či jeho nevymenovanie bolo v súlade s Ústavou SR," dodal.

image

Či sa nám to páči alebo nie, odborné predpoklady nie sú nevyhnutné pri poste ministra, hovorí Kresák pre HN

Huliak už oznámil, že sa obráti na Ústavný súd, pokiaľ ho prezidentka nevymenuje za ministra.

SNS podľa Huliaka nevidí žiadny právny dôvod na jeho nevymenovanie. Na hrozbu nevymenovania novej vlády Huliak reagoval, že existuje aj plán B, ktorý však nekonkretizoval. Nepovedal, koho ďalšieho by mohla SNS na tento post navrhnúť.

01 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 02 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 03 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 04 - Modified: 2024-05-01 09:17:14 - Feat.: - Title: V noci pracujeme najviac, Fico volá po zmene. Na večer chystá zásadný príhovor 05 - Modified: 2024-05-01 06:28:58 - Feat.: - Title: Fico odpracoval nočnú zmenu v závode pri Topoľčanoch: Chceme zvýšiť minimálnu mzdu na tisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:52