StoryEditor

Kultúra sa podľa Fica a Šimkovičovej musí vrátiť k duchu národných tradícií a dedičstva

06.11.2023, 13:13
Autor:
TASRTASR

Premiér pripustil, že niektoré otázky týkajúce sa oblasti kultúry čaká pomerne náročná diskusia. Za jednu z takýchto tém onačil verejnoprávne poslanie RTVS.

Ministerstvo kultúry sa musí vrátiť k duchu a posilňovaniu kultúrnych tradícií a dedičstva slovenského národa. Pri pondelkovej návšteve predsedu vlády Roberta Fica v sídle rezortu sa na tom premiér zhodol s ministerku Martinou Šimkovičovou.

Fico označil ministerstvo kultúry za mimoriadne dôležité pre Slovensko. V tejto súvislosti ministerku požiadal, aby rezort pod jej vedením venoval výraznú pozornosť zviditeľňovaniu odkazov najvýznamnejších míľnikov, udalostí i osobností v histórii Slovákov.

"Prosím, venujte pozornosť veľkomoravskej i cyrilometodskej tradícii, meruôsmym rokom, významným slovenským dejateľom. Nezabúdajte na také výrazné udalosti a dátumy, ako bol napríklad 17. júl a Deň prijatia deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky," požiadal.

Od Šimkovičovej očakáva, že filozofia rezortu bude úplne iná ako v predchádzajúcich troch rokoch a rezort sa vráti k "duchu slovenského národa". Najbližší tím, ktorý si nová ministerka vybrala, dodáva Ficovi vieru, že sa táto vízia podarí naplniť.

image

Výroky politikov: Zatiaľ čo Fico obiehal rezorty, Danko sa pustil do ministrov Hlasu

"Toto ministerstvo, hoci je menšie a bude musieť reagovať v zložitých finančných podmienkach, môže pre Slovensko urobiť viac ako viaceré iné ministerstvá spolu," skonštatoval premiér. Pripustil zároveň, že niektoré otázky týkajúce sa oblasti kultúry čaká pomerne náročná diskusia - za jednu z takýchto tém onačil verejnoprávne poslanie RTVS.

Šimkovičová potvrdila zhodu vo vízii o činnosti ministerstva, aj ona pokladá za základ upriamenie sa na národnú kultúru a jej tradície pri rešpektovaní kultúr iných národov. "Rešpekt voči iným kultúram neznamená ich zmiešavanie s tou slovenskou. Ak máme byť uznaní ako národ s vlastnou kultúrou, postavme do popredia našich dejateľov, naše tradície, naše dejiny," zdôraznila ministerka.

Verí, že rezort prispeje aj k zmierňovaniu polarizácie spoločnosti, za dôležité považuje dosiahnuť principiálnu zhodu, ktorá bude rešpektovať rozdielnosť názorov.

01 - Modified: 2023-11-06 14:15:19 - Feat.: 1 - Title: Fico prvýkrát vyjadril postoj ku kľúčovej oblasti v pomoci Ukrajine, Kyjev si môže vydýchnuť
01 - Modified: 2024-04-30 17:11:36 - Feat.: - Title: Rezort kultúry žiada pre električku pred SND garancie. Divadlo s trasou naďalej nesúhlasí 02 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 22:13:25 - Feat.: - Title: Splní sa Ficovi želanie? Časové okná sú tesné, no mimoriadnu schôdzu chce koalícia stihnúť 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 02:40