Ozbrojené sily počas prevzatia systému protivzdušnej obrany Mantis od nemeckej armády. FOTO: TASR/Henrich Mišovič 
StoryEditor

Vláda chce zachovať dve percentá HDP na obranu, posnaží sa tiež obnoviť aktívnu spoluprácu v rámci V4

13.11.2023, 12:12
Autor:
TASRTASR

Vláda deklaruje záujem presadzovať mierové riešenie sporov. Za jediné správne riešenie vojny na Ukrajine považuje okamžité presadzovanie prímeria a začiatok mierových rokovaní.

Vláda chce zachovať dvojpercentný podiel hrubého domáceho produktu na obranu, obranné výdavky však vzhľadom na vnútroštátne ciele neplánuje ďalej zvyšovať.

Podporuje tiež posilnenie spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie. Zároveň presadzuje návrat EÚ k mierovému nastaveniu. Chce tiež obnoviť aktívnu spoluprácu v rámci V4. Medzinárodné organizácie chce nabádať na zvýšenú pozornosť otázkam terorizmu či nelegálnej a nekontrolovateľnej migrácie. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV).

image

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie, na rade je teraz parlament

Viac vojakov

"V súvislosti so zásadnou zmenou bezpečnostného prostredia vláda vníma nevyhnutnosť zvýšenia početných stavov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ako aj potrebu zásadného posilnenia aktívnych záloh slúžiacich pre potreby prípadného ohrozenia a krízových situácií," uvádza sa v dokumente.

V kontexte rýchlo sa meniaceho bezpečnostného prostredia chce kabinet prehodnotiť jednotlivé strategické dokumenty.

Vláda deklaruje záujem presadzovať mierové riešenie sporov. Za jediné správne riešenie vojny na Ukrajine považuje okamžité presadzovanie prímeria a začiatok mierových rokovaní. V systéme obrany chce klásť dôraz na ochranu živej sily - profesionálneho vojaka.

Medzi strednodobé priority vláda zaradila rozvoj modernej ochrany jednotiek bezpilotnými prostriedkami, robotickými prieskumnými prostriedkami a ďalších obranných taktík. V súvislosti so zvyšujúcim sa počtom krízových situácií vláda chce rozvíjať ženijné vojsko.

Vzniknúť by mohol fond na budovanie a rozvoj obrannej infraštruktúry, v ktorom sa budú sústrediť prostriedky najmä na rozvoj civilnej infraštruktúry štátu, ktorá je zásadným spôsobom využívaná armádou. Kabinet zváži možnosť umiestnenia lietadiel F-16 zo základne Sliač na základňu Kuchyňa.

image

Štát vyplatí dôchodcom v decembri 150 eur, oznámil šéf rezortu práce Tomáš

Modernizácia obrany a ochrana pred migrantmi

V kontexte aktuálnej bezpečnostnej situácie upozorňuje na potrebu ešte zásadnejšieho rozvoja individuálnych schopností obrany. Chce tiež doplniť nové spôsobilosti vyplývajúce z aktuálnych potrieb.

Zámerom je modernizácia zbraňových systémov a ostatnej techniky v podmienkach domácich výrobcov, prípadne širšej kooperácie krajín V4, čím sa má prispieť k pozitívnemu rastu HDP aj výrobných spôsobilostí výskumu a vývoja moderných technológií. Kabinet deklaruje tiež zásadnú podporu domácemu zbrojárskemu priemyslu.

Krátkodobými prioritami sú zapojenie Ozbrojených síl do boja s nelegálnou migráciou, zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine, urýchlenie obnovenia suverenity v oblasti ochrany vzdušného priestoru v čo najskoršom možnom termíne, prehodnotenie zmlúv uzavretých predchádzajúcim vedením. Vláda avizuje aj zefektívnenie činnosti rezortu obrany racionalizáciou všetkých jeho organizačných štruktúr.

V procese obstarávania chce využiť spoločné projekty vyzbrojovania s ostatnými bezpečnostnými zložkami, ako aj so zahraničnými partnermi. Takto získané finančné prostriedky prednostne využije na rozvoj Ozbrojených síl.

Sľubuje tiež dôstojné oslavy Slovenského národného povstania. Ambíciou je tiež prehĺbiť vzťah medzi príslušníkmi ozbrojených síl a širokou verejnosťou.

01 - Modified: 2023-11-13 12:02:07 - Feat.: 1 - Title: Vláda chce výrazne zvýšiť potravinovú bezpečnosť Slovenska, počíta aj s opatreniami pri zvýšení cien potravín 02 - Modified: 2023-11-13 11:57:03 - Feat.: 1 - Title: Z RTVS by mala podľa programového vyhlásenia vlády vzniknúť Slovenská televízia a Slovenský rozhlas 03 - Modified: 2023-11-13 10:35:35 - Feat.: 1 - Title: V budúcom roku sa deficit verejných financií zníži o 0,5 percenta HDP 04 - Modified: 2023-11-13 10:33:09 - Feat.: 1 - Title: Novelu antidiskriminačného zákona vypracuje vláda do budúceho roka, pomôže ľuďom so zdravotným postihnutím
01 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 02 - Modified: 2024-04-24 05:36:01 - Feat.: - Title: Na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej má riešiť najmä poľnohospodárstvo 03 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby 04 - Modified: 2024-04-24 09:11:05 - Feat.: - Title: Pellegriniho náhradník Demečko pre HN: Vyjadrenie pána Huliaka by som asi nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:16