StoryEditor

Fico predstúpil s programom pred poslancov. Šimečka vidí skutočný plán inde, Matovič prišiel s transparentom

14.11.2023, 14:15
14.11.2023, 14:57
Autor:
lmlmČTKČTK

Premiér Robert Fico predstúpil pred poslancov a žiada dôveru pre jeho kabinet.

Parlament začal dnes popoludní rokovať o programovom vyhlásení novej vlády. Kabinet Roberta Fica už ohlásil vyššie dane, väčšiu finančnú podporu dôchodcov aj zastavenie štátnej vojenskej pomoci Ukrajine. 

Zatiaľ nie je zrejmé, kedy bude parlament hlasovať o vyslovení dôvery Ficovej vláde, ktorá sa v 150-člennej Národnej rade opiera o hlasy 79 poslancov. Parlamentná rozprava k vládnemu programu obvykle trvá niekoľko dní.

image

Vyššie dane, pomoc s drahými energiami, rýchlejšie diaľnice. Čo sľubuje nová vláda (veľký prehľad)

Fico nečítal z papiera

"Slovensko slzám neverí, zbytočne by sme robili rozbor ekonomickej situácie, v ktorej sa Slovensko nachádza. Štartovacia čiara, z ktorej táto vláda štartuje, je veľmi hrboľatá a je plná mín a rôznych mechanizmov, ktoré ju mimoriadne ohrozujú. Nikdy v histórii moderného Slovenska vláda nepreberala finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách," povedal Fico pred poslancami.

VIDEO: Pozrite si priamy prenos zo schôdze k programovému vyhláseniu vlády:

Svoj prejav Fico nečíta z papiera. Vysvetlil to tým, že bol pri každom jednom odseku a posolstve, ktorý vyhlásenie obsahuje.

"Želám si jednu vec, aby sa ľudia v roku 2027 mohli obzrieť späť a povedať, žije sa nám lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie ako v roku 2023," povedal Fico počas svojho prejavu.

Vyššie zdanenie bánk a bohatých firiem

Ficova vláda napríklad odmieta zrušenie existujúcej podmienky jednomyseľnosti pri tých rozhodnutiach EÚ, ktoré v súčasnosti podľa pravidiel EÚ takúto podobu súhlasu členských krajín vyžadujú. Je tiež proti neodôvodnenému presúvaniu právomocí z členských štátov na samotnú EÚ.

Kabinet v dokumente potvrdil svoj dopredu avizovaný odmietavý postoj k vládnej vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej invázii od vlaňajšieho februára.

image

Pellegrini navrhuje zmenu volebného systému. Chce, aby každý okres mal zástupcu v parlamente

Slovenská vláda podľa svojho programového vyhlásenia počíta s vyšším zdanením bánk, bohatých firiem a lepšie zarábajúcich ľudí. Naopak, sľubuje napríklad zavedenie plnohodnotného 13. dôchodku pre poberateľov rôznych typov penzií.

"Programové vyhlásenie vlády je kompilátom rôznej kvality. Sú tam nezmysly, a sú tam aj veci, ktoré spísali na jednotlivých rezortoch síce solídne, ale nikdy nebudú naplnené. Skutočný plán bola pomsta a čistky na ministerstve vnútra. Tam ten plán skutočne existuje," uviedol na margo programu vlády šéf najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

image

Igor Matovič prišiel za Robertom Ficom s "vizuálnou pomôckou." FOTO: TASR/Jaroslav Novák

Šéf hnutia Slovensko Igor Matovič vo faktickej poznámke Fica ostro kritizoval. Viackrát poznamenal, že "táto vláda oklamala ľudí a kašle na dôchodcov či siroty." Matovič prišiel za Ficom s transparentom "Klamár bez svedomia."

 

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:57