StoryEditor

Nepatrí na tento post, vraví opozícia po hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi Šutajovi Eštokovi

29.11.2023, 12:12
Autor:
redredTASRTASR

Ministra Matúša Šutaja Eštoka podržali podľa strany SaS vo funkcii ministra vnútra ľudia, ktorým mimoriadne záleží na zahladení a nevyšetrovaní káuz.

Progresívne Slovensko bude naďalej pozorne sledovať kroky ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Michal Šimečka. Dôvody na odvolanie šéfa rezortu vnútra totiž podľa neho naďalej pretrvávajú.

"Veľmi pozorne budeme sledovať, čo robí minister vnútra. Pomsta, odveta, ktorú vykonáva na objednávku Roberta Fica, je z jeho konania zjavná," skonštatoval Šimečka.

Poznamenal, že hoci Šutaj Eštok zostáva ministrom, zostávajú platné aj dôvody, pre ktoré žiadali jeho odvolanie. Neodzneli totiž žiadne pádne argumenty, ktoré by dôvody na jeho odvolanie vyvrátili. "Sám minister ich nevyvrátil a kolegovia ho nedostatočne obhájili," povedal. Konanie a kroky ministra vnútra označil za hulvátske, arogantné a zastrašujúce.

image

Šutaj Eštok ustál odvolanie a ostáva vo funkcii. Za jeho koniec hlasovalo 61 poslancov

Koalícia podržala Šutaja Eštoka vo funkcii, hoci sa jej nepodarilo argumentami presvedčiť o tom, že patrí na tento post. Tvrdí to poslanec Národnej rady Roman Mikulec. Zdôraznil, že minister porušil zákon a svoju činnosť prispôsobil predvolebným sľubom premiéra Roberta Fica o pomste čestným vyšetrovateľom, ktorí vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru a Hlasu.

Mikulec na stredajšej tlačovej konferencii pripomenul, že Šutaj Eštok pristúpil neeticky k vyhodeniu policajného prezidenta Štefana Hamrana, kritizoval aj jeho prístup k vyšetrovateľom, tzv. čurillovcom. Koalícia ich podľa neho dehonestuje len preto, že vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru a Hlasu. Hoci sa teraz nepodarilo ministra odvolať, Mikulec avizuje, že to budú skúšať ďalej.

image

Lipšic reaguje na Šutaja Eštoka: Išli sme nad rámec zákona. Ani vo sne mi nenapadlo, že to niekto otočí

Ministra Šutaja Eštoka podržali vo funkcii ministra vnútra ľudia, ktorým mimoriadne záleží na zahladení a nevyšetrovaní káuz. Sú do nich totiž zapletení buď oni sami alebo ľudia im blízki. Tvrdí to opozičná SaS, ktorej poslanci hlasovali za jeho odvolanie.

"Smer a SNS veľmi dobre vedia, aké kauzy sa začali počas predchádzajúcej vlády vyšetrovať a aký dopad to na nich malo. Aj preto im extrémne záleží na tom, aby bol na čele ministerstva vnútra človek, na ktorého sa môžu spoľahnúť," skonštatoval v stanovisku predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Šutaj Eštok sa stal podľa jeho slov symbolom pomsty premiéra Roberta Fica. "Znamená to, že nič sa nebude diať a všetko bude pokračovať tak, ako si Robert Fico želá," doplnil.

Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo v stredu len 61 poslancov Národnej rady zo 136 prítomných. Na odvolanie bolo potrebných 76 hlasov.

Opozícia ho chcela odvolať za čistky v polícii, ako aj za porušovanie zákona pri postavení vyšetrovateľov mimo služby. Vláda s vyslovením nedôvery nesúhlasila.

01 - Modified: 2023-11-29 08:26:46 - Feat.: 1 - Title: Poslanci pokračujú v diskusii k odvolávaniu ministra vnútra Šutaja Eštoka 02 - Modified: 2023-11-28 16:54:29 - Feat.: 1 - Title: O odvolávaní ministra vnútra by parlament mohol hlasovať v stredu 03 - Modified: 2023-11-26 20:43:33 - Feat.: 1 - Title: Taraba stojí za Šutajom Eštokom, KDH kritizuje obštrukcie počas parlamentnej schôdze
01 - Modified: 2024-04-29 14:01:30 - Feat.: - Title: SaS sa nepridá. Pravým dôvodom odvolávania Dolinkovej sú interrupcie, PS voviedli do omylu, tvrdí Cigániková 02 - Modified: 2024-04-29 14:19:32 - Feat.: - Title: Už jej neverí ani Fico, znie z PS. Opozícia ide odvolávať Dolinkovú, SaS sa nepridala 03 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 04 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 01:05