Zľava prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček, primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a riaditeľ Magistrátu mesta Košice Marcel Čop počas tlačovej konferenciu ku krízovému finančnému plánu mesta Košice. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Ak Košice nezvýšia dane a poplatky, mestu hrozí nútená správa, varuje Rybníček

05.12.2023, 21:07
Autor:
TASRTASR

Navrhované zvýšenie daní a poplatkov by podľa Polačeka prinieslo príjem na úrovni 25 miliónov eur.

Pokiaľ košické mestské zastupiteľstvo neschváli do nového roka zvýšenie daní a poplatkov, mesto bude smerovať do nútenej správy. Myslí si to prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček, ktorý to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach.

Spolu s košickým primátorom Jaroslavom Polačekom reagoval na situáciu, keď mestu chýba v rozpočte na budúci rok 44 miliónov eur. Zvyšovanie daní a poplatkov je podľa Rybníčka pri výpadku príjmov z podielových daní, nových kompetenciách miest a nárastu výdavkov, chýbajúcich kompenzáciách zo strany štátu a inflácii nevyhnutné. Košickí poslanci majú o opatreniach rokovať 12. decembra.

"Ak v Košiciach mestské zastupiteľstvo neschváli žiadne zvýšenie dane z nehnuteľností a ďalšie návrhy, som presvedčený, že mesto bude môcť škrtať koľko len bude chcieť na budúci rok, nezvládne to a pôjde do nútenej správy," povedal Rybníček.

image

Spor na východe o 19 miliónov: súd dal za pravdu elektrárňam. Chemes hovorí, že energetici konali nekalo

Poukázal pritom aj na záväzky mesta pri splácaní úverov bankám, pričom spomenul aj zadlženie mesta Trenčín, keď sa v roku 2010 stal jeho primátorom. "Pol roka sme nekosili, nestriekali fontány, nesvietilo sa, pretože nám neverili ani banky, odmietli nám požičiavať, nemali sme peniaze na nič. Potom sme sa dokázali nejakým spôsobom z toho vyhrabať, ale bolo to drastické a ja to Košičanom a Košičankám neželám," povedal.

Rybníček ako primátor ďalej potvrdil, že Trenčín má schválené poplatky za vývoz odpadu, ktoré sú na úrovni nákladov. Doplácanie piatich miliónov eur na likvidáciu odpadu zo strany mesta Košice na budúci rok v prípade neschválenia zvýšeného poplatku označil za "neefektívne a šialené, zlé politické rozhodnutie".

Apeloval na nájdenie dohody medzi košickým poslancami a primátorom. "Pokojne zvýšte dane, choďte do provizória a rozprávajte sa o tom, ako budete narábať s rozpočtom, ale máte čas len do 15. decembra. Ak sa toto nestane, úprimne mi to bude ľúto, ale nezvládnete tú situáciu, som o tom hlboko presvedčený," dodal.

image

Zintenzívnime kontroly všetkých kamionistov bez rozdielu, vyhlásil minister Ráž

Navrhované zvýšenie daní a poplatkov by podľa Polačeka prinieslo príjem na úrovni 25 miliónov eur. "Stále budeme musieť urobiť nepopulárne opatrenia, tak či tak. To znamená, že tých opatrení príde niekoľko, ale urobíme ich tak, aby čo najmenej zasiahli do života všetkých," povedal.

Mesto vyhlásilo krízový finančný režim od 1. decembra. Magistrát pritom deklaruje, že šetriace opatrenia zavádza dlhodobo.

Polaček okrem iného potvrdil, že takmer 800-tisíc eur sľúbených na tento rok na podporu športovým klubom mesto aktuálne na tento účel nemá. "Čakáme do 12. decembra, keď máme mestské zastupiteľstvo. Ak sa prijme také rozhodnutie na príjmovej stránke, ktorým dokážeme fungovať v roku 2024, tak si vieme predstaviť nejakým spôsobom tento problém okamžite vyriešiť a dotácie pustiť a zaplatiť," skonštatoval.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:25