Zľava podpredseda NRSR Michal Šimečka a poslanec Jaroslav Spišiak. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vláda chystá noc dlhých nožov, varuje Šimečka. Podľa PS sa naplnil najhorší scenár, hnutie plánuje protest

06.12.2023, 14:47
06.12.2023, 14:56
Autor:
TASRTASRpebpeb

Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné, povedal šéf Progresívneho Slovenska.

Opozičné Progresívne Slovensko hovorí v súvislosti s vládnym zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o naplnení najhoršieho scenára. Šéf PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka opätovne avizoval podanie ústavnej sťažnosti.

Kritizoval, že legislatíva má byť prijatá v skrátenom legislatívnom konaní.

image

Lipšicov ťah na poslednú chvíľu nezabral, vláda schválila úplné zrušenie špeciálnej prokuratúry

"Vláda chystá noc dlhých nožov. Robert Fico sa to učil od najlepších - od Vladimíra Mečiara. Skrátené legislatívne konanie je jasne protiústavné. Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné," zdôraznil Šimečka.

Ako podotkol, robí sa tak cez prílepok - zmenou Trestného zákona.

Rozhovor so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom v HNtelevízii.

Podanie ústavnej sťažnosti

Existencia ÚŠP sa podľa neho osvedčila pri stíhaní korupcie na najvyšších miestach a vláda ho ruší s cieľom dosiahnutia beztrestnosti a pomsty.

U​​pozornil, že právomoci nad vyšetrovaniami zásadných káuz chce vláda vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad nimi dať generálnemu prokurátorovi. Kritizoval tiež navrhované znižovanie trestných sadzieb za niektoré korupčné a majetkové trestné činy.

image

Zmeny pri špeciálnej prokuratúre nie sú len o jednom človeku, tvrdí Pellegriniho Hlas

"Podáme tiež avizovanú ústavnú sťažnosť, máme na to potrebných 32 poslancov. Odmietli sme sa prezentovať na schôdzi a budeme argumentovať v rozprave. A proti tomuto brutálnemu zásahu do právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku budeme protestovať aj vo verejnom priestore," dodal s tým, že miesto, čas a formu protestu PS oznámi po koordinácii s ďalšími opozičnými stranami.

Kritika od Matoviča

Podobne kritický postoj voči rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry zaujalo aj opozičné hnutie Slovensko. Podľa neho je konanie vlády účelové. Poslanci hnutia Slovensko zároveň začínajú zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej by chceli vysloviť nedôveru vláde.

Vládny kabinet na stredajšom rokovaní odobril zrušenie ÚŠP. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Kabinet odsúhlasil, aby sa navrhovaná legislatíva prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

01 - Modified: 2024-05-01 12:02:49 - Feat.: - Title: Šimečka kritizuje Ficovu vládu: Slovensko ťahá preč z Únie na východ. Krajina čelí kritike, má konflikty 02 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 03 - Modified: 2024-04-29 11:30:00 - Feat.: - Title: Progresívci navrhujú po spontánnom potrate voľno. Slováci sa vyfarbili: Aj ja chcem voľno, keď mi zhoria rezne, píšu na Instagrame 04 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 18:12