Realitný kongres. (29.11.2023) FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Na realitnom trhu pokračuje boj o prenájmy. Realitná únia chce pomôcť s hľadaním najlepšieho nájomcu

06.12.2023, 15:00
Autor:
redred
  • Realitná únia Slovenskej republiky organizovala Realitný kongres 2024: Rok výziev a príležitostí.

  • HN boli jej mediálnym partnerom.

  • Na kongrese okrem predstaviteľov Realitnej únie Slovenskej republiky vystúpili aj odborníci z realitného sektora.

  • Kľúčovou témou bol trh s prenájmami.

  • Realitná únia predstavila aj novú službu s názvom Nájom plus+.

Rok 2023 sťažil hľadanie vlastného bývania nejednému záujemcovi. So stúpajúcimi úrokmi sa stala kúpa nehnuteľnosti takmer nedosiahnuteľnou métou pre drvivú väčšinu Slovákov.

Na druhej strane váh bola, naopak, rastúca cena nájmov. Majitelia bytov istým spôsobom okrem drahých hypoték profitovali aj z faktu, že trh disponoval malým objemom bytov na prenájom a spolu s rastúcimi cenami energií si mohli dovoliť mesačnú splátku zvýšiť. 

Zatiaľ čo v roku 2022 bola mesačná cena nájmu nižšia oproti splátke hypotéky o deväť percent, v roku 2023 sa rozdiel prehĺbil na úroveň 32 percent. Nájom sa tak stal jediným východiskom a rady na voľné byty sa s prichádzajúcim záverom roka predlžujú čoraz viac. Odborníci z Realitnej únie Slovenskej republiky však dnes nepredpokladajú, že na trhu príde k prudkému zvyšovaniu cien.

Nárast bol dvojciferný

„Keď ľuďom banka neschváli hypotéku alebo si ju nemôžu dovoliť splácať, sú odkázaní na nájom. Obmedzený rozpočet, ktorý majú na bývanie, ich však brzdí aj tam. Takže hoci v budúcom roku môžu záujemcovia o nájom pribúdať, ceny sa do závratných výšok nedostanú. Aj naďalej budú v kurze kompletne zariadené byty v novostavbách, ktoré sa nachádzajú v zaujímavých lokalitách s dobrou okolitou infraštruktúrou a dopravnou dostupnosťou,“ hovorí Mojmír Plavec, tajomník Realitnej únie Slovenskej republiky. 

Práve prenájmy boli jednou z tém, ktoré odzneli na tohtoročnom Realitnom kongrese 2024: Rok výziev a príležitostí pod záštitou Realitnej únie Slovenskej republiky. Na tej vystúpili okrem predstaviteľov únie aj odborníci z oblasti developmentu, práva či predaja nehnuteľností.

Spomedzi krajských miest sú podľa dát únie najdrahšie nájmy v Bratislave, Košiciach a Trnave. Porovnanie komplikujú regionálne rozdiely v zvyklostiach uvádzania cien. Medziročne sa nájmy ku koncu tretieho štvrťroka väčšinou zvyšovali, dvojciferný rast sme videli v Trnave, Košiciach a Prešove.

V prípade hlavného mesta sa približne 80 percent nájmov koncentruje v štyroch mestských častiach. Lídrom medzi nimi je Staré Mesto, ďalšie tri s ním susedia. Sú to Ružinov, Petržalka a Nové Mesto. V prenájmoch najčastejšie figurujú dvojizbové byty.

image

Narazili už ceny bytov na dno a začnú rásť? Realitná mapa sa nateraz zafarbila do červena

Nároky pre realitné kancelárie sa zvyšujú

Mohlo by sa zdať, že v aktuálnej dobe kritického nedostatku nehnuteľností je cesta za hľadaním nájomcu pomerne priamočiara. V prípade prenajímateľov však prax mnohých maklérov potvrdzuje, že veľká časť z nich od realitnej kancelárie očakáva aj ďalšie služby ako len vyhľadanie nájomcu a sprostredkovanie podpisu nájomnej zmluvy.

Realitky preto začínajú ponúkať desiatky rôznych doplnkových služieb, ktoré zvyšujú komfort prenajímateľovi aj nájomcovi, napríklad dozariadenie bytu podľa požiadaviek nájomcu, zabezpečenie revízie alebo opravu spotrebičov, zmenu alebo predĺženie nájomného vzťahu, zastupovanie majiteľa na domovej schôdzi a mnohé iné.

„V Realitnej únii Slovenskej republiky sme dôkladne zmapovali priebeh nájomného vzťahu, určili viac ako 80 rôznych modelových situácií vrátane epicentier nezhôd a pripravili ich riešenia, vzory dokumentov aj preventívne opatrenia. Maklér realitky tak vie predísť nezhodám, a keď už vzniknú, pomôcť k ich vyriešeniu,“ vysvetlil Plavec.

image

Kupujúci sa tešia zo zlacňovania bytov. Po stagnácii môže nasledovať nárast cien

Dobrý výber nájomcu ovplyvňuje kvalitu celého nájomného vzťahu. Žiaden prenajímateľ nemá záujem strácať čas riešením zbytočných problémov. Dobrou správou pre prenajímateľa však je, že mnohé hrozby nekorektného správania nájomcu sa dajú predvídať. Súčasťou novej realitnej služby Nájom plus+, ktorú nedávno predstavila únia na spomínanom kongrese, je aj metodika a nástroje na preverenie rizikovosti nájomcu.

„Ak sa javí nájomca ako rizikový, neodporučíme prenajímateľovi nájomnú zmluvu podpísať alebo navrhneme také prvky, ktoré riziko minimalizujú. Aby to neznelo jednostranne, pokusy o nekorektné správanie sa môžu objaviť aj na strane prenajímateľa, v podobe narúšania súkromia nájomcu, nesprávneho vyúčtovania energií či nedôvodného krátenia peňažnej zábezpeky. Aj tu plní významnú úlohu realitná kancelária, ktorá takého konanie prenajímateľa musí eliminovať,“ pokračuje tajomník. 

image

Štát je v otázke bývania bezradný. Developeri otvárajú diskusie o nových formách nájomných bytov

Maklérom ponúkajú aj vzdelávanie

Nejeden maklér vo svojej vizitke uvádza dlhoročné skúsenosti z realitnej oblasti, počet uzavretých obchodov či recenzie od spokojných zákazníkov. Avšak pre klienta, ktorý bežne nepredáva balíky bytov alebo nemá skúsenosti s väčším množstvom prenájmov, môže byť zložité vybrať si správne. V takýchto prípadoch ho môžu navigovať rôzne certifikáty či realitný titul.

Podľa Realitnej únie záujem maklérov o získavanie nových poznatkov stúpa čoraz ďalej. Okrem klasických kurzov na odborné témy tak ponúka aj pravidelné realitné kluby či realitnú univerzitu. 

„Pre maklérov, ktorí chcú realizovať obchody, na ktoré si bežní sprostredkovatelia netrúfnu, sme pred niekoľkými rokmi pripravili špeciálny program. V realitnej komunite je známy aj ako realitná univerzita, jeho úspešní absolventi získavajú titul RSc., čo je najvyšší kariérny titul v realitnej oblasti na Slovensku,“ hovorí Plavec

Štúdium je okrem maklérov vhodné aj pre finančných agentov, investorov, znalcov, geodetov, realitných právnikov či správcov nehnuteľností. V programe, ktorý je zameraný na prax, má každý študent svojho mentora. Po jednotlivých odborných blokoch prebiehajú živé online diskusie s lektormi a účastníkmi. 

image

Nájom ako drahé riešenie? Pozrite sa, koľko vás bude stáť bývanie v Bratislave (prehľad cien)

Realitná únia už tradične vyhlasuje aj súťaž Realitná kancelária roka, ktorá je hnacím motorom zvyšovania úrovne poskytovania služieb realitných kancelárií. V súťaži sa zohľadňuje nielen profesionalita, ale aj dodržiavanie etických princípov voči klientom. Toto prestížne ocenenie pre najlepšiu kanceláriu roka v každom z krajov znamená najvyšší podnikateľský status v realitách. Víťazom prináša zvýšený záujem o ich služby, viac príležitostí a obchodov. 

Odborná porota posudzuje každého účastníka podľa piatich kritérií. Hodnotí realitné kancelárie podľa referencií klientov a úrovne poskytovaných služieb, marketingovej komunikácie a prezentácie spoločnosti, kvality inzercie, úrovne právnych výstupov a ochrany spotrebiteľa, manažmentu kancelárie a vedenia maklérov. Vyhlasovanie je plné emócií, keďže prebieha na Realitnom kongrese za účasti tých najlepších z najlepších v realitnom biznise.

Článok vznikol v spolupráci s Realitnou úniou Slovenskej republiky.

01 - Modified: 2023-11-30 10:35:37 - Feat.: 1 - Title: Obrat na realitnom trhu? Ceny sa podľa štatistikov odrazili od dna, realitná mapa sa zafarbila do červena 02 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kupujúci sa tešia zo zlacňovania bytov. Po stagnácii môže nasledovať nárast cien 03 - Modified: 2023-11-26 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štát je v otázke bývania bezradný. Developeri otvárajú diskusie o nových formách nájomných bytov 04 - Modified: 2023-11-16 12:11:15 - Feat.: 1 - Title: Nájom ako drahé riešenie? Pozrite sa, koľko vás bude stáť bývanie v Bratislave (prehľad cien)
01 - Modified: 2024-04-02 06:08:44 - Feat.: - Title: Ideme do doby, keď byty budú vlastniť len tí, ktorí ich zdedili alebo odkúpili od štátu, vraví expert (anketa) 02 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne 03 - Modified: 2024-03-23 14:57:22 - Feat.: - Title: Stoja milióny a bijú sa o ne aj veľvyslanectvá. Toto je päť najdrahších domov v Bratislave (+ galéria) 04 - Modified: 2024-02-26 14:14:11 - Feat.: - Title: Predaj bytov v Bratislave by mohol štvrťročne vzrásť na 400 až 600 bytov, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-26 12:31:24 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate v HNtelevízii: Trh sa výrazne rozhýbal v posledných troch mesiacoch. Čo prinieslo zlom?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:32