Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Gorila aj Mýtnik 3. Lipšic varuje pred premlčaním niektorých prípadov: stíhania oligarchov budú zastavené

11.12.2023, 15:40
Autor:
TASRTASR

Špeciálny prokurátor si myslí, že materiál nepripravovali legislatívne útvary ministerstva spravodlivosti. Poukázal na nezrovnalosti napríklad pri argumentoch týkajúcich sa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva.

Viaceré významné trestné veci v dozore prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) budú v prípade schválenia novely Trestného zákona premlčané. Upozornil na to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ako príklad uviedol kauzu Gorila či Mýtnik 3. Spolu s ďalšími prokurátormi ÚŠP namietal výrazné znižovanie trestných sadzieb a kratšie premlčacie doby. Chýba im poctivá odborná diskusia k návrhu.

Daniel Lipšic: Viaceré významné trestné veci ÚŠP budú po schválení novely premlčané. VIDEO: TASR

"Moja rečnícka otázka je, či je v legitímnom záujme zákonom takto drasticky zasiahnuť do prebiehajúcich trestných konaní, ktoré budú musieť byť aj voči vplyvným oligarchom zastavené z dôvodu skracovania premlčacích dôb a znižovania trestných sadzieb," vyhlásil Lipšic.

image

Fico trvá na zrýchlenom zrušení špeciálnej prokuratúry po obvinení Gašpara, Lipšicov úrad argumenty odmieta

Horná hranica desať rokov

Ako komentoval, v princípe všetky korupčné trestné činy a všetky ekonomické trestné činy bez ohľadu na ich rozsah budú mať hornú hranicu trestnej sadzby maximálne desať rokov a v každom jednom prípade bude možné uloženie peňažného alebo podmienečného trestu odňatia slobody.

V súvislosti s trestom prepadnutia majetku upozornil, že aj už vyhlásené konkurzné konania, kde ešte majetok nie je speňažený, sa sa budú musieť prerušiť a súd bude opäť rozhodovať, či sú splnené podmienky, pričom v mnohých prípadoch to vzhľadom na nález Ústavného súdu nebude možné. Napríklad v prípade odsúdeného Ladislava Bašternáka by sa tak majetok mohol v prípade odobrenia novely vrátiť pôvodným majiteľom.

image

Fico reaguje na Čaputovú: Nie je prekvapením, že sa hlava štátu postavila na stranu špeciálneho prokurátora

Špeciálny prokurátor si myslí, že materiál nepripravovali legislatívne útvary ministerstva spravodlivosti. Poukázal na nezrovnalosti napríklad pri argumentoch týkajúcich sa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva. Odmieta tiež vyjadrenia, že špeciálne prokuratúry sú len v niekoľkých krajinách, skôr na Balkáne. Špecializované zložky prokuratúry podľa neho existujú vo väčšine Európskej únie.

Lipšic tiež zdôraznil, že neexistuje žiadny nález Ústavného súdu, ktorý by vo veci príslušnosti špeciálnej prokuratúry konštatoval, že bolo trestné stíhanie vedené nedôvodne. Dementoval zároveň vyjadrenie, že sa vplyvom zmien v zákonoch nezastaví ani jedno trestné stíhanie.

Ozvali sa aj ďalší prokurátori

Prokurátor Ondrej Repa volá po odbornej diskusii so zapojením všetkých dotknutých subjektov. "Dojem z toho zákona je taký, že viacero ustanovení je tam šitých na konkrétne kauzy," dodal prokurátor Matúš Harkabus. Prokurátor Vladimír Kuruc doplnil, že na krajské prokuratúry by sa malo presunúť vyše tisíc trestných vecí.

image

Páchajú atentát v predvianočnom čase, varuje Mikulec. Končí obdobie inkvizície, oponuje Eštok

Prokurátor Ladislav Masár upozornil, že nová legislatíva spôsobí, že prokurátori, ktorí sa roky špecializovali na korupčné trestné činy, svoju agendu stratia a dostanú ju tí, ktorí sa s ňou nikdy nestretli. Namieta tiež argument o preplnených väzniciach.

Myslí si, že stav nespôsobujú páchatelia závažnej korupčnej trestnej činnosti alebo ekonomickej trestnej činnosti riešení v kompetencii ÚŠP. Za neobhájiteľné považuje Masár, aby sa korupcia verejných činiteľov postihovala nižšími trestami a platili aj kratšie premlčacie doby.

Prokurátori sa tiež zhodli, že sa nebránia precizovaniu ustanovení týkajúcich sa spolupracujúcich obvinených, tzv. kajúcnikov. Namietajú však napríklad lehoty na vyhotovenie záznamov.

Novela Trestného zákona, ktorá obsahuje aj návrh na zrušenie ÚŠP, je v súčasnosti v Národnej rade. Parlament by ju mal prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

01 - Modified: 2023-12-10 06:13:51 - Feat.: 0 - Title: Výroky politikov: Fico poslal jasný odkaz, "kto je tu pánom". Čaputová aj opozícia avizujú viaceré kroky 02 - Modified: 2023-12-08 16:26:03 - Feat.: 1 - Title: Čaputová avizuje veto. Na parlamentnom výbore to zas vrelo, vypli obraz, zostal však zvuk 03 - Modified: 2023-12-08 13:29:45 - Feat.: 1 - Title: Politologička o zrušení špeciálnej prokuratúry: Ficov krok je predvojom avizovaných Trumpových plánov 04 - Modified: 2023-12-07 13:49:59 - Feat.: 1 - Title: Generálna prokuratúra sa vyjadrila k vládnemu návrhu, ktorý zruší Lipšicov úrad
01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-21 13:49:39 - Feat.: - Title: Európska komisia ľutuje rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry, nebude váhať konať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:41