StoryEditor

Výroky politikov: Fico poslal jasný odkaz, "kto je tu pánom". Čaputová aj opozícia avizujú viaceré kroky

10.12.2023, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Premiér Robert Fico rozvíril cez týždeň politické vody. V stredu po rokovaní vlády povedal, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa má zrušiť. Výroky politikov z tohto týždňa si pozrite vo videu.
  • Fico vyhlásil, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa nedá opraviť.
  • Daniel Lipšic v rozhovore v HNtelevízii povedal, že nechcú vymeniť jeho.
  • Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok vo svojom prejave uviedla, že nevylučuje prípadné veto aj podanie na Ústavný súd v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry.
  • Európska komisia potvrdila, že požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelách trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že tieto návrhy treba dôkladne zvážiť.

Premiér Robert Fico rozvíril cez týždeň politické vody. V stredu po rokovaní vlády povedal, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa má zrušiť.

Fico vyhlásil, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa nedá opraviť. "ÚŠP sa jednoducho nedá opraviť. Lipšic tam vošiel ako losos z mora, vytrel sa na tom úrade a zanechal tam po sebe desiatky podobných prokurátorov, ako je on. Preto je tento úrad v podstate nenapraviteľný," kritizoval špceiálneho prokurátora premiér.

image

Úrad špeciálnej prokuratúry sa nedá opraviť, vyhlásil Fico. Tvrdí, že Lipšic tam vošiel ako losos z mora

Daniel Lipšic v rozhovore v HNtelevízii povedal, že nechcú vymeniť jeho. „Ak by koalícia chcela vymeniť moju osobu, tak vie urobiť veľmi rýchlu zmenu v zákone, kde doplní možnosť môjho odvolania aj bez udania dôvodov. To vedia v parlamente schváliť v priebehu pár týždňov. To už mohlo byť schválené a mohol som byť odvolaný. Čiže tým chcem povedať, že nejde o moju osobu."

image

Lipšic: Nechcú vymeniť mňa, na to by im stačila rýchla zmena zákona o mojom odvolaní

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok vo svojom prejave uviedla, že nevylučuje prípadné veto aj podanie na Ústavný súd v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry.

image

Čaputová avizuje veto. Na parlamentnom výbore to zas vrelo, vypli obraz, zostal však zvuk

Rušenie úradu sa javí Čaputovej ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovania prokuratúry.

Európska komisia potvrdila, že požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelách trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že tieto návrhy treba dôkladne zvážiť.

image

Brusel varuje Slovensko. Vyzýva Ficovu vládu, aby upustila od chystaného zrušenia špeciálnej prokuratúry

Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka hovoril o naplnení najhoršieho scenára. "Skrátené legislatívne konanie je jasne protiústavné. Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné," zdôraznil Šimečka.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 04 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:16