Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Reforma verejnej správy tvoria aj samosprávy, tvrdí Šutaj Eštok. Slovensko mení postup pri malých obciach

14.12.2023, 19:45
Autor:
TASRTASR

Ako povedali zástupcovia ZMOS, Európa a najmä krajiny V4 odstupujú od modelu spájania malých obcí do jednotných samosprávnych celkov, keďže to so sebou prináša zánik miestnej samosprávy.

Reforma verejnej správy bude výsledkom dohôd so zástupcami samosprávy. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Podporil preto návrh predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Božika, aby zástupcovia ZMOS boli členmi pracovných skupín. Prijal aj ponuku Božika zúčastňovať sa na rokovaniach Rady ZMOS. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra.

"Reforma verejnej správy, ku ktorej sa súčasná vláda zaviazala v programovom vyhlásení, bude výsledkom dohôd so zástupcami samosprávy a nie rozhodnutí od takzvaného zeleného stola," zdôraznil Šutaj Eštok.

Partnerská spolupráca

Minister a štátny tajomník Ministerstva vnútra. Patrik Krauspe sa vo štvrtok stretli so zástupcami ZMOS s cieľom nastaviť partnerskú spoluprácu pri modernizácii a integrácii verejnej správy.

Krauspe zdôraznil potrebu dôkladného auditu služieb, ktoré poskytuje verejná správa. Cieľom je, aby sa maximálne skrátila doba riešenia životných situácií obyvateľov. Rezorty pritom využijú informácie z hĺbkového auditu originálnych služieb samospráv, ktoré z prostriedkov Európskej únie vypracoval ZMOS.

image

Nitriansky samosprávny kraj má schválený rozpočet, v budúcom roku bude hospodáriť s 273 miliónmi eur

Štátny tajomník informoval aj o projekte centier zdieľaných služieb v mestách a obciach, ktoré budú financované z plánu obnovy a odolnosti.

Rezort vnútra v dohľadnom čase zverejní výzvu na čerpanie prostriedkov na budovanie centier. Zámerom je, aby poskytovali služby matrík, právneho poradenstva či ekonomické služby pre samosprávy s malým počtom obyvateľom, ktoré tieto činnosti nedokážu financovať.

Zdieľané centrá

Projekt centier zdieľaných služieb by mal pokračovať aj po ukončení obdobia plánu obnovy a odolnosti. V súčasnosti je na Slovensku tisíc obcí, ktoré majú 500 a menej obyvateľov.

Ako povedali zástupcovia ZMOS, Európa a najmä krajiny V4 odstupujú od modelu spájania malých obcí do jednotných samosprávnych celkov, keďže to so sebou prináša zánik miestnej samosprávy a komunitného života. K tomu sa chce pridať aj Slovensko.

Na stretnutí sa hovorilo tiež o posilnení bezpečnosti v obciach a mestách. Napríklad pri rozširovaní inštitútu objektívnej zodpovednosti v cestnej premávke, kde by potrebné plnohodnotné právomoci získala obecná polícia, a to vrátane odvolacieho konania. Mestá a obce sú ochotné investovať do potrebnej komunikačnej infraštruktúry.

Šutaj Eštok informoval o zámere vlády vykonať pasportizáciu nehnuteľného majetku štátu a zmeniť ťažkopádne postupy pri predaji či presune nevyužívaného štátneho majetku samosprávam. So zástupcami ZMOS sa zhodli na predstave budovať policajné pracoviská, súčasťou ktorých by mohli byť napríklad aj služobné byty pre policajtov či hasičov. Zámerom vlády je vykonať zmeny v legislatíve verejného obstarávania.

01 - Modified: 2023-12-13 18:42:25 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini chce opozíciu unaviť nočným rokovaním. Koalícia mala dostať pokyn sviatkovať pre hlasovanie doma 02 - Modified: 2023-12-12 21:27:22 - Feat.: 1 - Title: Cestou k stabilizácii Schengenu je ochrana vonkajšej hranice, vyhlásil Šutaj Eštok v Slovinsku 03 - Modified: 2023-12-11 13:55:43 - Feat.: 1 - Title: Protesty sa budú konať v minimálne piatich mestách. Šimečka, Majerský a Sulík adresovali výzvu Pellegrinimu 04 - Modified: 2023-12-10 14:25:39 - Feat.: 1 - Title: Páchajú atentát v predvianočnom čase, varuje Mikulec. Končí obdobie inkvizície, oponuje Eštok
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok potvrdil, že v Afrike zadržali bývalého námestníka SIS Beňu. Ide o podozrenie zo špionáže 02 - Modified: 2024-04-11 14:56:08 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta k organizovanému zločinu 03 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 04 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:29