Ilustračná snímka. FOTO: Freepik.com
StoryEditor

S podvodnými praktikami sa môžete stretnúť aj pri predvianočných nákupoch na internete

18.12.2023, 13:18
Autor:
TASRTASR
  • Podvodníci často využívajú e-maily, ktoré informujú o doručení zásielky.
  • V telefonátoch podvodníci tvrdia, že sú zamestnanci bánk a hrozia údajným zneužitím peňazí.
  • Vhodné je neukladať údaje o platobnej karte v internetovom obchode pre ďalšie nákupy.

Spoločnosť Home Credit upozorňuje na praktiky podvodníkov počas predvianočných nákupov na internete: "Zákazníkom radíme, aby nakupovali iba v overených e-shopoch, čítali si recenzie na internete alebo dali na odporúčanie známych," uviedol ombudsman klientov Home Credit Miroslav Zborovský. 

"Najbezpečnejšie sú platby pri európskych e-shopoch, pretože tieto platby sú zabezpečené silným dvojfaktorovým overením klienta. Takúto ochranu však nemusia mať e-shopy mimo Európy," pokračoval Zborovský.

Podvodníci často využívajú e-maily, ktoré informujú o doručení zásielky. Spoliehajú sa, že si ľudia nechávajú doručiť darčeky kuriérom. Cez zaslaný odkaz žiadajú o vyplnenie údajov o karte či o prístupové údaje do internetového bankovníctva. Podľa Zborovského je znakom falošného e-mailu napríklad nezhodná adresa s poskytovateľom služby, gramatické chyby či neobvyklé tvary slovenského jazyka.

V telefonátoch podvodníci tvrdia, že sú zamestnanci bánk a hrozia údajným zneužitím peňazí. Snažia sa tak presvedčiť ľudí, aby svoje financie previedli na ich účet. Taktiež sú zaznamenané prípady, v ktorých sa podvodníci pod fiktívnou zámienkou napadnutia účtu snažia získať prístupové údaje do internetového bankovníctva.

Najbezpečnejšou formou úhrady platieb sú kreditné a debetné karty. Vhodné je neukladať údaje o platobnej karte v internetovom obchode pre ďalšie nákupy. Odporúča sa neprevádzať peniaze na navrhovaný účet volajúceho, ale overiť si informáciu v banke. Potrebné je tiež neodpovedať na podozrivé e-maily a neklikať na odkazy.

Dobré je pravidelne kontrolovať prehľady transakcií na karte. Obozretnosť pri nákupoch na internete je však dôležitá a v prípade podozrenia na zneužitie karty alebo prihlasovacích údajov do internetového bankovníctva je potrebné kartu ihneď zablokovať a informovať banku.

 

01 - Modified: 2024-02-02 15:16:39 - Feat.: - Title: Prichádza rok, kedy nám AI ukáže, že nemožno veriť ani vlastným očiam a ušiam 02 - Modified: 2024-02-02 15:00:13 - Feat.: - Title: Podvod s predajom stratenej batožiny na bratislavskom letisku. Falošná stránka ti akurát tak vybieli účet 03 - Modified: 2024-01-23 08:03:50 - Feat.: - Title: S naším trhom má plány veľký český supermarket. Už tu hľadá prvých zamestnancov 04 - Modified: 2024-01-19 09:44:01 - Feat.: - Title: Väčšina Slovákov chce nástupný plat do 1 500 eur, sťahovať sa nechcú, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2023-12-13 12:13:35 - Feat.: - Title: Podvodov na senioroch stále pribúda. Polícia radí, ako tomu predísť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:44