Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie krajiny, tvrdí Čaputová. Krízy ukázali ich životaschopnosť

11.01.2024, 19:30
Autor:
TASRTASR

Združenie samosprávnych krajov SK8, Únia miest Slovenska aj Združenie miest a obcí Slovenska majú podľa prezidentky svoje nenahraditeľné miesto a sú predurčené na spoluprácu.

Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie, akú krajina môže mať. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na štvrtkovom novoročnom prijatí predstaviteľov samospráv, ktoré sa konalo netradične v priestoroch Starej radnice v Košiciach.

Hlava štátu poukázala na to, že mestá, obce, kraje, ich volení zástupcovia a zastupiteľstvá neznamenajú iba úrady a úradníkov. "Zastupujú občanov a ich záujmy, a preto aj problémy, ktoré doliehajú na nich, v skutočnosti doliehajú na celú verejnosť.

image

Čaputová požiadala o vystúpenie v parlamente. Má výhrady voči novele Trestného zákona

Do nového roku som im preto popriala, aby bol pre nich menej náročný ako ten predchádzajúci, kedy sa museli vyrovnávať nielen s dopadom vonkajších kríz, ale aj s dôsledkami legislatívnych zmien, ktoré im znižovali príjmy alebo zvyšovali výdavky," skonštatovala.

Združenie samosprávnych krajov SK8, Únia miest Slovenska aj Združenie miest a obcí Slovenska majú podľa nej svoje nenahraditeľné miesto a sú predurčené na spoluprácu. "Trúfam si povedať, že ak z uplynulých rokov plynie nejaké poučenie, mal by ním byť záver, že posilnenie kompetencií a financovania samospráv by bolo pre Slovensko správnym krokom," dodala. Začaté volebné obdobie preto podľa nej nesmie byť ďalšou premárnenou príležitosťou na skutočné otvorenie otázky reformy verejnej správy.

Predseda SK8 Jozef Viskupič v príhovore poukázal na to, že krízy, ktorým v posledných rokoch krajina čelila, ukázali, že samosprávy sú životaschopné, akcieschopné a flexibilné efektívne zabezpečovať úlohy, ktoré sú nevyhnutné pre život obyvateľov.

image

Šipoš prerušil výbor. Pred schválením kompetenčného zákona chce počuť Radu pre rozpočtovú zodpovednosť

"Naše skúsenosti však ukazujú aj na potrebu posilnenia kompetencií žúp a jasnejšieho vymedzenia vo vzťahu k vláde, ale aj k miestnym samosprávam. Zároveň pre lepšie a efektívnejšie fungovanie našich regiónov v prospech občanov je nevyhnutné zlepšiť komunikáciu medzi štátom a samosprávami, aby sa už neopakovala situácia, keď vláda zasahovala do fungovania samospráv bez dialógu," povedal.

Predstavitelia samospráv poďakovali hlave štátu za porozumenie, pomoc a podporu, ktorú vo vzťahu k samosprávnym krajom počas výkonu svojej funkcie zastávala. "Tlmočili sme pani prezidentke požiadavku, aby ešte ten čas, ktorý bude vo funkcii, nám venovala takú istú pozornosť ako doteraz, pretože sme boli vždy spokojní s tým, ako sa voči nám správala a akým spôsobom obhajovala samosprávu pred hociktorou vládou," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

01 - Modified: 2024-01-11 14:52:30 - Feat.: 1 - Title: Potrebujeme, aby vláda našla pol miliardy eur na dofinancovanie samospráv, vyhlásil predseda ZMOS-u 02 - Modified: 2024-01-11 12:18:58 - Feat.: 1 - Title: Rožňava bude v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom viac ako 39 miliónov eur 03 - Modified: 2024-01-09 19:00:00 - Feat.: 1 - Title: Plná a dobre uprataná špajza
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 08:19