Europoslanec Miroslav Radačovský. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Dankova nehoda vyvolala i názorovú konfrontáciu politikov z radov právnikov

14.01.2024, 11:56
Autor:
TASRTASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka oznámil, že sa začne trestné stíhanie vo veci poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejnoprospešného zariadenia.

Dopravná nehoda podpredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), pri ktorej poškodil semafor v bratislavskej Dúbravke, vyvolal aj diskusie v radoch politikov s právnickým vzdelaním.

Bývalý sudca a súčasný poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský sa s bývalým podpredsedom Národnej rady Jurajom Šeligom napríklad rozchádza v právnom názore, či možno Dankov čin kvalifikovať ako všeobecné ohrozenie.

Šeliga je presvedčený, že neohlásením nehody, pri ktorej bol poškodený semafor na priechode pre chodcov, vzniklo podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia a poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

image

Michelko mieni, že Danko konal pri nehode v dobrej viere. Šipoš hovorí o hanbe a žiada dychovú skúšku

"Stalo sa to na mieste, kde je štvorprúdová cesta a kde je ešte aj električková trať. Každé ráno tadiaľ chodia ľudia do práce, deti do školy," upozornil člen predsedníctva strany Demokrati.

Radačovský označuje názor Šeligu za právne diletanstvo. "Tu nejde o zničenie napríklad dopravnej značky daj prednosť v jazde!, čo by teoreticky mohlo spôsobiť všeobecné ohrozenie," zdôraznil.

"Aj keby svetlo semafora nesvietilo, je tu predsa pruhové označenie, tzv. zebra a ešte pred ňou značka pre vodičov, čo musia rešpektovať," uviedol europoslanec s ambíciou kandidovať v prezidentských voľbách. Zdôraznil, že je to jeho právny, nie politický názor, pripomenul zároveň, že ho k jeho vyjadreniu nevedie zaujatosť.

image

Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor)

Danko spôsobil nehodu v bratislavskej Dúbravke vo štvrtok 11. januára. Magistrát hlavného mesta informoval o poškodení semafora až s odstupom času. Tvrdí, že je ochotný zaplatiť škodu a je súčinný pri vyšetrovaní okolnosti nehody.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka oznámil, že sa začne trestné stíhanie vo veci poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejnoprospešného zariadenia.

 

01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 05 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 08:26