Podpredseda parlamentu Andrej Danko. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Andrej Danko fúkal, potvrdila polícia. Až v piatok poobede

15.01.2024, 15:53
15.01.2024, 17:46
Autor:
chochoTASRTASR
  • Polícia sa dokázala skontaktovať s podpredsedom parlamentu až v piatok o 14:30, čiže približne 15 hodín po nehode.
  • Podľa Františka Majerského z KDH mali policajti zobrať Andreja Danka na krvné testy. 
  • ​Majerský otvorene hovorí o zlyhaní polície a pýta sa, prečo si Danko nezavolal sanitku, keď bol podľa vlastných slov zranený.

Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko po nehode, ktorú spôsobil vo štvrtok v noci, fúkal. Definitívne to potvrdila polícia v stanovisku, ktoré dnes poskytla médiám. Stalo sa tak však až v piatok poobede, približne 15 hodín po incidente.

image

Danko mal v noci nehodu, na bratislavskej križovatke vrazil do semafora. Z miesta ušiel

"Bratislavskí dopravní policajti boli vo štvrtok, krátko pred 23.30 h vyslaní k udalosti v cestnej premávke, ku ktorej došlo v križovatke ulíc Saratovská – Repašského, vo štvrtom bratislavskom okrese. Po príchode hliadky dopravnej polície sa vodič, ani motorové vozidlo na mieste nenachádzali," stojí v stanovisku polície.

Igor Matovič: Andrej Danko bol zjavne opitý. VIDEO: TASR

Negatívny výsledok

Polícia dodáva, že práve preto nebolo v čase príchodu hliadky na miesto nehody zrejmé, kto bol jej účastníkom a rovnako nemohlo dôjsť ani k vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vodiča.

"S podozrivým z predmetnej dopravnej nehody sa podarilo policajtom Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave, ktorí vec objasňovali, skontaktovať až v piatok 12. januára 2024 v čase o 14:30, kedy bol vypočutý a podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom," priblížila tiež polícia.

image

Danko po nehode do parlamentu neprišiel. Bude začaté trestné stíhanie, informoval Žilinka

Zlyhanie polície, znie z KDH

Poslanec opozičného KDH František Majerský, bývalý šéf Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov, tvrdí, že ide o zlyhanie polície. 

"Po 15 hodinách od nehody je predsa nemysliteľné, aby dokázali zistiť alkohol v dychu. Po takom čase mala polícia páchateľa jednoznačne zobrať na krvné testy, z ktorých by sa dalo spoľahlivo zistiť, či bol Andrej Danko v čase dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu alebo nie. Takýto postup polície len vzbudzuje ďalšie otázky. Napríklad o tom, či sa niekto nesnaží Andreja Danka kryť," zdôrazňuje poslanec.

Okrem toho sa pýta, či by sa takto ústretovo správala polícia aj k bežnému občanovi. Tiež ho zaujíma, prečo Danko, keď bol podľa svojich slov zranený, nezavolal sanitku, ale z miesta nehody odšoféroval domov. 

image

Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor)

Podľa predsedu PS Michala Šimečku sa Danko usvedčil. "Teraz už iná možnosť, ako jeho odstúpenie či odvolanie, neexistuje," konštatuje a dodáva, že je jasné, čo znamená, keď dychovú skúšku absolvoval až 15 hodín po nehode. V súvislosti s tým pripomína, že na Slovensku kvôli alkoholu za volantom zomierajú ročne desiatky ľudí.

Každý iný vodič by podľa Šimečku musel fúkať okamžite po nehode. Žiada preto od ministra vnútra vysvetlenie, prečo sa tak nestalo v Dankovom prípade.

Gröhling: Éra našich ľudí je späť

„Vedenie polície spolu s Andrejom Dankom odkazuje verejnosti, že je úplne normálne po nehode odísť z miesta činu a skrývať sa. Dychovú skúšku totiž môžete absolvovať až po vytriezvení. Presne takto sa totiž vracia éra „našich ľudí“. Je absolútne neprijateľné a zarážajúce, ako postupovala polícia v súvislosti s nehodou Andreja Danka," uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

"Sme veľmi zvedaví, ako sa zachová teraz Peter Pellegrini, ktorý Dankovi odkazoval, že by mal vyvodiť politickú zodpovedať. Či sa Pellegrini postaví za svoje slová alebo opäť raz stiahne chvost,“ dodal. Andrej Danko podľa SaS nemôže ďalej ostať podpredsedom Národnej rady, a preto bude čeliť odvolávaniu. 

V prípravnom konaní

V piatok 12. januára večer Okresná prokuratúra v Bratislave IV začala trestné stíhanie vo veci poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

Podľa stanoviska dozor vykonávajúcej prokuratúry je uvedená trestná vec v štádiu prípravného konania, ktoré má neverejný charakter, a zverejňovanie akýchkoľvek informácií by vzhľadom na charakter veci a prebiehajúce štádium konania mohlo zmariť, prípadne sťažiť samotné dokazovanie," dodala polícia.

Danko sám potvrdil, že pri nehode narazil do semafora. Za incident sa ospravedlnil. Deklaroval, že v prípade potreby škodu zaplatí. Predsedníctvo SNS dnes Dankovi vyjadrilo podporu.

01 - Modified: 2024-01-15 11:11:11 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor) 02 - Modified: 2024-01-14 19:03:33 - Feat.: 1 - Title: Danko potvrdil, že bude kandidovať na prezidenta. Nedovolím, aby tu vládli slniečkari, vyhlásil 03 - Modified: 2024-01-14 16:08:59 - Feat.: 0 - Title: Ak mi prikážu zametať Dúbravku, tak ju budem zametať od rána do večera, vyhlásil Danko po nehode 04 - Modified: 2024-01-14 14:35:42 - Feat.: 1 - Title: KDH chce dôkaz. Vyzýva rezort vnútra, aby zverejnil, či sa Danko podrobil skúške na alkohol 05 - Modified: 2024-01-14 10:56:30 - Feat.: 1 - Title: Dankova nehoda vyvolala i názorovú konfrontáciu politikov z radov právnikov
01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 05 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:35