Ján Slota. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Špecializovaný trestný súd by sa mal korupčnou kauzou Jána Slotu opätovne zaoberať v marci

28.01.2024, 17:50
Autor:
TASRTASR

Prípad vrátil naspäť Najvyšší súd, ktorý zrušil vlaňajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu, podľa ktorého sa trestnú činnosť exšéfa SNS nepodarilo dokázať.

Samosudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nariadil hlavné pojednávanie v korupčnej kauze exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu na 7. marca. Prípad vrátil naspäť Najvyšší súd, ktorý zrušil vlaňajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu.

image

Svedok z korupčnej kauzy Slotu stále nepozná trest, súd mal k dohode výhrady

Najvyšší súd zrušil prvostupňový rozsudok na neverejnom zasadnutí 9. novembra 2023. Špecializovaný trestný súd sa podľa odvolacieho súdu nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre jeho rozhodnutie a zároveň dospel k záverom, ktoré nie sú logicky odôvodnené.

Prvostupňový súd vlani v júni odsúdil Jána Slota na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní štyroch rokov za zasahovanie do nezávislosti súdu. Korupčnú trestnú činnosť sa podľa sudcu ŠTS nepodarilo preukázať.

Keďže odvolací súd tento rozsudok zrušil a prípad vrátil naspäť, samosudca banskobystrického pracoviska špecializovaného súdneho útvaru nariadil termín hlavného pojednávania.

image

Najvyšší súd vrátil korupčnú kauzu exšéfa SNS Jána Slotu späť na Špecializovaný trestný súd

Obžaloba bola podaná pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Ján S. mal podľa obžaloby na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

Ján S. trvá na svojej nevine. Obžalobu už skôr označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.

 

01 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 03 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 04 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho 05 - Modified: 2024-04-01 09:33:24 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku by sa mal v júni zaoberať návrhom Kučerku na obnovu konania v časti trestu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:20