Poslankyňa Národnej rady Martina Holečková (KDH). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Hlasovanie o Šimkovičovej je vizitkou vládnej koalície, reaguje KDH

12.02.2024, 10:24
Autor:
TASRTASR

Predsedníčka klubu KDH Martina Holečková to uviedla po tom, ako sa pre nedostatok poslancov v pondelok v Národnej rade nerokovalo o návrhu na vyslovenie nedôvery Šimkovičovej.

Hlasovanie o ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) je vizitkou vládnej koalície a ich novej politickej kultúry. Predsedníčka klubu KDH Martina Holečková to uviedla po tom, ako sa pre nedostatok poslancov v pondelok v Národnej rade nerokovalo o návrhu na vyslovenie nedôvery Šimkovičovej.

image

Odvolávanie Šimkovičovej: V pléne bolo málo poslancov, Pellegrini odložil rokovanie na utorok

"Po tom, čo vládna koalícia zarezala rozpravu o Trestnom zákone, tak dnes ani nedovolila diskutovať o odvolávaní ministerky kultúry. Je to najlepší príklad toho, že vládna koalícia nedokáže obhájiť svoje kroky pred verejnosťou," skonštatovala Holečková.

Poslanec KDH Jozef Hajko od ministerky očakáva, že vystúpi pred poslancami a obháji sa. Pri hlasovaní by sa podľa neho zachovali podľa toho, ako by sa postavila k výhradám hnutia, napríklad k nadviazaniu kultúrnej spolupráce s Ruskom a Bieloruskom alebo spôsobu komunikácie s kultúrnou obcou.

Hajko namietal aj neúčasť koaličných poslancov na pondelkovej schôdzi. K neprítomnosti niektorých zástupcov svojho klubu povedal, že majú povinnosti v regiónoch. "Termín schôdze bol zvolaný zámerne tak, aby to takto dopadlo," myslí si.  

Poslanci Národnej rady nebudú v pondelok rokovať o návrhu na odvolanie ministerky kultúry. Keďže parlament nebol uznášaniaschopný, predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) presunul rokovanie o návrhu na utorok o 8.00 hod.

Návrh na odvolanie Šimkovičovej podali opoziční poslanci z PS a SaS. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

01 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 02 - Modified: 2024-04-22 15:39:34 - Feat.: - Title: Z RTVS bude STVR. Šimkovičová ukázala kontroverzný zákon, vyškrtla sporné návrhy 03 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:10