Robert Fico a Zuzana Čaputová. FOTO: koláž HN
StoryEditor

Fico napísal Čaputovej list, navrhuje zmeny premlčacích lehôt

15.02.2024, 12:03
Autor:
TASRTASR

Premiér v liste navrhuje aj úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia.

Premér Robert Fico (Smer) v stredu podpísal Trestný zákon. Následne ho doručili do Prezidentského paláca.

List prezidentke

Premiér zároveň poslal prezidentke Zuzane Čaputovej list, v ktorom navrhuje aj úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia. Informoval o tom tlačový a informačný odbor vlády.

"Plne rešpektujem vaše ústavné právo vrátiť Národnej rade zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Pokiaľ sa ho rozhodnete využiť, dovoľujem si vám navrhnúť konkrétne legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch," uviedol Fico v liste.

Ak prezidentka predloží Trestný zákon spolu s pripomienkami, ktoré navrhol Fico, vláda odporučí poslancom, aby sa s nimi stotožnili pri prípadnom opätovnom hlasovaní o vrátenom zákone.

"V prípade, žeby ste sa rozhodli ísť nad rámec navrhovanej pripomienky, vláda nájde v blízkej budúcnosti v spolupráci s parlamentom iné legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch," priblížil premiér.  

"Výsostne odborná téma"

Zároveň podotkol, že dĺžka premlčacej doby pri násilných trestných činoch je pre vládu "výsostne odborná téma a nepredstavuje podstatu schválenej novelizácie Trestného zákona".

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. 

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:27