Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Pavel Neubauer  
StoryEditor

Reakcie na rozhodnutie Čaputovej: Ústavného súdu sa bojí aj Fico, prezidentka sa pridala k strašeniu

16.02.2024, 12:01
16.02.2024, 12:43
  • Prezidentka sa pre novelu trestného zákona, ktorá ráta so znížením trestov aj premlčacích dôb pri korupcii aj inej ekonomickej trestnej činnosti, obráti na ústavný súd.
  • Súd hlava štátu požiadala o dočasné pozastavenie účinnosti.
  • Koalícia rozhodnutie kritizuje, opozícia víta.

Prezidentka Zuzana Čaputová kontroverznú novelu Trestného zákona podpísala. Zároveň ju napadne na Ústavnom súde. Hlava štátu to oznámila vo svojom vyhlásení, ktoré poskytla médiám.

 „Podávam návrh na Ústavný súd na preskúmanie súladu novely s Ústavou a zároveň podávam návrh na pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o mojom návrhu nerozhodne," povedala Čaputová s tým, že si neuplatňuje právo veta, hoci so zákonom nesúhlasí.

image

Čaputová stavila na Ústavný súd. Trestnú novelu podpísala a posiela ju rovno do Košíc

Ústavný súd teraz môže začať konanie o pozastavení účinnosti. Na posúdenie protiústavnosti navrhovaných zmien bude mať viac času, než keby sa dostal pred senát po prelomení veta v parlamente.

Ak by novelu vetovala, parlament by mal na prerokovanie vráteného zákona 15 dní, Ústavný súd by tak nemusel mať dosť času, aby o ústavnosti zmien rozhodol.

Ako reagujú politické strany na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej?

Hlas-SD 

Strana krátko po ohlásení rozhodnutia prezidentky v tlačovej správe reagovala. Prezidentku vinia z toho, že nestihnú opraviť skrátenie premlčacích dôb, na ktorom sa pred týždňom 78 koaličnými hlasmi zhodli.

"Prezidentka Slovenskej republiky pri novele trestného zákona uprednostnila politický postoj pred záujmami ľudí. Pridala sa k strašeniu slovenskej verejnosti, ktoré už tri mesiace predvádza opozícia a jej vystúpenie nemožno vnímať inak, ako v kontexte blížiacich sa prezidentských volieb, v ktorých zjavne má svojho favorita. 

Svojím postupom znemožnila prezidentka Národnej rade prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí, zneistených neustálym strašením a zavádzaním zo strany opozície. Preto HLAS bude aktívne konať, aby slovenskí občania boli nielen chránení zákonom, ale mali aj pocit dôvery a bezpečnosti vo vlastný štát.

Napriek jej opakovaným vyjadreniam, že novelu trestného zákona vráti na prerokovanie parlamentu, sa prezidentka rozhodla novelu trestného zákona podpísať. Ľudia tomuto postoju nemôžu rozumieť inak, ako že hlava štátu s touto novelou súhlasí".

Progresívne Slovensko

Najväčšia opozičná parlamentná strana sa rovnako ako prezidentka obracia na Ústavný súd. Predseda PS Michal Šimečka hovorí že hlava štátu ukázala, aký dôraz kladie na hodnoty právneho štátu. 

“Takú rozsiahlu zmenu Trestného zákona, ktorá sa navyše udiala v skrátenom legislatívnom konaní, musí jednoznačne posúdiť Ústavný súd. Iba ten môže včas pozastaviť jeho účinnosť. Akékoľvek iné rozhodnutie prezidentky by dávalo vládnej moci príležitosť zmariť túto možnosť. Aj z konania Roberta Fica, ktorý zdržoval celý proces podpisu novely, je zrejmé, že sa boja Ústavného súdu,” uviedol Šimečka s tým, že koalícia si uvedomuje zlý proces schvaľovania novely aj to, že sú na veľmi tenkom ľade. 

Sloboda a solidarita

Mária Kolíková, exministerka spravodlivosti a členka poslaneckého klubu SaS rozhodnutie prezidentky víta. "Vítam rozhodnutie pani prezidentky podpísať novelu trestného zákona a umožniť tak Ústavnému súdu včas rozhodnúť. Tento hanebný balík je hrozbou pre právny štát a má v sebe viacero vážnych dôvodov na pozastavenie účinnosti či úplné zrušenie platnosti novely Ústavným súdom."

KDH

Kresťanskí demokrati veria, že prezidentka Zuzana Čaputová pri novele Trestného zákona zvolila najlepšie riešenie. Vyplýva to z piatkového vyjadrenia lídra KDH a poslanca parlamentu Milana Majerského. Reagoval tak na to, že hlava štátu legislatívu podpísala a podá ju na Ústavný súd. Zároveň avizoval, že na Ústavný súd sa plánuje obrátiť aj opozícia.

"Pre nás je kľúčové hlavne to, aby táto novela nebola v platnosti čo i len jednu sekundu. Len čo by sa toto stalo, tak dôjde k premlčaniu v tisíckach prípadov," poznamenal Majerský. Novelu treba podľa neho čo najskôr vydať v zbierke zákonov, aby mohol konať Ústavný súd.

Hnutie Slovensko

"V tejto situácii, keď sa hrá takticky o každý deň a vidíme, že koalícia zdržiava, keďže neposlali šesť dní zákon do prezidentského paláca, sú to preteky o čas. V tejto situácii je už loptička na strane Ústavného súdu. Musíme počkať, ako rozhodne," hovorí Gábor Grendel zo strany Igora Matoviča.

 

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-02-16 12:43:24 - Feat.: 1 - Title: Čaputová stavila na Ústavný súd. Trestnú novelu podpísala a posiela ju rovno do Košíc 02 - Modified: 2024-02-09 15:01:03 - Feat.: 1 - Title: Hrá sa o čas. Akú taktiku zvolí Čaputová? Prezidentke radia, aby zákon nevetovala, ale rovno podpísala 03 - Modified: 2024-01-24 10:28:53 - Feat.: 1 - Title: Kto radí premiérovi: Fico si za poradcu vybral konšpirátora, miesto zabezpečil aj bratrancovi 04 - Modified: 2024-02-13 17:48:50 - Feat.: 1 - Title: Politická taktika alebo obštrukcia s podpisom? Vychádzame len z vyjadrení prezidentky, tvrdí Gašpar 05 - Modified: 2024-02-12 10:05:57 - Feat.: 1 - Title: Premlčacia lehota za znásilnenie bude 10 rokov, v Nemecku je 20. Preživšie nemusia dokazovať, že sa bránili
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 03:53