Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prezidentka diskutovala o o rozpočte a výdavkových limitoch s predstaviteľmi Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

20.02.2024, 18:07
Autor:
TASRTASR

Fiškálna rada od schválenia rozpočtu na tento rok vlani v decembri upozorňuje, že nie je zostavený v súlade s výdavkovými limitmi.

Diskusia o verejných financiách, o pohľade na nedávno schválený štátny rozpočet aj o tom, ako sa implementujú výdavkové limity boli obsahom utorkového stretnutia prezidentky Zuzany Čaputovej s predstaviteľmi Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Po stretnutí o tom informoval predseda rady Ján Tóth.

Fiškálna rada od schválenia rozpočtu na tento rok vlani v decembri upozorňuje, že nie je zostavený v súlade s výdavkovými limitmi. Ministerstvo financií v tejto súvislosti argumentuje, že pre novú vládu neplatia pôvodné limity, ktoré schválil parlament ešte v minulom volebnom období vo februári 2023.

"My si naďalej myslíme, že tie staré výdavkové limity platia, ale to nie je také dôležité. Dôležité je, aby nové výdavkové limity, tak ako to predpokladá zákon o rozpočtových pravidlách, boli diskutované a prípadne schválené v parlamente. Aby sa mohla spustiť celá implementácia výdavkových limitov a aby ich aj štátny rozpočet potom rešpektoval," podčiarkol Tóth s tým, že rozprava v Národnej rade k tejto téme by mala byť otvorená už v najbližších dňoch.

image

Prezidentka absolvovala tradičný obed s bývalými hlavami štátu

Pripomenul, že ak by parlament neschválil nové výdavkové limity, mali by platiť tie pôvodné z februára minulého roka, ktoré sú pre vládu oveľa prísnejšie. Zároveň môže vláda po schválení súčasného návrhu v parlamente požiadať o aktualizáciu limitov. "My vieme vo veľmi rýchlom čase aktualizovať tieto výdavkové limity o príjmové opatrenia, ktoré boli prijaté a ktoré prirodzene navyšujú úroveň výdavkov, ktoré vláda potom môže použiť," avizoval Tóth.

Hlavným cieľom výdavkových limitov aj všetkých ďalších fiškálnych pravidiel je zabezpečiť návrat k udržateľným verejným financiám, zdôraznil člen rady Martin Šuster. Podľa neho stále existuje priestor úpravou rozpočtu a niektorých ďalších zákonov zaviesť výdavkové limity do rozpočtu už v tomto roku. Musí na to však byť vôľa zo strany vlády a parlamentu.

image

Prezidentka sa obrátila na Ústavný súd. Novela zákona je šitá na mieru osobám spriazneným s vládou, hovorí

"Kým v súčasnosti máme verejné financie v stave vysokého rizika, tak práve s pomocou dodržiavania výdavkových limitov sa vieme v horizonte 10 až 12 rokov dostať do stavu, že by verejné financie boli úplne bez rizika. A možno v horizonte 4 až 6 rokov sa vieme dostať aspoň do stavu, že namiesto súčasného vysokého rizika budeme v nízkom riziku, a to by nás dostalo z tej tzv. gréckej cesty na oveľa bezpečnejšiu cestu," priblížil Šuster.

Myšlienku, že by výdavkové limity namiesto rady počítalo Ministerstvo financií a rada by iba kontrolovala ich dodržiavanie, šéf RRZ nepodporuje. "Z nášho hľadiska by to mohol byť určitý konflikt záujmov, pretože výdavkové limity majú byť záväzné pre vládu, a tým pádom by mohli byť počítané skôr nezávislou treťou stranou," argumentoval Tóth.

01 - Modified: 2024-02-13 13:45:17 - Feat.: 1 - Title: Čo Dzurinda pred rokmi sľúbil, Fico teraz doručil 02 - Modified: 2024-02-09 12:40:40 - Feat.: 1 - Title: Pre vyššiu rizikovú prirážku zaplatí Slovensko o stovky miliónov viac, tvrdí Rada pre rozpočtovú zodpovednosť 03 - Modified: 2024-02-06 15:07:33 - Feat.: 1 - Title: Slovenská legislatíva sa zosúladí s Európskou. Výdavkové limity by sa mali prispôsobiť
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:30