Predsedníčka Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Mária Kolíková (SaS). FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Ústavný súd sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu, tvrdí Kolíková

29.02.2024, 11:04
Autor:
TASRTASR

Mária Kolíková povedala, že rozhodnutie Ústavného súdu zamedzilo účinkom časti novely, ktorá sa týkala otvárania Trestného zákona.

Rozhodnutie Ústavného súdu vzbudzuje nádej, že v kritických chvíľach pre demokraciu sa ukazuje ako silná inštitúcia.

Vyslal tiež signál, že víťaz nemôže všetko. V reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť novely Trestného zákona, to uviedla poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). ÚS podľa nej ukázal osobitné nasadenie, ocenila jeho rýchlosť.

Kolíková priblížila, že rozhodnutie Ústavného súdu zamedzilo účinkom časti novely, ktorá sa týkala otvárania Trestného zákona.

"Všetkého, čo súviselo s tým, čo chcela vládna koalícia určiť, že má byť trestným činom, tiež stanovenia od buka do buka výšky škody, podľa čoho sa má určovať, čo je trestným činom a jeho závažnosť. Potom skracovanie premlčacích dôb, čomu nikto nerozumel, prečo to vládna koalícia robí," uviedla s tým, že koalícia si sama uvedomila, že skracovanie premlčacích dôb bola chyba.

Ústavný súd tiež podľa Kolíkovej zamedzil tomu, aby minister spravodlivosti otváral spätne dohody o vine a treste tak, ako si to predstavovala vládna koalícia.

Zamedzil tiež, aby sa nezákonné dôkazy mohli používať v trestnom konaní v prospech obvinených. "To sú kľúčové veci, ktoré vyplývajú z rozhodnutia Ústavného súdu," dodala.

Ústavný súd tiež podľa Kolíkovej vyslal odkaz predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) aj ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD), že je kľúčové, aby orgány spolupracovali a mali konať bezodkladne pri zverejnení zákona.

"Keď je zrejmé zo zákona, že je dôležité, aby bol verejne známy 15 dní predtým, ako je účinný, má urobiť všetko pre to, aby bol vyhlásený v Zbierke zákonov," priblížila. Je presvedčená, že toto rozhodnutie ÚS bude včas zverejnené v Zbierke zákonov.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) povedal, že v rozhodnutí nie je ani slovo o tom, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Kolíková si myslí, že v podaní na ÚS sú výhrady na zrušenie ÚŠP, ktoré by nemali obstáť v teste ústavnosti.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho neverejného zasadnutia pléna Ústavného súdu.

Ústavný súd zároveň prijal návrhy prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 03 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:24