Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura v Košiciach zachvátil požiar. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Veľký požiar v Košiciach: Hlásia deväť zranených, odhad škôd v nemocnici Louisa Pasteura je 100-tisíc eur

07.03.2024, 07:28
07.03.2024, 10:16
Autor:
TASRTASR

Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí. Ako príčinu jeho vzniku určili manipuláciu s otvoreným ohňom.

Pri štvrtkovom požiari v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach bolo zranených splodinami horenia deväť ľudí. Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint.

Výška priamej škody bola predbežne určená na 100-tisíc eur. Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí.

"V budove bolo 766 osôb, evakuovaných bolo 404 ľudí. Na mieste bolo nasadených 13 kusov techniky a zasahovalo 35 hasičov. Požiar je už uhasený," uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Manipulácia s otvoreným ohňom

Požiar bol nahlásený okolo 1.30 h. Vypukol na štvrtom poschodí - psychiatrickom oddelení nemocnice na Triede SNP. Zisťovateľ určil ako príčinu požiaru manipuláciu s otvoreným ohňom.

"V skorých ranných hodinách bolo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby požiadané o súčinnosť pri transporte pacientov z nemocnice UNLP v Košiciach z dôvodu požiaru," uvádza Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby s tým, že na miesto vyslali tri ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jednu ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci, ktoré pacientov transportovali do iných nemocníc.

Ako spresnila hovorkyňa záchranárov Petra Klimešová, siedmich pacientov nadýchaných splodinami horenia transportovali do nemocnice v Šaci.

Podľa hovorkyne nemocnice Moniky Kriškovej bol požiar uhasený v krátkom čase, problém spôsobovalo najmä zadymenie. Časť pacientov bola spolu so zdravotníkmi evakuovaná do iných priestorov v rámci UNLP.

"Momentálne sú na miestne záchranné zložky, krízový štáb UNLP Košice, polícia. Ubezpečujeme pacientov a ich blízkych a taktiež zamestnancov UNLP, že v súčasnosti je situácia pod kontrolu. Osoby ani majetok v tejto chvíli nie sú ohrozené. Nepríjemnosti v objekte monobloku, ktoré súvisia s následkami po požiari, aktuálne riešime," uviedla.

Reakcia Dolinkovej rezortu

Ministerstvo zdravotníctva intenzívne komunikuje s vedením Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v súvislosti s vypuknutím požiaru, priebehom riešenia situácie a najmä sa zaujíma o stav pacientov.

"Môžeme potvrdiť, že nedošlo k žiadnym zraneniam a evakuačné opatrenia boli preventívneho charakteru. Ďakujeme za rýchle nasadenie a pomoc všetkým záchranným zložkám, zdravotníkom, hasičom, policajtom a najmä personálu nemocnice," uvádza rezort v stanovisku.

"Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa okamžite spojila s vedením nemocnice a informovala sa o situácii na oddeleniach, kde ležia pacienti ako aj o stave záchranných prác. Situácia je pod kontrolou. V prípade, že bude potrebná pomoc a priama účasť ministerky, je okamžite pripravená vycestovať do Košíc," doplnil rezort.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 05 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:11