Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Ak sa naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov, tvrdí Čaputová

11.03.2024, 13:57
Autor:
TASRTASR

Prezidentka kritizovala premiéra Roberta Fica za to, že podľa nej oslabuje na Slovensku právny štát a obracia sa k Rusku.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku "limity demokracie". Robí to snahou o zmenu Trestného zákona, útokmi na Ústavný súd a tlakom na médiá a mimovládne organizácie, povedala prezidentka v rozhovore pre britský denník Financial Times zverejnenom v nedeľu.

Čaputová kritizovala Fica za to, že podľa nej oslabuje na Slovensku právny štát a obracia sa k Rusku. "Slovensko je v týchto dňoch často prirovnávané k Maďarsku a vyzerá to, že (Ficova) vláda sa Maďarskom nejako inšpirovala," uviedla prezidentka.

Zároveň sa vyjadrila aj k nedávnemu stretnutiu ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Turecku.

Podľa Čaputovej toto stretnutie Slovensko nepriblížilo k mieru, naopak, ešte viac ho vzdialilo od svojich partnerov a spojencov.

Prezidentka vyjadrila i znepokojenie nad Ficovou domácou politikou, ktorá by podľa nej mohla viesť k podobným sporom ohľadom právneho štátu s Bruselom, aké malo aj Poľsko a Maďarsko. FT tieto obavy prezidentky spája najmä s nedávnou novelou Trestného zákona, ktorá ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižuje tresty za korupciu a iné zločiny.

"Rovnako ako pri všetkých ostatných krajinách EÚ, ak príde k vážnemu porušeniu právneho štátu na Slovensku, mala by byť uplatnená podmienenosť financovania z EÚ," cituje FT Čaputovú.

Prezidentka poslala novelu Trestného zákona v polovici februára na posúdenie Ústavnému súdu, ktorý pozastavil niektoré jej časti.

Fico následne vyzval na odstúpenie predsedu Ústavného súdu pre únik informácií médiám a uviedol, že by ho mal odvolať budúci prezident.

Takéto vyjadrenia však Čaputová považuje za "absolútne neprijateľné a nezodpovedné", pretože podľa nej spochybňujú nezávislosť Ústavného súdu. "Myslím si, že sú tu testované limity demokracie," upozornila.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:11