Poslanec Smeru Dušan Jarjabek. FOTO: HN
StoryEditor

Všetko to, čo sa deje okolo RTVS, zapríčinila súčasná opozícia, tvrdí poslanec Smeru

12.03.2024, 14:53
Autor:
TASRTASR

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase neráta s rozdelením na dva samostatné subjekty, prináša však viacero zmien.

Ak opozícia obviňuje zo snáh o zoštátnenie verejnoprávnej RTVS, mala by obviňovať samu seba. Uviedol to poslanec Národnej rady a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

"Bola to práve súčasná opozícia, ktorá zrušením koncesionárskych poplatkov vytvorila z RTVS štátne médium zo dňa na deň," upozornil na krok, ktorý iniciovala v závere roka 2022 SaS.

image

Šimkovičová ukázala zmeny v RTVS: Bude sa volať STR, Machaj dňom účinnosti zákona skončí

"Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo"

Utorkovú kritickú reakciu opozície na predložený nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase a najmä jej poukazovanie na snahu vlády vytvoriť z telerozhlasu propagandistický nástroj, Jarjabek odmieta. "Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo," komentuje vyjadrenia politických oponentov.

"Opozícia zapríčinila všetko to, čo sa okolo televízie deje i to, ako sa deje," vyhlásil poslanec. Argumentuje v tejto súvislosti, že zrušením tzv. koncesionárskych poplatkov opozícia de facto zničila duálny systém na slovenskom mediálnom trhu.

Je presvedčený, že RTVS je v súčasnosti v situácii, "že s ňou treba niečo robiť". "To, čo prežíva RTVS, je na nový zákon, ak chceme zachovať existenciu verejnoprávnej inštitúcie," zdôraznil. Samotný legislatívny návrh nechcel bližšie analyzovať, očakáva, že v priebehu legislatívneho procesu sa môže meniť.

image

Šéf RTVS Machaj priamo pred Šimkovičovou odsúdil jej návrh: Zmeny sú jasne účelové, zákon má jediný cieľ

Odmietol ale, že prvoradou otázkou by bolo personálne obsadenie orgánov verejnoprávneho média. "V prvom rade je potrebné riešiť financovanie a organizačnú štruktúru, ako budú ďalej televízia a rozhlas fungovať, aby si uchovali istú autonómiu," upozornil. "Až potom, v tej poslednej fáze sa budeme baviť o tom, kto bude riaditeľom," dodal.

Nechcel špekulovať, či môže byť k návrhu zákona mimoriadne rokovanie parlamentu. "Je potrebné si počkať na znenie zákona, ktoré príde do parlamentu," zopakoval.

Ostrá kritika od opozície

Opozícia v utorok ostro odsúdila legislatívny zámer o zmenách v RTVS, ktorý v pondelok predložilo Ministerstvo kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Snahy o nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média, pri ktorom bude mať rozhodujúci vplyv minister kultúry a parlamentná väčšina, označila opozícia za snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS a za pretvorenie mediálneho domu na propagandistický názor súčasnej vlády.

image

Šimečka: Už sa dá naplno povedať, že štvrtá Ficova vláda postupuje presne podľa maďarského scenára

Iniciovala politické i občianske protesty, rovnako tak i podnet diskusie o RTVS na pôde Európskeho parlamentu, keďže v návrhu vidí i porušenie európskej legislatívy.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase neráta s rozdelením na dva samostatné subjekty, prináša však viacero zmien.

Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

 

01 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 02 - Modified: 2024-04-22 15:39:34 - Feat.: - Title: Z RTVS bude STVR. Šimkovičová ukázala kontroverzný zákon, vyškrtla sporné návrhy 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 05 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:02