Roman Michelko. FOTO: HN
StoryEditor

Navrhované zmeny v RTVS majú priniesť viac vyváženosti a objektivity, tvrdí poslanec Michelko

12.03.2024, 15:26
Autor:
TASRTASR

Predseda Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá Roman Michelko vidí pri navrhovaných zmenách inšpiráciu verejnoprávnymi médiami napríklad v Nórsku či Španielsku.

Navrhované legislatívne zmeny v telerozhlase majú priniesť väčšiu vyváženosť, nestrannosť a objektivitu. Zmeny budú v súlade s európskou legislatívou. Uviedol to predseda Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

image

Šimkovičová ukázala zmeny v RTVS: Bude sa volať STR, Machaj dňom účinnosti zákona skončí

Michelko vidí pri navrhovaných zmenách inšpiráciu verejnoprávnymi médiami napríklad v Nórsku či Španielsku. Zdôraznil, že k návrhu zákona sa začína pripomienkové konanie. "Nevylučujem možnosť miernych obmien," uviedol v utorok novinárom.

"Ak budú voliť manažment ľudia, ktorí nesmú mať žiadnu priamu väzbu na politické strany a budú odborníci, nie politici, myslím si, že je to skôr posun dobrým smerom," doplnil Michelko.

image

Šéf RTVS Machaj priamo pred Šimkovičovou odsúdil jej návrh: Zmeny sú jasne účelové, zákon má jediný cieľ

Programovú radu by mali podľa jeho slov tvoriť odborníci, ktorí sú "zžití" s inštitúciou. "Budú viac pripomienkovať a v spolupráci s manažmentom viac určovať vysielanie," skonštatoval šéf výboru. Priestor na väčšiu objektivitu v RTVS podľa neho existuje, pretože reakcie voličov voči telerozhlasu sú kritické.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase neráta s rozdelením na dva samostatné subjekty, prináša však viacero zmien.

Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Návrh v pondelok predložilo Ministerstvo kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

 

01 - Modified: 2024-04-26 14:55:06 - Feat.: - Title: Parlamentné nezhody Hlasu a SNS? V koalícii po mimovládkach prepisujú ďalší kontroverzný zákon 02 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 03 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 05 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:24