Prezidentský kandidát Ivan Korčok FOTO: Archív Ivana Korčoka
StoryEditor

Korčok sa pustil do koalície kvôli zmenám v RTVS: Idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice

12.03.2024, 15:47
Autor:
TASRTASR

Prezidentský kandidát tvrdí, že koaliční politici nechcú odpovedať na kritické otázky a radšej si na svoju prezentáciu vyberajú "kvázi médiá", ktoré im takéto otázky nekladú, ale s nimi súhlasia.

Nová legislatíva týkajúca sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) predstavuje ovládnutie inštitúcie. Uviedol to bývalý diplomat a kandidát na prezidenta Ivan Korčok v reakcii na legislatívny zámer z dielne Ministerstva kultúry. Tvrdí tiež, že zástupcovia vládnej koalície deformujú mediálny priestor.

image

Kľúčové zmeny, ktoré čakajú RTVS: Rada má dostať nové právomoci, na post šéfa sa hlási už osem ľudí

"Predstavitelia vládnej moci robia veci na hrane alebo idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice, preto odmietajú chodiť do médií," vyhlásil Korčok.

Tvrdí, že koaliční politici nechcú odpovedať na kritické otázky a radšej si na svoju prezentáciu vyberajú "kvázi médiá", ktoré im takéto otázky nekladú, ale s nimi súhlasia. Považuje to za deformáciu mediálneho priestoru a veľké riziko pre krajinu aj občanov.

image

Šéf RTVS Machaj priamo pred Šimkovičovou odsúdil jej návrh: Zmeny sú jasne účelové, zákon má jediný cieľ

V súvislosti s návrhom týkajúcim sa telerozhlasu sa podľa Korčoka obchádza systém bŕzd a protiváh, ktoré garantovali nezávislosť RTVS.

Kritizoval najmä zmeny v Rade RTVS a voľbe jej členov. Tí budú podľa neho už len zástupcami vládnej koalície a orgán bude priamo podriadený vláde a vedeniu rezortu kultúry.

image

Šimečka: Už sa dá naplno povedať, že štvrtá Ficova vláda postupuje presne podľa maďarského scenára

Rezort kultúry v pondelok predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase.

Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí parlament. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 03 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 05 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 20:18