Michal Šimečka, predseda strany Progresívne Slovensko PS. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Šimečka podporuje zamestnancov RTVS a oznamuje protest. Vážim si snahu zábraniť vytvoreniu propagandy, tvrdí

13.03.2024, 17:38
13.03.2024, 21:39
Autor:
prutprut

Hlavnou zmenou je, že RTVS má formálne zaniknúť, namiesto tejto inštitúcie má vzniknúť nový orgán Slovenská televízia a rozhlas. Zamestnanci verejnoprávnej televízie sa proti tejto zmene postavili.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka pozval "všetkých, ktorí chcú nezávislé médiá brániť" na protest, ktorý sa má uskutočniť v piatok o 18:00 na Námestí Slobody v Bratislave.

Dôvodom je plán ministerky Martiny Šimkovičovej. Hlavnou zmenou je, že RTVS má formálne zaniknúť, namiesto tejto inštitúcie má vzniknúť nový orgán Slovenská televízia a rozhlas – známy bude pod skratkou STR. S tým automaticky prichádza aj zmena vedenia.

image

Návrhy slovenskej vlády ohrozujú nezávislosť RTVS, varuje Európska vysielacia únia

Novelizácia mediálnej rady

Okrem toho navrhovatelia chcú, aby vznikla aj „Programová rada“, ktorá by mala na starosti kontrolu vysielania novej inštitúcie, či dostatočne spĺňa požiadavky, ktoré jej stanovila vláda v zákone.

Zamestnanci verejnoprávnej televízie sa proti zmene postavili. Roman Michelko z klubu SNS tvrdí, že pôjde o novelizáciu Rady pre mediálne služby – predtým známej ako Rady pre vysielania a retransmisiu.

V súčasnosti má Rada deväť členov, po novelizácii sa ich počet znižuje na sedem. Štyroch z nich budú menovať priamo poslanci, zvyšných troch ministerstvo kultúry. Jedna z vládnych pozícií pritom bude konzultovaná aj s ministerstvom financií.

image

Zamestnanci RTVS žiadajú rezort kultúry, aby stiahol návrh zákona o zmenách v telerozhlase

Protesty z opozície

"Vyše 600 zamestnancov a spolupracovníkov RTVS už podpísalo vyhlásenie, v ktorom žiadajú stiahnuť návrh ministerky Šimkovičovej. Vážim si ich odvahu a vyjadrujem im maximálnu podporu v snahe zabrániť tomu, aby Ficova vláda politicky ovládla verejnoprávne médium a zmenila ho na nástroj propagandy," vyjadril sa predseda PS Michal Šimečka.

Kritizuje vládny návrh a označil ho ako "nebezpečný". Piatkový protest organizuje spolu s opozičnou SaS.

Opozočné KDH sa na proteste teraz nepodieľa kvôli straníckemu snemu hnutia. "To čo sa vládna koalícia snaží urobiť s RTVS je ďaleko za čiarou všetkého, čo si väčšina z nás vedela pár mesiacov dozadu čo i len predstaviť. Návrh zákona, ktorým Smer, Hlas a SNS idú meniť RTVS je typický pre nedemokratické režimy a až nápadne sa podobá na časy mečiarizmu alebo komunizmu. Takto sa k médiám nespráva. Médiá majú kontrolovať politikov a nie politici médiá. Aspoň v demokracii to tak platí. Páni Fico, Pellegrini a Danko však majú očividne iný názor, RTVS im však nepatrí," povedala predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

"Slobodné média majú slúžiť všetkým občanom Slovenska, nielen Ficovi, Dankovi a Pellegrinimu. Preto aj my v Progresívnom Slovensku žiadame o stiahnutie tohto škodlivého a nebezpečného návrhu zákona. A pozývame všetkých, ktorí chcú nezávislé médiá brániť s nami na protest, v piatok o 18:00 na Námestie Slobody v Bratislave," dodal Šimečka.

01 - Modified: 2024-03-13 16:25:25 - Feat.: 1 - Title: Návrhy slovenskej vlády ohrozujú nezávislosť RTVS, varuje Európska vysielacia únia 02 - Modified: 2024-03-13 15:26:38 - Feat.: 1 - Title: Zamestnanci RTVS žiadajú rezort kultúry, aby stiahol návrh zákona o zmenách v telerozhlase 03 - Modified: 2024-03-13 12:19:28 - Feat.: 1 - Title: Česi sa obávajú o RTVS: ČT kritizuje Šimkovičovej návrh. Likvidujú nezávislé médium, tvrdí šéf rozhlasu
01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:09