Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Česi sa obávajú o RTVS: ČT kritizuje Šimkovičovej návrh. Likvidujú nezávislé médium, tvrdí šéf rozhlasu

13.03.2024, 13:19
Autor:
ČTKČTK

Za najrozpornejšie ustanovenia obsiahnuté v návrhu ministerstva kultúry považuje Česká televízia explicitnú možnosť odvolania generálneho riaditeľa bez udania dôvodu.

Návrh nového zákona o RTVS, ktorý pripravilo ministerstvo kultúry, podľa Českej televízie (ČT) posúva charakter tohto média od verejnoprávneho k štátnemu. Niektoré ustanovenia chystanej úpravy sú navyše v rozpore s Európskym aktom o slobode médií (EMFA), ktorým sa v súčasnosti zaoberá Európsky parlament.

Uviedlo to dnes vedenie ČT na čele s riaditeľom Janom Součkom v reakcii na navrhnuté zmeny týkajúce sa slovenskej verejnoprávnej inštitúcie. 

Návrh vlády Roberta Fica ohľadom RTVS počíta okrem iného s výmenou vedenia, silnejším vplyvom štátu na túto inštitúciu alebo so zriadením novej rady pre dohľad nad jej programom. Proti pripravovaným zmenám sa skôr vyslovili opozičné strany a zámery kritizovala aj samotná RTVS, ktorá ich označila za snahu podriadiť verejnoprávne médiá politickej moci.

Riaditeľ Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral v súvislosti s navrhnutým zákonom hovoril o likvidácii nezávislého média.

ČT vo svojom stanovisku k situácii poukazuje na to, že nová rada Slovenskej televízie a rozhlasu je koncipovaná skôr ako orgán správny ako kontrolný a je obsadzovaná podľa politického kľúča, sčasti priamo vymenovaním členom vlády. Nie je podľa nej teda jasné, prečo je podľa obdobného politického kľúča vytváraný ďalší správny orgán, ktorého právomoci smerujú do programovej oblasti.

"Za najrozpornejšie ustanovenia obsiahnuté v návrhu zákona považuje Česká televízia explicitnú možnosť odvolania generálneho riaditeľa bez udania dôvodu. Všetky vyššie uvedené skutočnosti možno považovať za znepokojujúce," konštatovali zástupcovia ČT.

Súčasne doplnili, že súčasná RTVS je rešpektovaným členom Európskej vysielacej únie (EBU) a podľa prieskumov patrí k najdôveryhodnejším zdrojom informácií na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 02 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:47