Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prijatie zákona o telerozhlase by bolo porušením legislatívy Únie o slobode médií, tvrdí Čaputová

15.03.2024, 16:34
Autor:
TASRTASR

Volanie po zvýšení kvality a profesionality akejkoľvek inštitúcie vníma prezidentka ako prirodzené, spochybňuje však dôvody, ktoré uvádzajú v súvislosti s RTVS predkladatelia nového zákona.

Prijatie nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase v predloženej verzii by bolo v priamom rozpore s novým Európskym aktom o slobode médií. Upozornila na to prezidentka Zuzana Čaputová.

Pripomenula, že nové nariadenie Európskej únie upravuje mechanizmy na zabezpečenie nezávislosti a nestrannosti verejnoprávnych médií a ich ochranu pred politickými zásahmi. "Zdôrazňuje, že členské štáty nesmú vystaviť verejnoprávne médiá riziku politickej kontroly, pretože to vedie k zaujatosti a strate nestrannosti spravodajstva," dodala  prezidentka.

Spochybňuje vládne odôvodnenie

Poukázala na to, že Slovensko ako členský štát Európskej únie má povinnosť rešpektovať únijnú legislatívu, čo okrem iného znamená zdržať sa  prijatia takých zákonov, ktoré by v období medzi nadobudnutím platnosti a dátumom účinnosti právnych predpisov Únie vo vnútroštátnej legislatíve pôsobili proti ich cieľom.

"Nariadenie Európskej únie má vstúpiť do platnosti 20 dní od publikovania, v čase prijatia zákona navrhnutého ministerstvom kultúry bude už teda platné. Je preto zrejmé, že návrh zákona z dielne ministerstva kultúry by bol jednoznačne v rozpore s účelom a textom tohto nariadenia," zdôraznila.

image

Minister Tomáš: Opozícia sa teraz chytila RTVS, lebo je pred voľbami. Zmeny sú potrebné

Volanie po zvýšení kvality a profesionality akejkoľvek inštitúcie vníma prezidentka ako prirodzené, spochybňuje však dôvody, ktoré uvádzajú v súvislosti s RTVS predkladatelia nového zákona, či už je to neobjektívnosť spravodajstva alebo nenapĺňanie verejnoprávneho poslania.

Hlava štátu upozorňuje, že ani orgán dohľadu - Rada RTVS, ani národný regulátor v oblasti audiovizuálnych mediálnych služieb - Rada pre mediálne služby nekonštatujú v prípade RTVS systémové zlyhanie. "Spravodajstvo RTVS diváci hodnotia ako najobjektívnejšie," dodáva Čaputová.

Účelový nárvh

Zámer predkladateľov sa jej preto javí ako účelový. Dodáva, že ak politici hovoria o zodpovednosti za RTVS, mali by ju preukázať zabezpečením dostatočných finančných zdrojov a transparentným výberom orgánov verejnoprávneho média. "V žiadnom prípade nepreberajú zodpovednosť za to, v akom svetle by sa v spravodajstve chceli vidieť a ani za to, aké programy má a nemá rozhlas a televízia vysielať," zdôraznila hlava štátu.

Podľa návrhu zákona, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania, by sa súčasná inštitúcia nemala formálne rozdeliť. Zmenou má však prejsť kreovanie orgánov inštitúcie, na ktoré má mať najväčší vplyv rezort kultúry a väčšina v parlamente. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom ako doplnok financovania.

Dôvodom na zmeny je podľa predkladateľov potreba posilnenia finančnej stability telerozhlasu, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Opozícia návrh ostro kritizuje, vidí v ňom pokus o politické ovládnutie RTVS a jej pretvorenie na propagandistické médium súčasnej vlády.

01 - Modified: 2024-03-15 15:16:15 - Feat.: 1 - Title: Minister Tomáš: Opozícia sa teraz chytila RTVS, lebo je pred voľbami. Zmeny sú potrebné 02 - Modified: 2024-03-15 14:26:50 - Feat.: 1 - Title: Čaputová kritizuje zmeny v RTVS: Žiadny politik nesmie mať mandát na to, aby určoval, čo má televízia vysielať 03 - Modified: 2024-03-15 13:33:26 - Feat.: 0 - Title: Vedúca katedry žurnalistiky v súvislosti so zmenami v RTVS: Dá sa to urobiť aj inak, obávam sa návratu do mečiarizmu 04 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: 1 - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 05 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:03